移民始終都係正確既選擇

1001 回覆
1733 Like 186 Dislike
自己80後都好多朋友過左英國,少部分加拿大,都係家庭有小朋友

全部都係賣左樓過去,一段時間生活不成問題
全部人都唔係倫敦,生活成本就平d
大部份都係1個人做野,1個照顧仔女,得好少連埋兩老走
工作有3,4成人搵到文職,其他都係做藍領工,基本上的起心肝實搵到工
其他生活細節就各有不同啦

基本都係講大人就冇乜生活質素可言,始終都係去得1年到,好多野未慣仲好留意香港既野,分而小朋友就過得好開心,咁小朋友生活開心就夠。
其實你只係想講自己想講的野,完全都無睇我講乜
我就係同你講無野係叫「政治問題之外」呀大佬,好多野係一環扣一環
你仲要提教育,教育又點同政治無關
哩啲都叫係技術性嘢
洗碗就真係下欄
成日做假膠
真,尤其係英加都有條例保障租客,你估好似香港咁畀業主任劏咩?
假啦
唔諗清楚真係好大獲

同埋真係要知自己要乜
唔好下下覺得過到去一定好爽
可以瘋狂玩樂或者生活環境會即時變好囉

我阿叔95定96年跟我姑姐移民
佢走之前廢廢地又無乜錢又低學歷
so far而家無穿無爛仲結埋婚生左個女

好彩佢去果度係加拿大
唔洗識英文
如果唔係都唔知佢點生存

btw唔知佢打咩工可以儲到錢結婚買屋呢
你唔明
人地都唔明你嘥時間就係為咗果腹啦
你估個個享受落廚?
人地冇其他嘢做?定你個人喺屋企入面冇任何嗜好 無所事事??
你話如果咁樣死左個細路原來報紙唔上頭條又無乜人理,咁o個個就真係鬼地方啦

你自己都識講連全歐洲都轟動,即係呢單係好個別的案件黎啦
但係如果變衰 就到你心理唔平衡
Thx
講豬只會理搵唔搵到錢飲飲食食 有無得去日本旅行
你肯定啲人係好心?佢係想justify自己個決定等自己個心舒服啲咋
點睇佢地讀完書返黎做野?
私校要俾錢架喎 你講緊state school
梗係啦 有邊個官唔係走佬過外國
香港最大優勢係處於泰國同日本中間 兩個世上最好玩嘅地方
冇得比喇
我都打算學,唔一定要用黎搵工既,自己識多樣野多樣生活技能o者
時事台

:英國刀仔捅人好個別啦,點夠香港咁水深火熱

事實上數據:

The number of knife or sharp instrument offences recorded by the police in London rose to approximately 11,122 in 2021/22, compared with 10,150, which had the fewest number of knife crimes in a reporting year since 2015/16, when there were 9,752 offences.
A wider trend
The increase in knife crime witnessed in London has occurred alongside a general increase in overall knife crime throughout England and Wales. While there are certainly multiple reasons for this disturbing trend, both police funding and officer numbers are important factors.
Acid and moped attacks
While knife crime in London has certainly been given a lot of attention by the British media, the increase in acid and moped attacks during the same time period have also generated many headlines. In 2017 for example there were 465 acid attacks recorded by the Metropolitan Police, compared with just 77 in 2012. Moped crime has seen a decrease when compared to acid attacks, rising from just over 9 thousand offences in 2016 to just 6.74 thousand in 2019.

大家估下時事台會點兜:

A ) 英國人口咁多 計落好少
B) 倫敦點同
C)英國唔住好區 怪我嚕?
真係睇你買乜,kebab pizza 燒雞之類肯定平過香港一大截,好多時吼佢做特價平到你唔信。但當然,如果你又要睇心情又要睇天氣又要揀飲擇食又要諸多要求,咁你唔好學人移民,適應能力差成咁,留喺香港餐餐踎茶記踎到老啱你多啲
鏗鏘集80年代去過英國訪問呢班做廚嘅移民,夜晚檔餐廳就變賭檔同做放數
咁先搵到錢架嘛
仲要討論咁基本既問題,可見而家連登幾咁低質
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞