《毒舌大狀》電影討論區(含劇透)2

1001 回覆
63 Like 17 Dislike
審判之眼
其實我自己load到matrix嘅blue pill同red pill嗰種人生選擇
而佢面前只有一粒blue pill
食咗就做硬契弟
但其實謝君豪都係詭辯撚
仲要可能仲叻

由一開始講如果唔判謀殺可以判誤殺
同埋 你老婆收買証人 你同唔同意
Keep謝君豪我反而覺得好合理,佢係想寫份report話退出,咁樣外判出去既case退出,唔止內部,應該要同埋個官同陪審團解釋,咁就真係難睇啦
你咪講幾套高分啲嘅嚟俾大家學下嘢囉
但係個女唔係即刻死,係醫院住咗一排佢先離世,隔咗咁耐應該驗唔出?
唔知係咪謝君豪放水助攻
子華窮人含撚speech感覺上冇原本預告咁震撼
偉哥⋯⋯
因為黃子華一早估到個旁聽全部都係對家人
無傳媒報紙雜誌
無人煲大件事 鍾家就算輸都有時間著草
一入醫院驗血濃度就知啦。
便利店偷野個犯有啲似 張家朗, 唔知佢係唔係轉投電影圈娛樂圈

王敏德個角色係自負,好易用激將法搞掂, 自負自然輕敵所以好多破綻,前大狀性格直接了當做事大方緊係唔夠鬼祟大狀玩暗算
睇完,唔算毒舌,只係浮誇,煽情,作狀姐

未算得上毒舌,唔好亂用毒舌
戲入面只係得罪有錢佬,仲有機會申張公義

如果涉及到政治,恐怕
你睇現實香港
睇完就算,無乜野講,反正唔真實,唔好咁上心
呀,都有野真實既,就係,如果現實同財團鬥,要預左對家會係咁出招,咩拿渣招都係咁出
公義永遠凌駕唔到政治
鐘京頤個女養到咁大咁多合照又識同佢手語溝通最後竟然係謀殺佢屈落個二奶度咁冷血,呢度有啲唔合邏輯。上到庭比著我一定 hang 晒機處理唔到。呢一part 犯駁比較嚴重。
多謝解釋
等我睇埋先
套戲最尾阿婆劃花架車嗰度,好驚套戲想表達
弱=善 呢個訊息
林保怡show icac證個下笑左
條女最後專打社團case做乜9
謝君豪既角色係更高層次
佢睇穿哂阿水啲技倆
記得王敏德話佢唔係sneaky既人
佢頭腦清晰 但最後都為左良心而詭辯
個人設都幾理想化
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞