[ AI Art ] - stable diffusion 討論 分享 01

1001 回覆
24 Like 8 Dislike
根據上面段片既方法,dataset以
close-up頭像 3:1 半身/全身 為主
至於train既野唔係時間多一定好,堆dataset要靚,中重點,同埋preprocessed gen出來果段prompt要準
面相最好多角度+唔同表情, 全身相就睇你係fullbody定cowboy shot,呢d都有分別

奇怪角度既角度多數gen 出來段prompt會有from behind, look at the viewer之類既tag, 咁就可以做到背住望後既動作, 但prompt又唔係越多越好,所以成段過程其實係trial and error
我見隨機性都好大,其實係咪控制唔到?

隨機性係可以好大,但要睇你prompt嘅實力去到邊
有啲model本身容許你用prompt去仔細調整某啲元素,例如鏡頭 (eg. photogenv22)

我搵到有人講可以落骨架,效果又係點

controlnet可以用pre-designed嘅pose去做output
效果係基本上一定會實現到,但目前好似未做到半身only嘅pose

果係啲背面,或者奇怪角度係咪做唔到

唔係,係做到,不過要睇本身個model有無train得夠多唔同角度嘅相
有啲model如果出背面,個樣會崩壞
我其實都唔太識點樣形容 lora, textual inversion 同 checkpoint 嘅關係

我嘅理解係:
lora, textual inversion感覺上似係微調,checkpoint就係個大腦
如果你喺只睇過動漫嘅大腦上面train一個真人model,你出嘅嘢都係動漫版嘅真人model

不過train lora我都唔係好在行,你最好問下啲有經驗嘅巴打
依啲我估係random
prepossced只係read你張圖跟住幫你gen份tag出來,但入面好容易gen錯既野,所以如果你想result準就一定要簡單scan一次

根據bilibili一條大陸佬講,份野係可以反向操作,例如條女係長髮,啡眼,你如果del左個prompt咁你條女gen出來就好大機會係長髮啡眼.因為ai係份prompt搵唔到呢個原素,咁當你打返條女個名果陣,就會因為認定條女就係相裡面果個樣而gen返出來不過相對上想改條女d特徵效果就差d
想問我用8gb rtx 2080 super train唔train到lora
如果你開task manager 入面dedicated ram有4~6gb都得

只係4-6gn batch size頂盡1, 越多就可以開越多條batch
推一推求助
冇train過三次元幫唔到你
不過可以試下train texture inversion試下
youtube有教學見佢都做得似
我粒 RTX 2060 Max Q 都得
你點會唔得
快啲一齊玩
有無tag係small breasts同medium breasts中間
small又細左少少 medium又大得濟
+:xx調整
e.g: (small breasts:1.26)
唔該哂 一陣試
有冇prompt 可以令頭盔消失
咁樣唔係加權重咩?
多啲用intricate 咩, floating 咩, fluttered 咩,然後inpaint到啱為止
train 服飾要唔要見人樣?剩係件衫做唔做到素材?
啱啱先發現第二個 "uniform"打錯字不過又work
可以細過 1 例如 0.8
佢嘅意思係,咁樣係純粹加重呢個元素必須要出現嘅機率 而唔係 調整呢個元素嘅基數

我嘅理解都係咁,權重只係加減指定元素嘅出現率
例如(small breast:1.2),我理解係120%要出現到呢個元素
而唔係small breast嘅大細乘120%
咁small breast|medium breast

會唔會出大細波
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞