[ AI Art ] - stable diffusion 討論 分享 01

1001 回覆
24 Like 8 Dislike
用latent couple 可解決到,可以將畫面分格比例,再用openpose 放d 落格入面
學到嘢,啱啱先知原來可以咁用
啱啱先知Levis原來將會用AI gen真人圖取代真人model賣衫又多班人失業入嚟負皮

唔係好識控制個X Y軸
揀極都側埋一邊
同埋好易畸形
呢兩張啲色水同畫面嘅仔細度都好好
幻想系背景

係幾好玩
可以控制個人係咩位
你用咩方法?
Comfy
上面直圖用兩張512x384合背景
再加個256x512既人物落去對應個xy軸
但係都係怪怪地
個人時大時細
唔同平時咁fill滿個256x512
thanks!
[廢墟香港]
廢墟prompts + <lora:studioGhibliStyle_offset:1>

呢個係control net?咁像真嘅causewaybay
img2img
我試下,謝謝
同埋想請教下,點解背景唻唻去去都好單調咁。想出D例如多人行嘅大街之類,結果背景係乜都冇。你地係用乜prompt出咁detail嘅背景﹖
想問下訓練lora問題
之前用15張圖1500步黎訓練真人lora
但發覺出到黎都唔係特別似同成日都崩
係咪因為個base太少,如果我加到40-60張
train 50次,2000-3000步係咪會好好多
重有無其他方法可以令成品好D
同埋聽人講train得太多都唔好
有無話最好個圖片同步數幾多左近最好
大家有無經驗分享下

幾多步係無意思,因為要睇埋你既training rate係幾多
所謂個樣唔太似可以係over trained / under trained,
建議適當郁一郁個weight再觀察, over trained張圖就好似好難用prompt control,但又好接近你既dataset,咁可以調低再觀察

under train就真係同隻角唔似但又唔會好似崩咁,我既觀感係如果用chilloutmix果D就好似有冇用個prompt出來都差唔多咁我就計under trained,但如果你用網上d教學config,咁2000-3000步又應該唔似會under trained

其實咩方法都建議唔好用一個epoch定生死,例如你2000-3000可以用700-1000步一個epoch分開幾個epoch去比較下
想問一下呢 D lora shirtlift、skirtlift 係邊到 download , 仲有 download 左既 Lora 放左入去原本 lora 既 folder 後再用 Google Co lab run 一次原本個 notebook 1次就得定要點做,可唔可以同時用兩個 lora 一個係咩國藉,一個係咩動作
所有lora都係civitai度搵

可以
聽講multi diffusion好用D
https://multidiffusion.github.io/
遲D先研究
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞