移民始終都係正確既選擇

1001 回覆
1733 Like 186 Dislike
香港本來就係移民城市,小朋友肯聽多的前人移民故事,加上勤力肯挨怕乜移民。
香港人本來工作就比外國人搏命
最多咪返來多個選擇點會不平衡
尤其個d長期打緊份尻工既人
係唔會係尻工得到適合或者employer認可既經驗
無啦啦轉返比較理想既行業

呢個真係驚
你五毛喇
有錢人移民去印度都好獄
其實好多港人心目中的"下欄"工,當地先至係賺錢工
唔講其他,開鎖佬已經係,美加係有工會,有制度,要持牌工作
後生細仔,考定水電,開鎖,生活隨時有保障過你晌香港份所謂"白領"工
移民頭幾 甚至四五年係捱同重建階段
就算九十年代個一浪都係
講緊native english

有幾多香港人講到

programmer 當然啦
收到PM 份Spec 就自己dup code 唔洗點溝通
台灣人有咩性趣睇杜汶澤
小朋友過左外國會唔會俾人歧視?
如果全家都俾人歧視(大人番工/小朋友番學)
大人番到學校想揾校方處理歧視問題
會唔會一樣連大人都俾學校歧視埋?
定真係移去d黃種人多既地區最穩陣?
洗鬼 native 咩,佢哋大把印度人蘇格蘭人自己都唔多聽到講乜都係咁啦,溝通到就無人 care。
移唔移關你揀事咩傻閪
有邊個唔知過到去要捱,懶係獨眾鶴立雞群咁
好多人移民都話係為自由既空氣
但係好似無咩聽人過到去真係講時事
好多真係過到去食玩訓返工 做返隻豬
提醒下都叫鶴立雞群
個班
1. 諗住帶1m( per person)以下就過去既人
2. 以為有份尻工就可以生存到既人
3. 以為可以係白人職場佔有重要一席既人
4. 一心想靠當地香港人互相守望既人
5. 以為無歧視既人
未必頂唔到6年
不過比你過左6年都唔會睇到前景
尤其個d長期打緊份尻工既人
係唔會係尻工得到適合或者employer認可既經驗
無啦啦轉返比較理想既行業

上面呢堆其實擺去香港咪一樣尻
諗下如果係香港得1m 又做尻工又升唔到管理層又無得靠香港人仲要留係香港比大劣人歧視返轉頭 (公屋都排得慢過新移民)
留係香港一樣無前景 反而移民繼續打份尻工可能仲好 住都住大啲先
波台d 五毛狗係咁
全部熱狗獨醒撚來
去到都冇選票
因為去到都脫離唔到上連登FB睇香港嘢嘅習慣,咪無時間理當地嘢囉,
我都唔睇當地電視,寧願睇NETFLEX算。
下單可能係移英連登會然自殺po
有無諗過好多人係連依家個環境都接受唔到先走 唔洗再變差都覺得頂唔順 你呢句講到依家好好咁
喺有選擇下移民情況可能會好啲
而家個個都趕住做
自然好多嘢,未諗清楚

我自己十幾年前,Working holiday
跟住讀書移民
喺澳洲住咗排理解吓澳洲嘅生活
發現好啱自己先搞移民
托賴一路都生活唔錯
理解而家個個急住移民嘅理由
真係冇得諗咁多
講到最尾就係對自由嘅重視程度
認為搵食過好生活係最緊要嘅
搞唔好搞啦
因為一開頭總係最困難
英國唔知,但加拿大應該好少機會,同班學生隨時黃種人最多。
點睇最近移英自殺果個要住劏房
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞