《毒舌大狀》電影討論區(含劇透)2

1001 回覆
63 Like 17 Dislike
明哲保身都要有自己一套信念先得既,老老豆豆爬到上佢個位,智識﹑手段﹑信仰,缺一不可,可以話係佢搭沉船,但坦白講如果冇呢單case,董大狀本身個CV稱唔上有咩令人厭惡,只可以話佢搭沉船之餘仲遇到子華呢個傻膠亂埋陣腳
唔係尊重 係出陰招但又驚上身 覺得唔洗去到咁盡已經夠贏 先搞到最尾輸
approach陪審員果度 佢回覆係一陣奶野點算 拉你定拉我
姐係佢唔反對出呢招 係驚奶野又覺夠贏先唔用
唔approach陪審只係唔想咁揚咋
玩得太盡好易俾人捉馬腳
老老豆豆要approach陪審都大把間接方法既,佢個說法係,如果連個天都唔比佢地贏,搞陪審又何必呢,我二刷睇到既係咁
我覺得最後一堂去到黃敏德作證嗰個位已經係最高鋒
之後就得返個醫生on99坐係到做靶
俾我嘅話我會想睇主控點樣用控方角度去辯解水樽同小天使。但三打零就變咗得返子華射空籠

其實子華結案陳詞有句講得好啱
相信咁多位陪審團對當事人有冇罪一早都心裡有數sth like that
太早就知贏硬感覺張力唔太夠
咁當時閹哂所有證據根本贏唔到
佢有講過唔想做到咁盡,因為有咩事佢自己都會受牽連。所似佢條底線係自己唔駛上身,反正就算輸官司係鍾家坐監,唔係佢本人。
同意呢個多 d
大把呢 d 識玩法律唔上身
就算鐘家隻船沉咗
佢咪又係搵過另一隻船
咁識玩實有其他權貴家族用得著
太長唔知quote邊到
有闗點解唔講法醫驗到個細路女體內有大量水
唔知可唔可以咁解釋

新本格派寫作七大定律
一、事件的舞台必須是封閉空間,例如孤島或暴風雪山莊。登場人物無法自由出入,也必須排除擁有先進鑑識技術的警方。亦即,必須保證只有邏輯思考才能破案的必然性。

https://zh.wikipedia.org/zh-hk/%E6%9C%AC%E6%A0%BC%E6%B4%BE%E6%8E%A8%E7%90%86%E5%B0%8F%E8%AA%AA
咁你應該冇睇佢「娛樂圈血淚史2」
佢都自嘲自己衰係自己手上
冇錯
唔係因為咩信念
純粹係唔好自己中伏
dirty job 唔好經自己手做
呢 d 最陰濕
佢就飛 虎果時已經好正。
本身就係鬼佬
Wide shot 林保怡blur 左同唔同樣出左少少戲
飛虎Stone: Don't call me 鬼佬
依一幕好明顯,好明顯替身黎
鬼佬口音:Don't call me gweilo
以前個台夠吉士,大膽肯踩界,而家。。。。。只怕奶得唔夠盡力
關家姐?
麻麻地
同類電影正義迴廊正太多
呢套如果唔係子華做,搵鄭嘉穎都做到個角色果種感覺。雖然票房實差一大截,同埋會聯想到tvb劇多過社會現況。。
都唔明點解到今日都仲係要拎正義拎比
去到中段王敏德去見謝君豪,打左個msg
之後謝君豪就收到疑似上司電話

中間都無直接關係,但可以暗示出王敏德人脈手段有幾大
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞