移民始終都係正確既選擇

1001 回覆
1733 Like 186 Dislike
英國對呢啲野都好敏感 會尊重多元文化
唔會答到職場同學校係咪一定有/一定無歧視
但呢啲問題你講到搵埋學校同公司 正常都會得到處理 本身英國都係移民國乜人都有

同埋其實未必真係下下出面歧視你 我覺得隱性歧視比較多
同埋搵黃種人多既地方就少歧視都未必 可能係刻板印象 見唔少「老屎忽」香港人一樣歧視新來既香港人
呢個世界係乜人都有
4肯定係最難頂
其實歐美嗰啲發達國家
藍領人工一啲都唔差
唔需要迷戀native speaker
英文係國際語言
所以口音萬千幾種
只要溝通到就可以
講到尾語言,只係一種工具
其實而家左膠當道
歧視問題一定比以前好
做廚對香港人黎講咪下欄野
2000幾呎都係400~500萬左右 係香港有層樓揸手既都買到 有咩咁出奇?
你叫坐寫字樓果班嬌生慣養既人去做廚 掃地 落地盤,不如殺左佢地
唔評論當事人任何選擇

但你覺得share house=香港劏房?
share house點都同唔到香港啲劏房比啦
呢邊好多一支公都住share house
間房講緊唔係香港擺完張床就冇位嗰啲

同埋落腳都唔一定要係倫敦
如果係香港打尻工你都唔會要求自己住中環啦
一樣道理
咁全港好多家庭都抵撚死
樓主明顯未喺外國生活過,睇埋啲藍屍 YouTuber 就以為係真。基本上喺英美澳加呢啲國家是但搵份工𢭃最低工資,生活質素都好過喺香港𢭃萬零蚊嗰班,移咗民只要肯做,根本冇有怕
篇野成半係真
講事實又唔得
對好多香港人黎講日日自己煮已經係差既生活
果陣講香港獨立果班有冇d覺得唔好意思
冇左工人姐姐直情變傷殘咁款
專注做台灣人又屌人地咁快忘記自己香港黎
搞香港女團又話番黎揾香港錢
連登仔真係無撚得頂
2000尺3層問下佢買左幾錢 咩地區 後生仔香港買唔起樓去到英國一樣買唔起
你係香港睇公立都平 凌晨入emergency Center 同去香港急症無分別架 想快睇私家一定貴過香港
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞