移民始終都係正確既選擇

1001 回覆
1733 Like 186 Dislike
呢個係你用你把尺去睇 每個人有唔同取捨同能力
華人老細?
做老師要執屎執尿
係外國唔驚比人告到仆街?
可能佢地覺得移民就係all in,買單雙咁
一係贏一係輸
但我會覺得移民比較似係買股票。唔係得你買個隻會升
你似乎唔理解我嘅意思,
我唔係話民主唔重要,亦唔係認為有一世明君,
而係強調民主係達至幸福嘅手段,唔係結果,
即係你可以因為民主獲得幸福,從而歌頌民主嘅好處,
但單單睇民主本身呢乜值得無好J,最多只係對外講選民集體負責,對好多人嚟講都係好虛嘅嘢。
例如搞社運影響民生,目的係要政府跪低嘅手段,而唔係為影響而影響,亦唔會拎「我影響到民生」呢件事嚟J。
去多倫多Bay Street,即係當地的中環,午飯時間大把包頭的企業高層出去lunch,加拿大大把二三代印巴裔高層
係華人老闆,咁我又唔清楚法例畀唔畀咁做,但佢間學校流失率好高
2. 以為有份尻工就可以生存到既人

咁好多外國人都係平凡打份工
香港地都大把人係咁
睇你目標係乜野
外國都有發牌制度,可以搵有牌工種
真 唔理政治咪得
生活照樣如常過架喎
咁你去學車都唔包你考到牌

你學完揸到馬路炸彈咩,仲俾牌你就on9
你仲未明先係可笑
民主就係忠於自己去作出判斷 但判斷係來自資訊
資訊如果係fake 你判咩斷
反而做news既人既控制左你判斷 最後就係好似你咁 以為自己決定左
啱呀 移民係確保自己唔會比黨拉去坐監 代價係少咗賺錢發圍嘅機會
留港搵錢 vs 移民保底 就好難話絕對啱/錯 個人睇法啦
不過有仔女強烈建議移民 要幫仔女留後路
工作間排斥⋯⋯是最難應付,
出差指東去西(玩弄)
剩坐… (節磨你時間)
所以我一直吹奏 IT 人勁揪
做啲決定好有原則 好果斷
私人工同政府工 喺香港根本2個世界 你呢套應該擺喺大部分香港專業人士都啱
佢老豆老母本身做醫生同藥劑師,移到英國都係過decent生活
外國一般學校 vs 香港一般學校 先係合理比較
你嘅回答顯出你嘅無知
我退一萬步
你認為極權政府冇Fake News
你再比較吓喺極權政府同埋自由民主世界
做fake news 邊個容易啲呀?
喺北韓中國做假新聞容易
定係喺英美西方國家
獨裁fake news仲多 連判斷都唔洗做 乜都要硬食 係幸福d嘅
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞