移民始終都係正確既選擇

1001 回覆
1733 Like 186 Dislike
香港人口中的英語優勢係英國不值一提
因為絕大部分人連中途去外國讀大學的香港後生都不如

藍領,下欄工,司機,校工待遇係唔錯
但香港人心理障礙唔做

去到一個全新的環境但又唔願順勢而行咩人都死直
香港呢一代移民死症係心態
最多將來仔女做藍絲 你唔理真係無問題
唔好講咩你可以教佢哋所謂「真相」係點
到時報國安拉埋你
有車揸下,人都輕鬆D
獅子山精神呢?
喺香港揸車都應付到既話,去到英國揸就係享受
啲稅重撚到仆街
你移居外國唔需要為錢煩惱嘅叫移民
要嘅話叫走難
我一開頭就話極權係睇lead 住國家果班人 完全無conclude 到極權下無fake news
而事實係極權之下咩news 都係無意思 所以fake news 易唔易跟本唔關事 係你啲白痴夾硬搵個point講

相反social media對民主社會就大影響
好似us 總統咁 控制埋個選舉 明明知道Social media 打壓trump 但啲人係拜登果邊都 就扮唔知唔撚出聲 咁先係最撚賤
3年過去twitter file 出埋 你有反思過啊?
但移咗民嘅下一代就會過得比較好
十年後移民二代返香港探親見返喺香港成長既老表,會好感謝父母當年帶佢走
你話極權要睇領導者係點樣
相反民主社會會比 fake news 拖後腿
邏輯推理
你係比較緊極權同民主社會
所以你講嘅極權要睇領導者係不適用於民主社會
咁樣講得通
因為民主社會如果領袖無能
最壞情況係下次選舉踢佢出去
所以領袖好壞,唔會左右太大
你講得相反
即係話極權無 fake news 問題
如果你意思唔係咁嘅話
咁係你表達有問題
語意不清晰
甚至係冇邏輯可言
真係好痛苦架,選擇多撚到嗌救命,大家千祈唔好過黎
咁已經贏咗一半
獅子山精神從來只係當時政權維穩需要而杜撰

香港人考到大公司mt咪又係上討論區認屎認屁踩其他人
問班人in時考咩個個咩都唔講怕益你,反而中國佬會整題庫益其他人

就算南亞管理層都有專請自己鄉里的傾向,香港中產不分黃藍踩低土炮畢業生
依加有旅行 有日本去返 好多人感覺已經無咁強烈
事實上全球經濟都差 物價高 避唔得幾多
5萬港紙+有手有腳就夠
外國人好支持香港手足,唔使驚
香港嘅工作文化係咁
唯有白領高

利伸 響楓國做緊19藍領
有料既人世界任你去
貧賤不能移亦係事實
呢個係你嘅印象姐,你自己 research 下啦
上去睇下邊間學校good / outstanding,set 嗰個area睇下有咩屋 law 講嚟哂氣
嗰啲 outstanding 學校附近唔係一定百幾萬磅 house ok? 一樣有 flat,一房兩房

普通話冇問題
但你話鬼佬,人地已經英文母語啦,係學多個 language冇問題 ja
掉轉留港個仔女第時流利嘅係普通話,英文?
冇所謂啦,留大灣區 law。
sorry 大陸都有海歸派,你一樣比ABC食住
點天龍人生活法?住納米樓日日迫地鐵一星期返六日工?好似樓主話齋,已經係香港職場佔緊一個重要席位,director 或CEO?
其實大把識英文嘅藍狗,去Save HK睇吓
賣左樓移民去英國嘅中年人就冇問題
買間屋慢慢搣做下散工就夠過世
畢竟如果你住曼城伯明翰物價係相對低

但後生要重新適應係有難度
以我自己為例 開頭過去前都覺得學做下裝修藍領就算
但好老實講去上堂要錢 畢業之後就要跟師傅
一係跟香港師傅開工 仲要睇下個師傅教唔教你
冇計 你英文一定唔夠local咁好
第一代移民永遠係最艱難,有錢當然可以少好多問題,但適應新環境唔係有錢就一定解決到(例如天氣問題),為咗下一代喺一個相對公平、自由、民主、多元嘅國家成長,無論幾辛苦都可以跨過嘅

移民撚共勉之
第時仔女全部要返支那交流,講普通話,寫殘體字,批鬥黃絲父母,接受到就留係度囉

以上邊樣唔會發生,你講?
賭?
人地最差 坐6年後有本bc

點都賺左
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞