《毒舌大狀》電影討論區(含劇透)2

1001 回覆
63 Like 17 Dislike
因為鬼佬樣講英文型啲囉
同埋發音好純正
遲咗少少入場
我係睇到最後先知林保怡係 ICAC
頭段 show pass 一路以為係黑警
睇完知道原來係 ICAC, 諗返開頭 show pass 笑咗
唔覺得大婆 call 個賤男係因為想搵醫生急救
以佢咁嘅背景性格, 明顯係搵條佬幫佢清現場執手尾
分分鐘 call 老公嗰時佢都以為個女死咗啦, 唔會佢聽到條佬收咗女仔皮嗰陣唔會咁驚訝
對大婆嚟講所有人都係奴才幫佢執手尾姐
想佢唔好再掂單case 及早抽身去另一間firm
if you can't join them, beat them
但呢度無講Renci心路歷程點掙扎,呢度如果拍多一幕可以令個故仔更完滿
想睇加長版
我都想講,雖然女主唔算特別靚,但影到好有氣質
其實合理,啲有地位嘅大律師係可以好串
一定係毒舌高分,劇本已經贏晒,拍攝手法都係
正義未夠成熟
如果有呢幕即刻加分
當時暈咗 仲未死 點會去到法醫 另外去到醫院急救後 昏迷咗一段時間 醫生睇得出佢飲咗水又會點 唔覺得醫生會報警說有可疑
一開波所有疑點都指哂去老母嗰度
同埋個女由昏迷到醒返一陣跟住死埋已經唔知過左幾多日, 冇人會care佢撞落枱角爆頭之後有冇飲到水
近兩年嘅港產片嚟計
智齒 正義迴廊 媽媽的神奇小子 濁水漂流
就算係最近上緊嘅 給十九歲的我
同埋窄路微塵
係我心目中都好過《毒》
我又想問吓以上邊一套擺埋一齊會俾《毒》砌低?
Btw 嚟緊上嘅 風再起時
大家都可以留意吓
所以之後先同太子講
唔好勸佢 叫佢自己諗
對謝君豪角色果個位有d失望

佢個角色其實可以有多d深度 套戲塑造佢係一個好跟規矩既人

應該可以寫佢點樣係規矩同良心之間掙扎 最後偷偷讓賽 等黃子華贏一招就贏左成場官司 咁安排成個角色就會有深度好多

而家就咁話佢聽完段錄音 知道左真相 就掉轉槍頭唔理規矩 係咁幫拖
變左想唔做主控官 推唔甩就細路仔發爛炸搞亂局

同埋最後果場法庭戲又係失望 諗住謝黃兩個高手過招 點知變左合作 兩人混合雙打去打d證人 令人覺得贏得好理所當然 冇果種緊張肉緊 唔知最尾贏唔贏到既感覺
一審完走唔到啦 揚哂
預咗佢地會著草
預先通知咗入境同海關
證明左佢係個仆街囉 個心將名譽地位金錢放係第一位 2奶同個女只係佢玩具 大婆叫到就殺個女 屈2奶坐監
兒童不宜之後主軸都係差唔多pace啦
以前啲人話法律面前人人平等
我就話buffet不妨食過份 出貓唔好太高分
水官粉嶺
曾潔兒兩場都係石硤尾
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞