移民始終都係正確既選擇

1001 回覆
1733 Like 186 Dislike
不過係for有錢人
有錢到過去唔洗靠工作維生既人

個班
1. 諗住帶1m( per person)以下就過去既人
2. 以為有份尻工就可以生存到既人
3. 以為可以係白人職場佔有重要一席既人
4. 一心想靠當地香港人互相守望既人
5. 以為無歧視既人
未必頂唔到6年
不過比你過左6年都唔會睇到前景
尤其個d長期打緊份尻工既人
係唔會係尻工得到適合或者employer認可既經驗
無啦啦轉返比較理想既行業

講到底
自由空氣其實都係需要錢

Anyway
外國生活條件好太多
移民始終係一個正確既選擇

ps非常鼓勵個d有家庭support既fresh grad去搏一鋪
不過就唔好上連登聽太多極黃既youtuber拿資料
真係好有誤導性
有小朋友 唔到你選擇
大部份去英國都係父母帶小朋友去
一條友 的確係地獄mode
其實上一代移民過去d 廢老都係做下欄工,
都係英文字唔識多隻

其實點解會有人覺得移民係嘆世界
真係好怕人移民, 有民主自由根本咩困難都可以解決
理想國
有小朋友仲俾到理由自己去死頂去捱
冇既話 晚晚攝高枕頭諗返係香港天龍人生活(自己對號)真係頂唔順
只要你唔尷尬
尷尬既就係人地
移民頭幾年一定會辛苦,
但之後會越嚟越好。
有錢果D 一早有2本Passport以上 移民黎做咩 ...
其實係賭博緊,賭捱幾年後會好及香港越來越衰
後者唔算賭,根本最後會變成點係人都知
只係人會改變自己去適應,即係變成老百姓
不過就唔好上連登聽太多極黃既youtuber拿資料
真係好有誤導性

即諗起台灣人杜汶澤, 做咗台灣人都要死返嚟搵香港人錢
果啲廢老到而家都未識英文就梗係一直做廢佬。而家過去嘅起碼英文溝通到,香港職場挨過過去一定越做越好,英文再好啲嘅搵工唔難,人工又唔會太低(雖然都唔會好高),日日自己煮又平生活唔會差得去邊。做 IT 嘅更加唔洗驚大把公司搵上門。
如果最終香港冇變到想像中咁衰
會唔會心理不平衡
的確係,所以呢啲人評論香港同外國就變得唔客觀,
一旦話外國有乜嘢差過香港就起晒鋼,但可能佢根本無嚟住過
上一代10個有9個都係做廚
有幾下欄
有小朋友都唔走係抵撚死
去到外地真係要搵香港人圍下爐,唔會諗住乜撚要融入主流社會就專登疏遠香港人
現場睇波講到好似唔使錢咁
內容全部都係有錢先享受到
樓主居心有可疑 起一起底就知
的確係
你英文ok 應該唔會差得去邊
但要適應下就真
無錯,有錢已經有護照,佢嘆世界唔會去英國。
如果唔係bno 算係香港人比較容易攞護照,真心有得揀就唔會係英國。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞