[ AI Art ] - stable diffusion 討論 分享 01

1001 回覆
24 Like 8 Dislike
你有無試過Dreambooth trained 出黎既 checkpoint,自家train 既Lora 同Textual inversion 一齊用?
呢個係用20 repeats, 15 epoch, 7e-5 LR得出來既圖
係用舊版生化危機D圖 train,唔係RE引擎果隻,所以出來隻人好似以前ps2年代D model咁

原圖

唔建議用一個epoch係因為你之後可以慢慢簡用邊個epoch既result,咁你就唔洗因為overtrained又要重新train過,例如我上面其實係用第7定唔知第8個epoch,因為我試哂15個之後發覺只要一去到9以上就開始改唔到背景, 而衫因為我個finetune我唔想郁到生化3果身行頭所以set死左只要一用某個prompt就用返生化3果套衫,

例如呢種就係overtrained,因為我set左背景係海灘,但因為有幾張相其實背景係間酒店房,overtrained令到酒店房個背景污染左張圖, 所以就會出現一半沙灘一半酒店房呢D奇怪現像,如果眼利D會睇到gen出來個人都開始蒙蒙地,D色都開始怪怪地
TI原理只係改隻字嘅embedding, 令到佢嘅vectors指到去最接近答案嘅位置,好難做到樣呀果啲準確。依家啲人多數用黎做negative prompt。
me too 有冇巴打幫手
大師!弱弱一問,即係話如果我train 300 steps per image ,個checkpoint 有幾個version 揀,意思係細d number既版本係train 無咁多training steps 既版本,例如150 training steps per image 版既 checkpoint ?多謝大大指導!
epoch = 一個週期
假設你15張圖,repeat 100
即係一個週期=1500步
十個週期就=15000步
而你要定既只係每個週期有幾多步就夠

如果你用一個epoch定生死,你個learning rate配合個總步數出到來岩岩好就冇問題

問題係你想要既效果除左learning rate有得用人之外其他都係未知數
假設你其實1000就達到最佳步數
咁你就可以每張圖set 10 step
行十個epoch
然後會有十個唔同epoch既lora,用xy plot哂 load出來比較

當然條數就唔係exactly 1000果個epoch就係完美,
而係你有能力選擇一個比較適合既lora來
我慢慢消化下個 rationale
想問下大師, train 女神換衫圖,究竟 train 女神大頭 ,定要加d全身圖?
我就train開全身半身
大陸仔而家好似就用大頭,然後用大量regulation去污染張圖(未玩過)

如果你只train大頭,你換到衫都好但因為個dataset缺乏全身/半身圖,畫出來個樣會好怪,可能用restored face會好d,但我train親果d一用restored face就唔似
建議先用uppet body去試下train半身換唔換到衫先
換衫你要做finetuneing
你係咪用Kohya_ss 既dream booth ?
係,不過用stable diffusion都係一樣係咁,係介面唔同,識既variable都係識,唔識既都係唔識
多謝上面 d hints
已經幫左我好多
不過我epoch set 15
Repeat 就110
160張相

要 train 成23 hours … 正唔正常?
大師,想請教你會 train 512x512 定768x768?
想問 train v2 checkpoint 同stable diffusion 1.5 兼唔兼容?
你160張相wo...
剩一個epoch都講緊一萬七千幾
15個epoch講緊廿幾萬步,要train一日係好正常

但首先你係咪用160張相train一個concept先...老實講先唔講你成品係點
因為入面涉及一D難掌握既原素,例如你D圖係咪「有用」,你既learning rate,你既prompt, 係咁多不穩定因素就去train廿幾個鐘我個人覺得係唔「抵」

我會建議你抽30張出來,慢慢tune個learning rate (例如yt教學用既1e-5,或者而家大陸仔用既7e-5),先以總步數大概4000-6000內可以完成一個concept(我3060ti 512*768既相大概兩個鐘可以有野睇), 可以做一個汎用既LoRA(可改元素,可以套入大路既checkpoint)出來,先再去慢慢逐個version慢慢上,我係C站擺過一個version1既圖,我都見人可以gen得好靚,反而我自己就唔識點gen靚圖,但其實一D靚既concept大家都係慢慢砌個version上去,唔好一來就all-in,如果唔係你練多幾次就唔想練
呢樣睇你張卡食到幾多
v2我睇過教學同1.5唔兼容,不過而家每日都有新野我都唔係好識,但聽講v2要高配置D,咁要睇你用咩來練,我會建議先用1.5上手先

我開頭用512*512, 呢個比例有度唔好係好難gen一張cowboy shot既圖,
但你話剩係出半身,出頭像我覺得應該冇問題,而且有度好512*512 比512*768快,512*768應該就gen到而家順眼既portrait圖咁囉,我而家都用呢個比例去試緊
多謝大師你呢個tip
有多d野諗到就話我知

我都係 train 女神換衫相
我有crop 大頭同全身相 (同一張,有 crop 同無 crop)
想請教大師learning rate implies 乜野?越慢越仔細? eg 1e-5 vs 7e-5
我會建議你主力train一樣, 例如你想換衫建議你以半身圖為主,頭像/全身圖為副, 個prompt最好半身都打upper body,咁當你gen圖打upper body就會容易出半身圖
然後因為你係要換衫,最好每張相既衣服都有唔同,背景都有分別, 如果你30張圖都係用一件衫,AI就會認定你train個concept係連埋套衫

我之前既經驗係因為隻驚D女得水著,所以bare shoulders, breasts, cleavages,navel呢D既concept就會好容易「跟住」個角色,即使換到衫,weight一高既情況下明明著緊件包到實一實都會波gap出來,所以簡圖其實先係最重要既一part
多謝大師提點,variety !
了解多D建議真係去discord, reddit D大佬懶人包
我之前都係死用一種以為自己覺得冇問題既dataset,但出來既效果都唔得
有無咩discord推薦
Reddit 無乜野睇,其實stable diffusion 唔太 popular
你講笑? so popular there.
https://www.reddit.com/r/StableDiffusion/
好耐先一個post ja
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞