移民始終都係正確既選擇

1001 回覆
1733 Like 186 Dislike
人住溫哥華..黎之前..d人話乜都貴..乜都要香港買定….食飯要自己煮…
我地黎到根本同香港生活差唔多,差唔多日日出街食…食飯價錢咪同香港差唔多…d野大份…一家三口.香港食3個餐先夠..呢邊2個餐…..除左飲茶貴好q多

人工係少左,可能因為我地兩公婆本來就搵得唔多,所以冇咩感覺

住既地方大左,空氣環境好左,小朋友開心左….唔駛係度鬥上得多興趣班。平時揸車泊車輕鬆左.唔駛次次出街之前諗泊邊.諗下出車定搭的士……

最唔適應果班應該係請慣工人姐姐果班 或者父母照顧慣既巨嬰

網上好評負評都有….自己決心先係最重要….諗下自己為咩要移民…諗好左就唔好向後望
你餐餐Tim Hortons?
share room呎價點都抵過香港,當然隨著痴線室友另計。
我直頭唔係英國local U,又咪繼續做工程屍
雖然稅後搵少左差不多兩成係真既

差極讀唔到都入到八大呢句野唔知果條友點幻想出黎
小朋友開心到震

不過見到啲小朋友唔使補英文
幾個月英文飛躍進步
父母都應該開心
睇你有錢定義, 有2本passport 的人,大部分都要幾千萬, 你得千幾萬中產唔好想去投資移民啦, 但bno就填補依個空缺, 好多中層賣了樓去英國, 有1-2千萬, 無條件坐5年成家有bc
其實呢個post十分無謂,成班屋村仔最遠去過嘅地方只係廣州、台北、曼谷之類,成世人未喺亞洲以外地方住過,然後就信埋藍屍講外國物價貴治安差歧視勁。明明徙置區出身又要扮晒十指不沾陽春水,煮餐飯都話想死,同呢啲市井之徒講移民簡直嘥鳩氣
你本身預到既問題,唔會因為移民而解決
其實啲人話加拿大無英國咁好,但講工作同經濟,應該係加拿大好啲。起碼唔會好似英國咁,有乜野啲政策就推倒重來,過去幾十年都係咁...
應該咁講,唔移民會面對一堆問題,移民又會遇到另一堆問題,
FB TG間唔時就有人話一對人去移民,結果另一個好快頂唔順要回流,
同埋你人生路不熟一定撞板蝕錢,跟住懷疑自己做錯決定,講到尾都係講自己嘅韌性同決心,唔好跟風。
比d例子你睇下當年今日 同下一代睇法

1980 年返大陸 聽到d 所謂大陸親戚
屌9 自己阿爺
點解阿爺個代 冇走難游水來香港

1989-1997個時後生仔
向2000 年屌9自己父母點解老豆老母明明係識英文 可以去加拿大/拿居英權 唔去拿 (家下仲有點解當年唔apply bno)

2000-2010 時後生仔
屌9自己老豆老母當年明1997-2007年供得起樓 都唔向沙士/911 後買私樓/居屋

2010-2020 後生仔
家下屌9自已老豆家母明明有少少錢 又識電腦
點解唔識買美股/騰訊 /BTC

最後我唔想
到左2047 後

你個仔屌9你 當年你明明有bno 都唔用bno visa 同佢去英國等佢向到做韭菜 想潤都潤唔到
但英國俾bno 黎係需要基層喎因為脫歐唔夠人,白領佢本身有人洗咩你黎
其實都的確預咗d仔女會係愛國多過愛父母
有咩事會真心督屋企人出黎
所以預咗唔會生,無謂嘥錢嘥心機
呢個真係最岩 pin呢個plz
90&千禧年代
諗點解同學老豆識搵錢
自己屋企打份牛工
賣撚左層樓唔供 之後唔再買返
股市死買0005 同 肛交所就算

有親人97移民澳加之類
自己老豆老母就差d連BNO都無幫我搞
唔係有好人叫埋佢地 我就死撚得

呢家 下一代大左 你手執BNO都唔走
我真係百份百肯定佢會屌鳩唔走呢班
唔係喎,唔少人話加澳>英,
我加英都住過,整體嚟講加>英,不過係講緊近幾年感覺,以前/將來就唔清楚啦
最後都有bno 米好彩law

當年d世叔伯 去加拿大 /美國 家下人地個仔女
早15 年向外國讀完大學去香港打工 之後買左層樓
一路順風順水
好快升到外資中層

家下賣左香港層樓返加拿大 住老豆間屋 美其名同d 孫返去加拿大 等佢享受天倫之樂
實際半退休打hea 工
唔試下, 一世都唔會成功. 同有D人係香港搵黎搵去都係兩皮一樣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞