《毒舌大狀》電影討論區(含劇透)2

1001 回覆
63 Like 17 Dislike
其實個醫生真係低能
自己係入贅
仲要鍾家係故事講到無所不能咁
搞個情婦加生B
當自己賭王咩

謝+黃 兩個律師夾埋鋤個證人 黃贏根本係應份 都冇對手
完全體會唔到控方點強
黃敏德果度其實好合理 佢本身係律師界咁有地位 又泊左鍾家個碼頭 點會容忍黃子華呢d普通大狀咁樣質佢

再加埋佢自己坐右銘就係「人唔係平等」反映佢階級觀念好重 比低過自己階級既人咁樣無禮對待 情緒失控都合理
影得佢幾有氣質
平時個look冇咁靚
其實同陳研希一樣
平時都唔覺佢靚,仲有少少老土味
但戲入面吸引好多
Renci戲入面淡妝仲靚過平時佢化嗰啲比較濃嘅妝
有啲人五官氣質都係唔適合濃妝

講開淡妝濃妝
頭先睇蝦頭個訪問,fish淡妝真係氣場唔同哂
如果單單以呢套戲三個女黎做比較
Fish感覺可演嘅戲路勁廣
就係醫療報告寫晒佢嘅身體狀況呀。
最簡單已經寫企左血濃度過低係因為失血後有飲大量嘅水,其實係計到。

仲有唔好睇小法醫啦。去到法醫果部份。好多野都會驗,加埋醫生報告。
其實正常嚟講,最後法醫報告一定會寫左傷者失血後飲左大量水。

仲未講法醫會驗口腔組織,指甲果d,其實會搵到有錢女DNa
唔係care唔care
只係醫生+法醫報告都會照寫。
謝君豪做得好好
黃子華終於show到佢有演技
Renci 演技唔錯有驚喜
Dee 演得自然,攪笑得黎唔會太over

睇完套戲其實都幾感慨
呢個世界有權有勢有錢就可以控制好多野

好黑暗
仲有幾多公義會得到伸張?
王丹妮只係第二套戲,但好撚好戲
現實係呢種case唔會判17年
唔重要啦
只要冇解散jury
根本之後點問
jury都會判無罪。
黃子華講野太大能量
完全冇意識係對坐喺隔離嘅朋友講,變左四面台演出。
正常係唔得架
我諗報告實有寫個女女血濃度低嘅
但無醫生會conclude到個女飲過大量水
因為無人會知個女受傷前血液比例係乜

可能會搵到鍾太殘留嘅組織,但DNA庫唔會有鍾太嘅,所以唔會match到
當時亦無嫌疑去捉鍾太驗
事後捉咗可以睇下match唔match到,到時咪係有力證劇之一
dna代表有第三者。唔駛罪犯資料庫。兩樣野嚟。

血濃度過低嘅意思係偏離正常情況,咁醫生一定會搵原因,因為係醫療需要,所以一定同必須會搵到佢體內有大量水。呢樣冇得呃。
dna代表有第三者。唔駛罪犯資料庫。兩樣野嚟。

血濃度過低嘅意思係偏離正常情況,咁醫生一定會搵原因,因為係醫療需要,所以一定同必須會搵到佢體內有大量水。呢樣冇得呃。
所以合理。
睇完,真係唔錯
入場前以為自己會好唔鍾意律師話自己正義嘅嘴臉,個人有偏見好唔buy呢套
但子華個角色嘅情緒寫得幾smooth,好易就投入到同了解到佢嘅諗法
係謝君豪個角色寫得麻麻地
整體嚟講我覺得係一套冇動作戲又描寫得好d嘅人中木村
其實黃子華都係做緊黃子華嘅野
演技冇咩大變
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞