[DC綜合#19] Welcome to James Gunn討論區

1001 回覆
4 Like 4 Dislike
Shazam 今集有budget
格局大左, CG終於見得人
笑位keep到,拎埋隔離黎開玩笑
打鬥keep住龍珠式

但係溫情部份刻畫少左
呢樣幾可惜
因為上集溫情元素就佢同其他大部分英雄片最大區別既地方
寧願佢放棄愛情線集中親情

反派刻畫太平板
有啲腦殘行為
不過細妹個招視覺效果一流

整體黎講無咩悶場
不過亦無話好出色既地方
入場睇都ok既,不過唔使IMAX

BTW呢套其實同DCEU串連得幾好
WW音樂一嚮個下真係覺得好可惜

片尾有兩個彩蛋
今日睇左 同意Budget 多左 但溫情少左 整體不過不失平平無奇 本身WW出場同片尾[/member]幾串連到DCEU 但映前宣布reboot真係摧毀左呢啲位

另外Billy 戲份太少 Freddy仲似主角

Billy 戲份反而6兄弟姊妹中最少...
6x2 + 3個反派時間真係唔夠分

其實條親情線應該可以寫得幾感人
又match返上集個主題
真係唔知導演點諗

今集最「突出」應該係阿媽對波
同黑豹2一樣
呢套定位擺明唔係嚴肅架啦

再講,Black adam 同 Shazam 風格似唔係應該架咩
終於有套歡樂dc
搞清楚,係black Adam唔似Shazam,Shazam出先嘅
問題係龍珠式呢個term
唔係嚴唔嚴肅
咁不如你define下你眼中點樣叫龍珠式

點解black adam係shazam唔係?
啲角色大力得黎要有速度感有打擊感
例子咪mos bvs 永恆族呢啲
shazam就係雖然啲角色設定好大力,但第1集最垃圾就係打戲,速度感同力量感都好差
black adam成本夠高打法夠多又夠殘暴,起碼睇得爽先 我都想shazam有打到black adam level
其實BA都只係岩岩踩到龍珠式條界
咩係龍珠式
咪就係要打到天昏地暗冚球剷囉
Mos點解係?
你睇返最後個場戰鬥都唔知死左幾多人
呢啲咪龍珠式囉
單單係打爛啲樓整爛條街爆幾架車其實都只係龍珠式入門
什至我個人覺得根本稱不上
呢啲好基本咋
做到mos個種攬炒打鬥真係冇乜邊幾套做到
我為左ww同mary睇imax
巨幕
On Thursday previews, 'Shazam! Fury of the Gods' grossed $3.4M lower than DC's pandemic-era films; 'Birds of Prey' ($4M) and 'The Suicide Squad' ($4.1M).
都係會比人屌哂左Synderverse
希望James Gunn真係做到少少成績,但佢套大超咁急都似炒粉多
有冇成績都係半途走人架啦
根本問題唔係邊個話事邊個拍
問題係dc就係咁
Marvel係奇蹟嚟,好難再重演一次。其實三巨頭打散拍好過搞JL
其實正正常常拍幾套單人戯,再拍集合戯就得,睇返ca1 thor1口碑都係一般般,hulk直頭炒到要換人,但完全冇影響avenger爆收
新DCU跟返呢個格式應該唔會太衰
MOS WW AQ都比CA1 Thor1好好多
在《沙贊!》(Shazam!)系列飾演「佛萊迪」的傑克狄倫葛雷瑟(Jack Dylan Grazer)日前接受《Fandom Entertainment》採訪(見上方連結)的期間聊到了他與加朵拍攝《沙贊!眾神之怒》客串戲份時的互動。他解釋
講易做難,淨係要拍到超人唔屈機已經難爆,一係拍到佢弱智(BVS),一係拍佢死(JL),但咁拍已經無哂合作打敵人嘅意義。一係學JL動畫咁弱化超人,但又會有人屌唔夠龍珠化

https://youtu.be/4cG4BNJBXBU

MCU拍到Avengers 3 4後面能力值已經無哂平衡度,你唔明點解Captain Marvel 唔一嚟就KO零石Thanos

要睇下James Gunn點Handle,其實超人最緊要唔係能力愈大責任愈大,係hope

Aquaman 2係唔係confirm有佢同Batman
其實James Gunn有無拍過咁認真唔玩膠嘅戲佢拍唔拍到超人㗎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞