《毒舌大狀》電影討論區(含劇透)2

1001 回覆
63 Like 17 Dislike
Popcorn最吸票房既又係
喊苦喊忽深度既票房有眼見
嗰班友懶清高姐
商業片有乜問題
成日覺得自己好特別
唔夠王敏德同君豪哥搶鏡
但何啟華都做得好好
鬼佬律師請本身就中意正義嘅謝君豪做主控官,係因為佢知道謝君豪唔中意啲古古惑惑嘅人,會幫自己嗰邊。
但其實佢地自己先係古古惑惑嗰個
所以一開始我都好奇怪明明知道謝君豪嘅設定就係正直,點解鍾家身有屎仲要請佢
其實就係黃子華所講嘅,你群埋啲有錢佬度就以為自己高人一等可以打橫行,覺得謝君豪會幫你(,其實大家都知你只係個古惑又賤格嘅普通人,冇人睇得起你)

所以謝君豪一開始就注定最後會幫王丹妮搞大龍鳳,因為王丹妮係正義嘅
我覺得套戲一直想講,正義面前 人人平等
即係無論你本身衰唔衰格都好,喺呢件事上面你係啱嘅就要判你啱
縱觀嚟講王丹妮唔算係一個好人,佢癡埋已婚有錢佬度生仔搞到個女喺單親家庭長大
但佢冇殺人,就應該要判佢冇罪
黃子華成日幫黑社會同妓女打官司都係咁嘅原因,做雞係唔好,但都唔可以走數
呢個先係公義
想講 有幾年香港拍商業片都拍到屎咁
呢套真係似返戲 起碼有曬起承轉合
你睇果陣會投入 結局都叫大快人心
真 我眼淺 最後子華個幕 我睇到喊左
Google 幫到你
應該講緊鍾士元啦
濁水笑話嚟
向來有錢既都唔會係公義 咁有人性既邊會發到達
其實睇戲一直以黎都唔應該有任何期待 或者想同任何一套戲比較 因為每套戲都係獨立既個體 就算一樣係法庭 但想表達既野都可以完全唔同 你自己本身有左前設既話如果套戲一唔符合你就唔會享受到套戲本身係想表達啲咩出黎
之前話子華同林保怡係球場上果段子華自己寫過
係咪投射左佢電影生涯落去
鬼佬係去到中間(被偷拍果下)先知真相
不過果陣金遠山話唔繼續接就應該搵人頂
王敏德諗住謝君豪如果死都渣到正黎做當條片無到
去捍衛自己一直相信既制度的話子華一方都係冇得打
所以不惜搵佢上司去大佢都要佢繼續做, 點知咁就出左事
有錢人以外Dee哥個角色最好命
屋企撈黑自己又唔會上身, 自己做法律野過日辰
但係成堆大律師冇人識佢
Icac 不畏強權 直接向特首匯報 好似係
2005年,都仲係既
係董果邊先行一步搵人提金狀,水哥想點
計中計
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞