移民始終都係正確既選擇

1001 回覆
1733 Like 186 Dislike
13-15k 90年代大學畢業都係咁上下
私人工仲好揾la, it洗乜入政府
成日見到科企炒人都咪話唔驚,
啲IT AGENT亂鳩轉介啲JOB畀你,搞到好多機會嘅錯覺。
問題係唔止唔同你玩 係會排擠 甚至欺凌你
之前睇過d鬼佬校園interview 好多人都話唔夠膽提起任何相關既話題 你有興趣可以自己去搵黎睇下
都有好多case係因為提及呢d野搞到被退學或者俾人炒
真,有牌有公會好過你做it 成日要update, 經濟差又驚比人layoff
後生仔過到去考番個工牌先係皇道
師兄係香港住緊半山?
都唔係一樣呱。
差好遠喎。你夾硬講都係一樣啫。
呢啲係老竇老母教㗎嘛。
唔驚啦 大把黃人課7.21鎊買菠蘿油
講開口音都唔只香港人有,我聽過銀行職員啲口音講到一舊舊,PASSWORD讀到變BRO WORD。
傻鳩仲讀緊書?
英國幾撚多歐洲撚喺度做嘢 啲口音多過你香港口音多多聲 就算唔喺英國當地做嘢 做間大規模少少嘅香港公司同外國客傾嘢 口音都多到暈 唔通你又走去做口音police笑鳩啲客呀? 傻鳩
每個選擇都會有好有唔好 各有難處
但移民呢件事就永遠有兩邊人非黑即白 自己揀O既就係天堂 另一邊就地獄 戇鳩咁 我覺得係選擇左O既人好驚自己揀錯先有咁O既自我保護意識去踩人抬高自己 唔衰得 總之做呢個決定前一定O岩O既就係考慮返自己背景先諗下去定唔去 年紀 自身工作背景 語文背景 身家 長輩年紀/經濟 有冇仔女 有冇物業 等等 根本個個人都唔同唔會有絕對答案
一條友點會係地獄
習慣一個人生活其實係天堂

唔通日日係香港深圳沉雞比人昆晒D錢先係天堂?
咁你咁work唔work?
簡單嚟講,有錢輸咗仲係嘆,窮嘅無嘢好輸,中產變低產最難接受。
如果你香港可以蘋果 fb任你入 咁就係
如果唔係點會去到外國就咁容易入到 呢個預期係不合常理
尤其做開IT都知好多印度人真係好有料
見工之前要操都好正常 尤其呢啲interview就要考你實力要做俾佢睇既 喺香港見工都一樣要操下先轉大公司
我覺得差唔多水平嘅工 英國比嘅offer係好過香港
搵唔倒食咪大大聲同人講要民主自由,呢兩年見得少咩
點解要移民去英國?
學一種歐洲語言去歐盟國家仲好
英國好多後生黃人做鄰居 諗起都覺得煩
佢地同大陸蝗本質唔係差好遠
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞