[ AI Art ] - stable diffusion 討論 分享 01

1001 回覆
24 Like 8 Dislike
comfy upscale真係清過web好多

VAE, prompt果D全部一樣
睇得出comfy latent upscale明顯細節位多好多
但係好容易出畸形手腳
WebUI會朦D同淡色D
欲加之罪,何患無辭
如果你用 WebUI - RealESRGAN x4, ,會唔會一樣 sharp?
好少用 latent upscale....
你意思係hires fix?
我唔知點樣係img2img到用所以先冇試
唔知你係咪講緊呢樣嘢 不過img2img入面有個script叫SD upscale 用呢個script+原本嘅prompts+ 用0.15-0.25 denoising 佢就可以根據你段prompts好準咁upscale 無乜artifacts
如果用返同樣prompt run多次txt2img就咁

RealESRGAN 4x+Anime6B
1024x1536
denoising 0.55
DPM++ SDE Karras 50steps
有了,thx

係咪因為denoise低所以加唔到細節落去?
但係高又會整壞張圖
denoise 唔可以太高,隨時出多個人頭比你,

hires fix 同 img2img sd scale / ultimate scale 都可以用唔同嘅upscaler.
如果同一upscaler, webui 同 comfy 應該一樣
所以呢個算係雙面刃
denoise唔高可以好準咁upscale
但係佢就只可以根據原圖up而加唔到細節
相反comfy係唔可以低denoise
成日低過0.55就好似未run完咁好多artifact
各有好壞

明明出其他圖都係正常解像度
唔知點解塊面有血個啲就好矇
你可以試下其他upscaler
之前用開咩animesharp 4x同lollypop
好似要額外down
我遲啲搵俾你

畫得女多,畫下仔先
點樣train咗個lora, 可以換到衫髮型個啲又唔會轉樣
Lora權重一set得低少少就唔同咗個樣
分開gen咪得?先出衫,之後再inpaint個樣
有無巴打今日用colab一樣出唔到 gradio link?

我轉左兩個account都淨係出到 Running on local URL
PVC風係咁多啦。始終蒙蒙地。

唔能夠控制到佢畫踏住火車軌平衡咁行

崩到爆,重畫十幾張都畫唔到。較為可惜。

畫動漫人物,要用乜野咒語先可以確保唔會出現人類嘅鼻?明明成幅圖好靚,但就係衰喺個鼻格格不入,已經喺negative果度入咗human nose,realistic nose
想問下amd顯卡裝唔裝到stable diffusion
你喺依度down 4x-AnimeSharp同Lollypop
https://upscale.wiki/wiki/Model_Database
然後放個.pth檔喺
\stable-diffusion-webui\models\ESRGAN
之後就可以用 不妨試下
巴打再次求教
點樣可以執到塊面係岩比例
我試左幾張都係咁 之後再inpaint左幾次都未改到
多謝巴打
係img2img成張gen喎
之後先inpaint執

巴打,最緊要嘅係denoise,畀啲空間比AI去調整,你嘅圖片係卡通,係卡通嘅比例,如果用 inpaint 只處理頭,會好怪。我嘅方法係唔用 inpaint,而係set denoise value喺 0.5-0.6之間。我試咗 0.4-0.7 嘅範圍,畀你睇下。
低value會更貼近原始圖片,高value就比AI自由去進行調整,例如調整頭部大小,但太高嘅值就可能改變姿勢,你可以加lora,得到你想要嘅樣

紅茶企鵝,你嘅做法係點?

點樣可以令到個人下半身浸喺水入面?
成日企喺個泳池側邊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞