[ AI Art ] - stable diffusion 討論 分享 01

1001 回覆
24 Like 8 Dislike
同你講,我部i9 Mac 都係咁,用 Mac就預左無得玩Stable Diffusion
Thanks Ching
咁你轉PC定點 ?
iMac有冇裝到邊款
用colab咪得
Colab 已經唔係local 做啦
咁有人問有方法做到
咪就係用cloud
佢又冇指定一定要用local
一定會有deviation ,唔同prompt 就, 算同一粒seed 出黎唔同樣正常 (同一個prompt ,同一個lora generate 十次都應該幾乎一樣) , 不過理論上輪廓唔會差太遠,或者係你個source image 張張個樣都好唔同, apply Lora 果陣就自然會次次變

試下gen 左出黎再用imgtoimg mask 塊面, apply 個lora 睇下有咩變化。
lm學野
Cls 啲光影
lm
same prompt same output -〉yes
但點解 same seed same prompt with batch size 大過 1,每張相會唔同?有咩變數唔同左?
試左發現用動漫人物lora黎整會好好多
但真人lora整既話都係個樣變得唔太似
Colab 技術上我386都得啦
lm
有無人用過SD2.1, 用佢定繼續1.5好?
colab我用iphone
梗係等多d support先啦
而家1.5咁多extentions
試咗 似乎依個checkpoint同其他lora唔係好夾 成日爛面
等之後直接跳SDXL
ControlNet1.1版更新了什麼增強了什麼?局部重繪大躍進!!新功能新介面介紹

https://www.youtube.com/watch?v=HMOZNjBc2iQ
因為兩張相個seed係唔同囉
你當同一粒seed就好似同一張畫紙
上面用一樣既prompt 同setting 就大致會出同一張相
同一粒seed 唔同resolution 畫出黎都會唔一樣
你哋個個都有張勁嘅display card?

我部垃圾電腦用on board vega 8
自己裝automatic1111 gen512x512圖都not enough memory

Google colab又話paid user only ... 雖然偷雞run都得,但係每次start up都好慢,又有time limit...
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞