移民始終都係正確既選擇

1001 回覆
1733 Like 186 Dislike
1. 諗住帶1m( per person)以下就過去既人
香港有1m同外國有1m咪一樣無撚用
2. 以為有份尻工就可以生存到既人
你香港有份尻工都係生存only
3. 以為可以係白人職場佔有重要一席既人
無料你香港一樣上唔到位
4. 一心想靠當地香港人互相守望既人
香港就會互相幫助?
5. 以為無歧視既人
香港咪又係二等公民
喺虛幻嘅想像突如其來嘅轉變一個人嘅答案,當然係冇可能發生
當你腳踏實地喺外地
環視四周感受氛圍
而現實嘅擔子,又落咗落你膊頭度
生活嘅轉變,變得順理成章
不再突兀
融入唔到仲算唔算有自由
以為你講緊英/加
講真
係香港過得好好咩?
反正兩個都地獄
出國起碼唔洗講句野都自我審查
整體黎計,好過美國太多
睇人個啫,嬌生慣養咗幾廿年嗰啲邊咁易適應?
當你搵到份工
生活安定下來
其實日日出街食飯都冇乜嘢
咁你算犀利,如果要我做粗重嘢我仲OK,清潔真係咪搞
Common sense都識揀
呢啲文真係害死好多啱啱畢業以為身無分文去英國都可以嘆世界既後生仔。寫文個個分分鐘係香港有幾個物業再full pay英國樓都綽綽有餘
其實佢捉錯用神
有民主有自由係比一條路你俾個門你開啟可以去改變生活解決問題
無民主冇自由,係連度門同一條路都冇
其實一個成年人識煮飯唔會食到肚痛我以為係基本技能
大專升學都平一截
international貴6倍
佢嘅logic係「係香港有呢啲」,你好唔滿意,你走,但同樣「係香港有呢啲」

明?
13-5k狗都唔做啦
侍應都請緊17k
每個月儲2皮it工真係好搵
夠就實夠不過都係要返黎儲錢買樓
黃業歷史悠久,全世界都有
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞