《毒舌大狀》電影討論區(含劇透)2

1001 回覆
63 Like 17 Dislike
有fish 3p睇我會睇
審判之眼好似都有講過類似
律師只要打得贏就得
但唔會追求公義 真相 所以木村個角色先做偵探 因為冇律師這個限制
小眾戲芳寸之地反而好真實,又有靚女睇
喺度推介下先
不過得電影中心有
好睇 岩岩睇完
或者可以咁演繹
其實黃子華本身都係契弟
只係佢埋唔到鍾家堆,仲要俾人玩一大撚
先反轉豬肚立心報復

可以話佢良心發現,但其實如果當日鍾家俾佢埋堆,佢亦只會係後來旁聽席果班大狀入面既其中一個
亦都比較貼合現實
又真,好殘酷真相
如果埋到堆,又完全唔同
前後2個庭好似係同一個

唔肯定係咪都同正義迴廊同一個

因為似乎可以租到黎拍的得呢個已經唔用的舊法庭
同一張既機會十分低
黃子華做既係Mag官
果張係Mag官既枱

最後果幕張枱係High Court
Defense張枱
無乜機會係同一張黎
睇左,好睇但唔叫相當精彩,覺得子華老左講野節奏慢左,用以前棟篤笑節奏演會更好;劇情鋪排都合理,唯一係覺得點解兩條友唔即刻走仲上庭
製作花絮有放少少出嚟見到柏天男行埋兩條女到
所以咪死咗個女
第一段正確
由hold charge到有DoJ advice
由mag仔再commit上High Court
快既都兩年

何況好快都知個女死左
唔會上得切Mag court/老地 plea 虐兒/ 疏忽照顧兒童
因為DoJ根本未出得切advice

最後黃敏德果黎
做為一個SC
其實佢有提過LPP
一句LPP已經收左黃子華皮
乜都唔會答

同埋根本無可能因為一段chain有問題既片
而俾Defence call個SC出黎盤
Make application 果下
奶奶已經屌到個Defence Counsel反皮
聽咗王敏德講話贏梗囉。
其實真係好膠。。。
佢作為SC
唔會唔知LPP大撚晒
間屋咁大點會無cctv
有cctv 已經完左啦屌
做 硬契弟
咪玩,有錢人點會無cam 睇住
即係粉嶺嗰個?
佢棟篤笑講野都不嬲拉長拉慢架啦
我以為係王丹妮同FISH係 SHE SHE 2個月
之後先做左FISH老公情婦
其實要扣你48
真係大把理由

不過如黃子華所講
就唔保釋
一係叉佢上court
一係release
(只限鳩拉既case, 麻煩唔好亂試)
我覺得明明王敏德都叫佢地買定機票, 一審完即走
而審到結案陳詞時, 全部人都走, 照計即上機就得, 但點解仲俾人拉到, 明明佢地政商界都有人照, 果個督察都話唔放得黃子華, 否則向唔到上層交代, 仲邊有「人」咁勤力去趕及佢地上機前拉人
好唔made sence
咩以為
你咪講啱左囉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞