[DC綜合#19] Welcome to James Gunn討論區

1001 回覆
4 Like 4 Dislike
討好舊DCEU班fans不可能的任務

掉7000萬美金去 release ZSJL
Black Adam俾錢加Henry入去

究竟WB得到左咩回報?
一套view數包尾HBOmax DC電影同一套回唔到本DC 電影
唔明點解占根咁堅持要劇集同步做,kevin feige都預計左disney+ mcu劇頭兩三年係蝕錢,wb仲有冇咁多錢蝕,peacemaker成功唔代表後面d劇會掂,disney+有電影打底,口碑都係50/50
咪就係得個屌字
唔知以為入左 Henry 討論區

屌左兩個幾月
踩到James Gunn垃圾
踩 TSS 票房點,吹ZSJL view數
又話人間諜
瘋狂攻擊 Gunn
睇死佢個plan

結果佢個plan出到黎
都仲係屌 Henry 呢個pt
拍多部mos2?
拍幾耐?2025淨係上一套之後再等兩年?
定上完mos2立即reboot同年上另一個超人?
感覺 Gunn 啲劇係 DC面 HBO底

佢介紹綠燈時提到 True detective
介紹時Paradise lost時提到game of thrones
Booster Gold就常見既喜劇
感覺佢係先有類型,之後再搵DC人物套返落去

得Waller係真正由DC做出發
完全想像唔到綠燈宇宙級既人設點樣用True detective style拍
唔少人都屌佢個plan喎
鬼佬都有人話覺得唔吸引
佢係先有類型,之後再搵DC人物套返落去

呢點就已經出晒事啦 佢套ss peacemaker已經比人屌改晒原作設定 你之後再用咁既方式去搞dc宇宙就等食屎啦
討論個plan咪好

我睇開既外國youtuber:
WB對Henry件事做得唔好... Damian唔吸引... 綠燈有哂兩代唔使爭... 新大超故事陽光啲配合返形象... 超女同大超有對比...

某youtuber:
唔識Authority,唔識Booster。。。完(好自豪)

某:
Henry, henry, henry, 仆街james gunn, henry, henry, henry
宜家成個plan 感覺唔到連貫性,仲東一忽西一忽個以前
Superman 你要後生fine. 但老爺又咇咗Damian
咁Jonathan 呢?唔諗住出?
咁屌佢個plan同屌佢份人仆街 兩件事無衝突既
佢個plan公開後 我見到多數係兩件事都一齊屌 尤其佢呢排解畫點解唔用henry 又話自己唔係100% reboot dceu
咁咪引人屌佢囉

再講返佢個plan 以dc依家咁臭朵情況下 你仲走去搞d 3 4線角色 除咗漫畫撚捧場外 都好難吸引人去睇 marvel 都係搞大左個brand先搞呢啲人氣低角色啦 唔係唔比你搞 但唔係依家呢個臭朵情況搞囉

順便講下前幾日條撚樣係twitter 問人超人著唔著底褲好 真係估唔到鬼佬咁撚bad taste 2023年都仲想超人著底褲係面 係咪嫌比人笑唔夠
呢個真係睇到時出黎個比重會點

Joker 其實都係喜劇之王+的士司機做底
再套Joker上去
The Batman 都係犯罪片做底

從電影票房角度黎講咁係有保證
不過從DC黎講就偏離原著

忠實呈現定大眾化,兩難
Joker好老實講係靠神演員carry成套戲
而batman本身漫畫就係犯罪故 所以the batman咁拍唔算偏離原著

GL呢啲咁高成本既野好應該拍電影 佢拎黎拍劇真係好撚奇怪
美國漫畫角色由唔同人寫就有唔同內容,根本唔存在原唔原作呢回事,好睇就得
其實將Peacemaker劃埋入elseworld(cashworld)成件事就通哂

我覺得WB既reboot根本就係留低賺錢既
reboot 唔賺錢既

依家都未知 Shazam 同 AM 會點
成個reboot rules大家都係估

一線角色黎講
AM同Flash一日未上,都唔知Part 1會唔會有佢地,咁Gunn講得Part 1唔只呢10套,應該都至少有其一掛

如果無WW加綠燈都勉勉強強

導演keep自己班底係好撚平常既事
新老細上場cut budget,佢淨係保護自己個班底,其他唔理
返工係咁架啦,有親咩

佢除左講話好演員,日後合作呢啲門面野仲可以講咩?

鬼佬都笑 Waller 先係真神
但唔會再糾纏係Henry件事上
佢寫長篇唔多掂,所以寫batman炒晒車,但係寫短篇好似幾唔錯

利申:睇完Heroes in Crisis嬲佢嬲到依家
你同fan boy咁認真無用ga
趙喜娜個堆點會係elseworld攞黎填D支線背景野咁好用
留得賺錢既呢個邏輯應該只係其一
另外就係應該之前有計劃個D用得既唔會CUT啦
WW同綠燈個兩套劇之前都有過消息啦
真正完全REDOOT係最重要又一堆野唔撚用得既超人同BATMAN啦
其實都係錢字
GL據講原本已經有劇本
不過space drama太貴,所以cut左轉true detective 路線

之前套戲又炒左,所以無人敢搏多次掛

GL人物咁多,或者拍劇慢慢交代都係好事
美漫呢點係會比日漫好,炒車機會細啲

人物性格同背景貫徹到都緊要既
見過鬼怕黑囉
原本拍大投資既劇係仲好因為夠長佢太多野要SHOW
家陣咪啫要拍但係縮水
唉fans講到口臭,DC繼續唔撚聽、唔撚理,繼續劃餅吹到大一大,計劃十到十五年?你老母你有冇咁嘅能力去執行呀?如果其中一套甚至幾套都仆直,你班膠層又忍唔忍到唔插手?到時又改plan?咁新請果班人又點?到時先諗點算?

好好地拍返主線超人/Batman/WW呢d主角先唔撚得嘅,全力拍完呢三個再搞其他嘢唔撚得嘅,拍完JL成立先再搞其他嘢唔撚得嘅,而家新DCU第一階段就等於對家MCU第四階段,又三線英雄又劇又動畫,但係人地有前十年累積,拍到pat屎咁都過到骨,你DC又得唔得呀?人地有迪士尼做後盾d後期特效都做唔撚切呀,你DC點撚算?

你係唔係玩嘢呀占根,隔離費奇剩係搞管理都忙到失晒控,而你要寫劇本、又要監製、又要導演、又要拍劇,我放長雙眼等睇你個新plan捱唔捱到三年

同場加映-占根鳩up史:

巴打你段加密真係寫得非常好
咁多套真人batman,Bruce Wayne都係on9嚟,呢樣已經唔係忠於人物性格

始終電影就係電影,唔需要用漫畫把尺去度佢
N52咪後生superman同埋有damian嘅batman囉,之後超人版權過期先再咇jonathan玩replace都嚟得切,仲可以食埋lgbtq嗰一水
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞