[ AI Art ] - stable diffusion 討論 分享 01

1001 回覆
24 Like 8 Dislike

女巫&貓

先用動漫風gen完,再I2I 轉真人,
可以令到畫面天馬行空啲
剪紙幾好玩

想問下img2img有冇得用Hires.fix?
好似得txt2img有得簡
https://github.com/Coyote-A/ultimate-upscale-for-automatic1111
install this ultimate-upscale
in img2img, use it under script dropdown menu
上面張圖係我整既,下面張圖係人地整既
想問下點解我個張用同一句prompt,size,連佢粒seed都copy埋
但我個張就係蒙咁多
size唔同, 佢嗰張開咗hires fix, 係1024x1664, 你嗰張512x768
但本身原圖我都覺得蒙,有無其他方法可以令我原本個張都高清D
你用 hires fix 會sharp返
巴打可否share教學點樣2d轉3d真人
係咪用inpaint?
我試過用過兩個colob chilloutmix跟依個教學
油完黑再加 onlymasked
有打基本咩18 years old girl果d +ev
佢都只係出番resize左既原圖俾我

https://www.youtube.com/watch?v=H6yxNTN68no&ab_channel=%E6%88%91%E6%98%AF%E9%BE%90%E5%BE%B7
咪裝佢個model 入佢建議啲setting 同promt咪得
超過水準, 一張要in paint幾耐
唔用hires fix 之後extra 再用2個放大器唔得咩 放得仲大啲 又唔洗食咁多vram計
Img2img 再inpaint 只畫塊面
Tick face
揀個chillmix 個類 用真人database既model
去gen?
Negative prompt要寫多啲先 面口對掛
Leonardo ai 有無人有用 都唔錯 一日200幾quota 隨時玩到
其實唔需要inpaint, 成張img2img仲好, inpaint留返手指呀細節呀果啲位要改先用

新手加入留名
上網搵咗D資料同片睇咗一個禮拜片試學緊點玩
比起真人個人都係鐘意整D動漫野
所以搵咗D鐘意的動漫角色整咗幾張圖,大家有興趣可以估下係邊個角色

steampunk & cyberpunk cosplay
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞