[ AI Art ] - stable diffusion 討論 分享 01

1001 回覆
24 Like 8 Dislike
新手想學係咪應該colab起步?
https://playgroundai.com/
free 1000 images per-day, no setup need, just straight to use.
真人轉好順暢
https://instagram.com/mimimilklove_?igshid=YmMyMTA2M2Y=

有冇人知呢條友點整? 可以key到個人入香港壽司郎/香港巴士
just img2img with inpaint mask
本身係相嚟
U mean條友係純粹用inpaint換左個頭? 定係用controlnet去capture成個人既骨架再成個人咁換
你睇個人嘅光影同背景係完全唔夾,inpaint 出黎嘅。
原圖

inpaint

隨手上網搵張相用inpaint去換人,件衫同顏色有啲奇怪但係唔理啦

原理就係咁上下。
請問直接成個人(頭+身)咁樣Inpaint定係

Inpaint個頭先,換左臉再inpaint個身
我上面張相做咗兩步:

首先成個人inpaint換人,
再全張相低noise img2img一次,等人物光影同details同背景再統一啲
唔該大佬
大師,今日玩 textural inversion ,個效果幾好
想問 textural inversion 係咪大頭相就得?

by the way, 想問,如個 dreambooth train 左個 check point (eg 用 chilloutmix ni 做底),自己整左個 X checkpoint,咁用 dreambooth 用 X checkpoint 做底再 train 一個自己 checkpoint 得唔得?
呢段勁,冇咩flickering ,不過其實唔係太新既技術,之前未有SD, 外國人用Ebsynth ,premier , photoshop 都玩到出神入化,依家有SD 整呢d video to video 方便好好,首先將段片export 做一格格既frame , 之後batch inpainting , 再用Ebsynth 合成,其實就係deepfake 原理
以前有d BLOG就講TI會似d,但我睇就差唔多
LoRA快又易上手,C站無論style定係train人都係LoRA多

至於checkpoint我就冇研究,你要自己去睇
純轉貼

https://github.com/ototadana/sd-face-editor
修正全身圖異型面
有機會試下
同時個tweet留言勁多人嬲到仆街笑死
咁事實係做得麻麻地
大師,我今日train 個新既 textual inversion ,點解會train 到似以前另一個人既樣既?唔係 create embedding 後個 textual inversion 就係新一個咩?
我以前玩ti都好似出現過你呢個問題,不過我轉返玩LoRA就冇理

我個頁面直頭冇揀LoRa同additional network controlNet嗰啲欄位 點解嘅
因為個簡lora個掣係上面
同埋記得apply+reload
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞