《毒舌大狀》電影討論區(含劇透)2

1001 回覆
63 Like 17 Dislike
想搞鳩有錢佬既時候新地郭家都係咁搞
反而係鍾家呢種家族講到政商界都咁大勢力
現實9成icac都自己人林保怡只會係對家
其實似係想佢見證呢件事多d
呼應番係球場果一段

現實情況,個allegation咁嚴重
基本上個官即日已經direct DoJ
要refer俾差人/ICAC
林保宜有無旁聽分別不大

差人/ICAC 即日put佢地入通緝名單
其實已經全部唔駛走
亦犯不著咁急咁上門拉人

重點
助理處長階級做PW
對個部門既影響都幾大
雖然呢單涉及大家族
但我都幾肯定叫佢黎唔係搵佢做證人
咪又係無間道個場。。。
屋內俾工人, 甚或當時有客人聽到咪弊
花園開揚d易知有冇其他人
係估唔到有人用高科技偷拍姐
理論上驗屍應該驗到口入面有凶手嘅組織
去左醫院訓左幾日先死,可能吸收晒

不如如果水份會整死人,應該會條屍應該有其他異樣?
話坐到full court 趕晒d記者出去
現實無無可能做到
法庭點都有位留比記者
(頭一行比記者的)
有入過court 就知
太多人或者熱門case 就有機會開埋二庭
就算講到鍾家勢力幾大都無可能阻到記者報導
仲有講到黃子華做裁判跳出去自己做律師
現實極少情況會發生
裁判官=政府工=鐵飯碗
基本上入左去做無咩人會走
你幾可聽過班人做開eo會走人移民就會
個奸角醫生咪唔合理
咁勁入到鍾家
專業人士
玩埋包二奶
但係庭上既表現都係柒下柒下咁
邊有可能要靠人手語

仲有個案發單位隔左兩年
個事發單位/垃圾桶竟然冇人清

Btw 套野幾似九品芝麻官其實
利申 覺得好睇 但真係商業片咁睇
佢本身都營造唔到個絕望感
第一次係子華戇鳩先輸
第二次都算順利,對家啲伎倆都流流地
本身應該子華段speech係情緒最高漲
而家變左係謝君豪變節個下
上面有人講3p
變節依段好易估到啦
打電話比佢師傅嗰下就知佢一定會變節
黃子華d戲真係老尷
糖心風暴式演技
謝君豪演得好太多
林涼水俾劉青雲/渣渣輝做就fit晒
謝君豪出全力做反方,子華應該都未必WIN到
個人覺得係一套合格有餘既popcorn戲
冇乜悶場 成個故事主打輕鬆
都幾適合一家大細去睇消磨下時間
不過有啲老尷係 佢係新年檔期被定義為賀歲片
以喜劇角度 呢套d笑位真係唔夠
應該幾令部分觀眾失望
加上早兩個月先有另一套法庭戲
好容易令人同正義比較 深度上又係有d距離
都幾kick手
3p cut 左
而家上呢個版本係鍾太同個model 搭上,she she 左兩個月就再冇搵佢
但鍾生見有野食就包起左做情婦

之前喜歡妳是妳夠話出碟會有uncut床戲,一樣走數
講現實就冇得講
現實邊會有外聘主控官為咗唔「比天收」而調轉槍頭,做啲斷自己米路嘅嘢?
我覺得同佢棟篤笑個tone一樣
有少少似激將法
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞