移民始終都係正確既選擇

1001 回覆
1733 Like 186 Dislike
美國唔知 但另外幾個地方成長嘅細路果種笑容自信 係香港生活40年 好少見到
加上依個年代 學術界都係左膠當道
你驚啲trans sexual identity 依啲 反而合理少少
只係想提出天下烏鴉一樣黑姐
所謂外國好自由 都一樣限左情況
其實IT 呢幾年多左 WFH,啲人工應該拉返均,有機會無咁好搵,多咗啲人住係遠嘅地方返工,物價低,人工都可以低啲
岩,其實被迫離鄉別井真係唔應該抱住去嘆既心態
離開Comfort Zone一定失望

應該話最窮同有錢果班先可以去
有錢唔講,最窮係呢度都係做下欄野,去果邊做一樣生存到

反而比上不足比下有餘果班最尷尬
走就降grade,好難接受的
唔會 除非你經驗太少/語言上真係應付唔到份工
你真係咁驚 可以睇下當地有無要求乜cert去證明你能力 雖然IT工好少會睇
另外睇下想去嘅地方求職網站 邊度多工 人工幾多 有乜要求 睇下自己fit唔fit到
計下條數你幾耐無搵到工都應付到生活成本
正常來講唔會個行大把工請人 但唔請你
蒸條魚都冇乜揀啦
事實黎
同14億人一齊考高考 你個仔多得你唔少
真係有錢既我又諗唔到點解要移民
講生活享受我覺得香港係世一,問題係你首先要有錢
師兄講緊邊個?
我講個個入到wo, aco再考ap2
你大學送佢去就兩球 小學開始boarding school 你計下條數幾多
咁對比番樓價同當地人工,英國係易買樓過香港嘅。唔駛為反而反
唔好玩啦,小學冇父母喺身邊點得,中學都難啦,生出嚟分隔兩地生嚟做咩
揾到,但唔係d工排住隊揾
我d frd都要操題,溫書,準備interview
揾幾個月先揾到d銀行,保險back office
唔係之前d人講到落地就蘋果,fb任你入
咁如果你要遠離現今普世價值去恐同但又要人接納你 連唔滿意你唔同你玩都唔得 呢啲唔係叫自由喎
你有你講嘅自由 佢哋都有自由唔同你玩
香港只係多咗斬傷人既案件

踩港撚: 國際大刀會 香港完了吧 治安全世界最差

英國多咗捅死人/偷車/入屋行劫案件

踩港撚:國際....er....
問題只係移得去嗰班友都覺得呢啲係下欄工,本身都歧視開呢啲工,一日到黑喺度「公屋私樓」嗰班人嚟
我個仔收鬼妹情信。
個女打hockey 同班同學朋友仔不知幾friend.

差啲仔女仲細就好走啦,幾歲人仔邊有咁多欺凌?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞