[ AI Art ] - stable diffusion 討論 分享 01

1001 回覆
24 Like 8 Dislike
都係想打個j者
宜家玩換衫玩上癮
好似細個玩個d幫公仔換衫個d h game咁
好心D人接受現實
點抵制都阻止唔到時代既洪流
點解唔學下點樣利用佢
做人唔好咁自私,淨係識企喺自己立場諗自己利益

藝術家都要生存,自己嘅作品同標誌嘅風格畀人騎劫無錢收係咪你養佢呀?
你依家可以有咁多資源去gen你鍾意嘅style,但有無諗過其實你係企喺巨人肩膊上面先可以享受呢啲方便呢?

嘗試理解下點解人哋會咁做先再屌啦
拿 純平心靜氣討論 我就咁睇

科技既野永遠都係日新月異 無可避免總會有人被淘汰
唔通以前拉人力車既 又話運輸大眾化搶佢生意?
做製衣又話自動化生產搶生意?

但與此同時又總會有新模式產生
以前由落廣告電視做marketing 到依家做online marketing
由紙媒到網媒到自媒體
我相信如果有能力既畫師 佢都要接受時代真係唔同左
總有方法擁抱新科技 都可以善用AI再創新風格 或者令到佢既畫作特色更上一層或畫得更快速 而唔係第一時間一野就抗拒
巴打講出左我心聲
好似空罐王咁自己都係畫師
佢都冇抵制仲係咁教人用SD, MJ
根本有能力既人係唔會驚科技既進步
"點抵制都阻止唔到時代既洪流" just stating the fact.
而家嘅情況好似由手繪轉變做電腦繪圖時代.
都係純討論

我自己覺得
intellectual property同人力車唔係同一回事
我明同理解時間、科技總會淘汰一啲人
但剽取他人知識產權唔同結構性取代一個行業
等於唔通因為互聯網、同攝錄機嘅出現就合理化盜錄同翻版?
一樣都係時代嘅推進所得出嘅產物,但大家依家都有約定俗成咁遵守某啲規則

我唔否認未來畫家可以透過呢啲科技去獲得更高嘅成就
但以目前嘅情況睇,侵犯知識產權都係不爭嘅事實
依家唔係單純二次創作,係真係可以無限地去學習同gen都特定style嘅作品
至少喺法律未劃清個界線之前,可以無限地「還原」藝術家嘅風格
在我理解中都係侵犯緊知識產權
有能力 唔等於 自己風格喺冇畀人徵詢同同意嘅情況下盜用 = ok
係兩個概念嚟,你可以有能力唔驚,但都可以侵犯緊你嘅知識產權
你講緊嘅只係心態上去調整同接受
但依家講緊係點解有啲人唔願意接受
利申,我冇咁冠冕堂皇認為自己係清高至上
我都係用家之一,但我會尊重啲畫家同藝術家嘅意向
至少我唔會覺得佢哋咁樣係唔接受現實
點解成日對奶都大到爆哂燈
可唔可以唔好咁大啊!!
其實你講既係同一回事
所謂intellectual property係要法律規範下符合“財產“定義得出 所以重點其實唔係intellectual 而係property 姐係將所有無形 創意 非實體既野 都納入去property既世界去規管

人力車夫佢一樣要諗點樣去 行咩路線 點樣行最快最慳力 最短路線 再加特定情況(人多 封路 節日)既路線 如果佢將依樣成果規範化再普遍化大眾使用 其實就係今日既google map 一樣可以成為intellectual property
只不過科技所限 加上歷史上出現左大眾運輸 人力車夫既intellectual property未發展出黎 就被大眾運輸 去到今日既GPS map搶奪左

而AI/stable diffusion依種工具今時今日開放大眾使用 而佢既intellectual係足以極快速取代人腦過去咁多歲月累積出黎成就 就等於GPS一秒都唔洗 就已經諗到車夫可能要諗3日先發現既路線

至於你話依個過程係咪可以稱之為"侵犯" 我諗真係人人條界唔同
但我諗你有足夠時間去定義係唔係"侵犯"之前 AI已經可以取代好多畫師 甚至真人攝影師 依個係無法挽回既事實
有無人知Twitter上面啲日本人用咩prompts or 點整?例如:https://twitter.com/enadoririn?s=21&t=2RiCfjy9jbv9VI_kO9VHaw

啲女皮膚勁好,對眼又勁靚
你試吓send短訊問佢.
我係咁諗
所有新既科技一開始出現既時候都會有出現監管同漏洞既問題,例如:bitcoin既出現都令到成個金融出現漏洞,係呢幾年先開始話監管
一開始有呢D新既科技而監管又未追得上就自然會有一堆產權,道德等等既問題
但問題係你上黎講完,我接受左又點,大把唔受產權同道德束縛既人,都係會照做呢D野,係未有監管之前你都係阻止唔到佢地
你可以做既除左阻止之外就只有改進自己,等自己唔會比科技同時代取代你
出左sd version 2.2 有冇人玩左

係唔係4090先玩到
玩video 應該要
Ching咩model
幾靚
點解我用openpose佢認唔到手指,會變咗做頭
anidosmix_a
最尾都係merge 左個model去解決胸太大既問題
人地mix得咁辛苦就係為咗gen大波妹
波女邊有咁大波
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞