《毒舌大狀》電影討論區(含劇透)2

1001 回覆
63 Like 17 Dislike
作為laymen平時睇戲會睇下背景資料都大概諗到上述既問題,如果定位係爽片就可以既。
前面仲有《正》珠玉在前。
當然如果呢套戲係面向睇戲界laymen而唔係戲迷,
應該會易入口又爽既。
睇睇下諗起 算死草
禁啱又有林保怡
咁你口中嘅laymen應該唔係真係laymen
你第一個門檻做到嘅人已經唔多
我反而覺得《正》都有啲位唔合邏輯
例如講到某幾個陪審團有質疑肥仔
最尾又justify唔到點解全部人投無罪

anyway覺得兩套戲雖然都係法庭背景
但呢套係講子華個心路歷程同贖罪
無乜好比較
有冇人記得quote 個段既英文陳詞
Overall都啱
但第一點
單case係appeal完要重審
所以套戲果度係CFI唔係appeal court

所以先有豬乸
yes! 林涼水係Candy 撈窄哥二合一
本身就唔應該同《正》做太多比較
一部戲用法庭講法庭
一部戲用法庭講人性
個moral 太唔同

但可預期keep 住都會有人用《正》黎同《毒》比
大家都有法庭就當同一樣野,即係有鬚就當晒係老豆
同埋最大既bug係
因為一段chain有問題既片
而call個SC上court
但個SC係成單案無role
其實都真係幾癲
係既,就番睇戲當刻既觀感,
主要問題係子華變返好人既動機推力唔夠。
1. 法官衰極都叫有名有利,走去奶又奶唔到,跟住又去番幫窮人,咁點解做咁多年清官要放棄
2. 上廷被人吊打
3. 之後有番良知,但做官咁多年應該見過唔少
4. 最後mvp其實係金遠山有正義感先救得番
最唔make sense 係老遠都影到高清同高音質
2023 都未必得啦
董大狀上去玩杯個下都好正
調左去淫審處,被迫走。
過份解讀都有份係導演有冇hints同係咪自己FF
早兩日睇完

要去到中間後段先明白的關係

劇本太戇鳩

啲證據嚟得太易
要做一套爽片就係skip咗好多無謂支節個flow先流暢
所以唔會expect佢交待得好detail
總之睇落正常就得

1. 水官係嗰種鬱鬱不得志嘅官 做到滑哂牙又hea99 trigger point令佢走係因為佢覺得有個能力差過佢嘅人lead佢 再者佢一路都有人向佢招手 咁咪走

出到private之後嘅事都係因為佢自視過高 衰咗鑊 先令佢有咁大轉變

2. 做開官唔等於落場砌無敵啦 如果係佢串嗰期嘅話 都係因為自視過高

3. 其實同1一樣 做官嗰十幾年滑哂牙 唔會理呢啲嘢 個mindset fix咗 真係要有經歷大轉變先會改到

4. 咁戲係咁做架啦 佢自己都唔包實贏 淨係想用盡全力幫阿媽 何況再腦補啲咁講 當初叫阿媽搵4個律師 都可以話水哥搵淨金 係因為佢知道金係個有原則嘅律師 唔同另外嗰3個 只要搵到佢做主控 自己贏面都可能會增加
冇傳媒

諗下黨安 case
我都係咁諗

冇牌爛仔撚會怕 ICAC
有牌嗰 d 直頭開你拖
感覺係一套濃縮TVB劇集
申張正義、打倒權貴的確大快人心睇得好爽
偲泳 Dee 做得唔錯
Fish 好有貴氣,唔使出聲眼神都交晒戲

最膠係”你同唔同意”嗰part , 完全係TVB鬼拍後尾枕戲碼所有人都收賣,係唔收賣陪審員又係膠雖然王敏徳有交待原因

最鐘意子華小王敏德個場,唔好以為自己埋左權貴堆就係上等人,就算係醫生律師面對權貴都係契弟,點奶永遠都係契弟

另外栢天男餵水殺女,Fish 應該係唔知?

【金遠山】
莊梅岩感謂,香港其實不缺林涼水這種人,「就係缺金遠山呢種人,所以先會衰到呢個點。」金遠山結案陳詞中說,作為主控官,「最重要嘅職責,唔係將案件成功咁定罪,而係確保每一個被告,都有一個公平嘅審訊。」他很清楚這次可能要賠上前途,師傅此前也曾勸他:「呢啲都係鍾家嘅事,你當路過咪算囉,做份內事。」James Tung熟知他脾性,用程序公義來綁緊他。金遠山捍衛制度,林涼水亦然,「個system冧咗,所有人都要受㗎!」James玩弄的,也是制度。

好中
正義迴廊肥仔果PART無得唔咁
因為當年真實真係全數揀無罪, 一改就有多少否定歷史, 改寫歷史, 呢套差唔多講到明係真實案件改篇, 點都要砌返啱件事
證明你睇唔明套戲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞