[ AI Art ] - stable diffusion 討論 分享 01

1001 回覆
24 Like 8 Dislike

想問下咁樣係唔係必經階段?係唔係要抽卡咁抽好多次先中好野
而家10張有8張都人體練成失敗咁

多謝巴打
咩settings 用咩lora
河北彩花lora
setting跟佢再自己改少少,但眼冇改
通常係人頭太個,細個某pixel resolution 都會炒
sampling method有冇跟
lora weight唔好太重
像素唔好太低
係咪一開始入去?
發現如果用lora, CFG scale 唔好較大過10
之後gen到正常
就回收個no. 用同一條囡洗一陣 之後就正常
係,一開波入
而家再試試
https://youtu.be/hHG2AW2FCII
https://youtu.be/3YRxABKCR6c
第一條唔洗用Kohya GUI 去train
2種方法都試過都work
發現好難控制出1條囡定more than1條囡
有時我set左 +ev (((1girl))) 佢俾足兩條囡我
但我有時我del曬所有 -ev 關於1girl, more than one person 既限制,
佢又淨係出番1條囡俾我

其實我一直都想知每一次gen嘢係咪都唔係獨立 每次gen都會影響到下次
gen得耐/唔夠耐會樣唔同
直覺話俾我知係有關係
如果你長時間係gen 同條件又太複雜既野
佢最後都係會炒到仆街 可能個AI開始唔知你要想咩
但我想唔到唔知個原理
依個AI cosplay有成差唔多200k followers
https://twitter.com/soshu00
可以用電子雞嘅相黎train LORA

除咗手個比例之外其他都好似好正常

唔知點解gen出黎皮膚反光 嘴唇位都係有啲白點
我negative prompt基本3d個堆都寫晒
同埋頭髮打咗黑髮都係gen唔到出黎 唔知關唔關lora事
有無方法可以救救 有無prompt係可以貼近真實皮膚膚色
通常都係關lora事
你試下用低啲weight睇下仲有無依個問題 (唔好理似唔似樣住)
試下先較細d重要性同GFC scale
再慢慢tone高
ds對lora好敏感
今日個colab完全用唔倒咁滯,果個gradio成日都"No interface is running right now"

最穩定反而係凌晨4,5點果時
可能太多人用
thx我再試下

效果很好
加咩prompts 先會出全身?
成日都係半身only
thx
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞