移民始終都係正確既選擇

1001 回覆
1733 Like 186 Dislike
好想移民呀
真丫

今時今日,有身邊朋友有外國護照
我都會覺得佢哋父母都幾好,幫佢鋪左後路

而家我做人父母,見到自己真係清白之身
就會諗都應該俾返條後路俾下一代丫

香港僱主又從來都崇洋
外國學歷返黎搵工都無乜擔心
賭咩
明買明賣 幾年後真係入籍
人地其他國家搞移民係0保證都照搏
你老味香港人真係特鳩別矜貴
講到移民係要做苦力賣豬仔十年咁
而又講到香港做野果班唔會比人炒無危機咁
宜家全球準備衰退
講到香港好似可以置身事外咁
多口講多句,唔止係移咗果個有兩本passport, 而係世世代代都多本passport。

無撚得輸。
仲未計班強國精英
果班國企乜總乜總個仔/契仔空降做management role
真,連啲孫仔孫女都有埋
係香港你都唔係住中環啦

去英國點解住london
it實有工開呢句野真係水左唔少人
我都係識人去外國揾it工先知呢句野誤導性又幾大
正正係樓主所講既上少d連登聽人9up
好多係香港做公務員扮移民
講得呢句緊係冇去過英國pub睇波
氣氛好過香港pub
又唔撚晒睇凌晨波坐通宵車消費低好多

香港睇一場凌晨既食200通宵車200
已經夠入場睇波
到頭來咪又係要使咁多錢~ 200 萬送1個仔走,400 萬兩個仔走。仔女大咗先出去真係融入唔到。

仲有太多不確定性。

有幾百萬喺手,不如呢一代受咗佢。
師兄 咁疊水 諗住由細送去外國讀boarding school?
咁負責任嘅父母 勸你都係唔好生
唔好搞到人地童年無父無母
井底蛙看世界係咁
唔同地方都有唔同口音啦 甚至唔同階層用字都唔同
日常生活根本就唔會俾人笑啲口音 口音大把人都有
語言係拎嚟溝通 唔係做傳譯根本無人會追求要完美
覺得要去到native先係基本野太誇張
就算做sale/cs呢啲成日要同客講嘢嘅 都唔會話要求無口音或者一定要英文要好叻
唔識就學 學完講多啲自然有進步 講得唔好都無問題
好過啲係到笑人有口音講得唔native連開口既機會都想打擊人既人
其實都唔係 政治正確得好緊要 特別係美國
英澳好少少不過都慢慢黎緊料架啦
你試下係學校講句你唔鐘意同性戀/反對同性戀
俾人排到你畢業為止 隨時俾人歧視返你轉頭
好多人移民之前已經賣左香港層樓,果舊錢已經夠full pay外國層樓仲要有錢剩,人地所謂做下欄工好多時都係搵d生活洗費同融入下個社會好過齋食老本,並唔係好等錢洗唔做下欄工會餓食果隻,如果住屋方面已經攪掂,生活支出其實真係做份閒工都攪掂,而唔係好似香港做生做死為左供斷層樓,更唔好講外國生活空間大左,同埋小朋友免費外國讀書。
同意,窮人去到邊都係一樣,都係要低頭工作,我聽親移民都係話賣左層樓/有一大舊錢先會去移民
關乜撚事?
唔走,要坐果D唔使坐?定坐少D?
英國NHS好嘅地方
係你平時睇醫生,唔使錢
佢行GP 制度
平時頭暈身㷫感冒發燒睇GP基本上唔使錢
去公立醫院睇都唔使錢
喺香港,你唔會下下去醫院睇病
你去馬會政府醫院都要俾錢
睇西醫每次又幾百蚊
住醫院一日百幾蚊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞