《毒舌大狀》電影討論區(含劇透)2

1001 回覆
63 Like 17 Dislike
方家名模白骨懸案
https://www.i-cable.com/?p=39958
Do姐、鄧萃雯、阿蘇
要牙尖嘴利又有咁上下年紀同鎮場感都不外乎佢地
想講成套戲最仆街同on9就係個醫生。
明明佢老婆都明知佢係醫生急call佢返嚟,佢急救救返最多咪同老婆一個威逼利誘、一個扮乖氹掂佢兩母女咪根本冇事(更何況本身就係個女屎忽痕打人先俾人推走)。
佢懶醒問都唔問老婆就做低自己個女以為自己好撚醒
最後都只會係佢一個人坐,一來佢老婆冇叫過要殺個小朋友甚至call醫生,二來佢只係condom阿fish都唔係鍾意佢。
其實黃子華呢套都唔係靠表情而係靠把口。
do姐雖然個樣唔掂但把口才仲向到,佢肯做絕對得。
唔係,如果個女救返根本就冇任何證據(套戲依家一直係靠fish自爆發生咩事,個女唔死就唔會有呢段真相講到出嚟做證據)。
除咗個女嘅講法之外係冇人證明到係fish/柏天男定係佢老母夾埋屈鍾家。
如果個老母想告,鍾家一樣可以夾埋柏天男一齊恐嚇話告返個老母轉頭,根本就唔會上身。
咁原樓都係問邊個得啫,唔使真係諗埋人地接唔接喎 事實上do姐的確有料做到,佢唔想做就另一回事。
唔限香港演員嘅話其實楊紫瓊都得。
主要係要有醒目口才好+望落正氣+霸氣呢個combo嘅阿姐級。
符合到兩樣嘅:君如又太唔正經、張姐又正經得滯、Deanie姐又穩重得滯、姣蛇又唔正氣
數落去真係冇乜揀
問題:
天冇眼同天有眼係唔係刻響兩張唔同嘅枱?
有啲人話係當年子華刻天冇眼嗰張枱比人搬左落去用
之後有人改左做天有眼
應該唔係同一張,劇組想表達法庭/香港/世上唔只黃子華一個咁戇居做戇居(quote from宣傳短片)嘅正直人士,正如謝君豪最後都陪佢癲。
你指太高?
其實有冇人可以挑到唔合理既情節?

例如黃敏德咁資深點會在庭上講咁膠既野。。。
d時間唔多合理
唔會呢頭拉完呢頭上高院審,正常court仔過堂再喺大欖拋番至少一年半載先蒸上高院,再排多一年半載先審

另外當佢真係02年判17碌
實坐係減1/3,即係11碌多d
兩年後就算乜都唔做都係坐多9碌左右
唔會係黃子華講嘅坐多13年
就算女主角本pair加監都會加到咁多

重有,原本黃子華做老爺果度係court仔,後面打重審果度係high court,正常根本唔應該係同一個地方搵得番d字,除非好似早排地院借西九court地方用

結果係咪不了了之
有人話特登搵佢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞