[ AI Art ] - stable diffusion 討論 分享 01

1001 回覆
24 Like 8 Dislike
我思考咗好耐你呢段文字

原本我覺得你人力車個比喻唔恰當係因為如果係人力被取代,咁同思想、文化,相對藝術冇咁深嘅交織
你講嘅,着重喺plot一個路線圖嘅速度;我唔知以前有幾着重呢樣嘢,因為由A點去B點都係好直接嘅事,你要真係行30km路我唔覺得人力車係up for debate嘅角色,所以我先入為主覺得呢個唔係思想上嘅取代,係人力同機械嘅角力

我覺得依家存在一個點係,畫家藝術家未徵得本人同意,自己嘅「偽」作品面世,甚至畀人用嚟賺錢係佢哋最大嘅concern。等同於我未徵得你同意擅自攞咗你啲優良基因嘅精子去畀人配種,生出嚟嘅仔你都無辦法去管,無論佢係唔係億萬富翁

冇錯,SD / MJ大可以取代好多畫師,但唔代表呢個道德問題係ok
正如我先前講,依家科技發達,其實大把streaming service,變相更加容易「獲得」高清嘅正片,但你願意畀錢支持正版抑或直接睇開心版係你個人選擇,無人可以阻止;而呢個行為係大家都約定俗成知道係有問題
所以我先覺得,唔可以聲大夾惡咁話畫家唔接受現實,事實上,只要有用過SD gen某啲畫家嘅作品風格,又冇徵得佢同意係有問題

呢個SD依家喺US已經畀人open case咗。因為SD個運作係有將原本有copyright嘅作品去打散再re-process嘅過程,理論上係涉及版權侵犯嘅問題。詳細可以睇返個endicment

如果冇呢啲框架,都唔會有adobe firefly出現,SD2.0都唔會有celebrity censorship,亦都唔會有咁多人protest

再重申一次,我唔係好清高,我都係深度用家,只係我會理解同同情畫家嘅現況;我係仆街,所以我唔會大大聲指返人轉頭話人不是
"橋"腳呢個動作都好 tricky
用埋netcontrol都好難整出黎
有冇人用comfy UI? 好似可以玩到好勁? 每張相既構圖可以分開畫,然後整個workflow output merge 番埋一齊, 網上仲未有太多教學, 但想像到個可能性可以好大...
最近睇到人哋個loop upscale approach.. 我諗係config ui容易做,不過我唔識,遲啲學下點玩
最尾嗰張好似巨人
暫時都係用黎latent upscale ,類似第一個input focus 畫景, 第二個input 畫人, 好似會好過用SD webui 一張直出..

學緊用conditioningsetArea ....
*comfy ui
如果我想將所有setting 搬去另一部電腦可以點做
但係好多野未support
冇extension
Lora麻煩
未成熟
用到control net /Embeddings/Textual inversion
, 有 loralorder node , 可以用multiple Lora
用到
但係你用10個lora係咪要串起晒佢
唔用一個又要斷開
用唔到locon=又唔到lycoris
用Lora 暫時係得呢個辦法
其實用webui 做到既野, 都唔會刻意用comfy 。
係試下佢有咩可能性
對我黎講最大問題係冇facefix
用咗openopse 之後半身成日會多個頭
RuntimeError: Detected that PyTorch and torchvision were compiled with different CUDA versions. PyTorch has CUDA Version=11.6 and torchvision has CUDA Version=11.3. Please reinstall the torchvision that matches your PyTorch install.

點解決?
正面還好,如果側面佢成日認錯
我玩inprinting多,好少自己gen全圖
唔知點解開唔到條link
佢係用openpose定純prompts?
有人教路用chilloutmix整個 inprint model,即刻想要咩波就有咩波
試過openpose加prompt cross legs 就得。

Please reinstall the torchvision that matches your PyTorch install
chilloutmix我再加japanesedolllikeness個樣成日炒車,同埋多左好多手手腳腳,有冇人遇到類似問題﹖
同埋唔知點解,我打極2boy, 2girl之類,佢都出死一個人俾我,加比重都冇乜用咁
第二個問題,chilloutmix本來係用單人照訓練;同埋圖嗰尺寸都影響,768x512會大機會出雙人,或者用openpose整兩個骨架啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞