《毒舌大狀》電影討論區(含劇透)2

1001 回覆
63 Like 17 Dislike
法醫係唔會知佢失血之後飲
到時編劇會解釋,王敏德打咗個電話比法醫官⋯⋯
佢speech既方式冇變,不過肢體語言同表情今次好過之前幾套
佢兩年後成個人變晒煲晒煙咁勁正
唔係,如果個女救返根本就冇任何證據(套戲依家一直係靠fish自爆發生咩事,個女唔死就唔會有呢段真相講到出嚟做證據)。
除咗個女嘅講法之外係冇人證明到係fish/柏天男定係佢老母夾埋屈鍾家。
如果個老母想告,鍾家一樣可以夾埋柏天男一齊恐嚇話告返個老母轉頭,根本就唔會上身。
會唔會栢天男驚救返個女之後fish會同佢離婚,所以做手腳害死佢,令fish以為係佢誤殺個小朋友,而栢天男知道呢個秘密,唔唔敢同佢離婚?
唔覺得大婆 call 個賤男係因為想搵醫生急救
以佢咁嘅背景性格, 明顯係搵條佬幫佢清現場執手尾
分分鐘 call 老公嗰時佢都以為個女死咗啦, 唔會佢聽到條佬收咗女仔皮嗰陣唔會咁驚訝
對大婆嚟講所有人都係奴才幫佢執手尾姐
同意你講法
似係
「你幫我搞掂佢呀!」
咁樣

可能帶埋d 懲罰意味
「執返你自己 d蘇州屎!」
得罪講句
鍾京頤同埋條女比人告咩謀殺/誤殺/妨礙司法公正
全部都會係無罪
想問下水樽張相係咪狗兩年前影嘅相?
如果唔係,都可以呈堂?
都冇呈堂....
對白都講到明哂做唔到證據要打心理戰
樽個實物唔係,相片係
暗示左啦
fish去到比狗咬嗰一刻都仲係一副"你咬得我入"嘅西樣
完全認同
最尾法庭戲完全離地
不過當合家歡片
正義必勝睇都又無所謂嘅
片尾出字幕個首band music 好好聽......
有邊度可以搵到
三打零對住空門任射真係唔好睇
唯有當俾時間子華神爆金句
一係玩大啲 董大狀復出單挑子華
都話唔駛去到法醫
入醫院,醫生已經會驗到血濃度低到唔正常,會去搵原因同寫落報告。
最尾嗰堂先係精髓喎
我最初都以為收買左醫生同法醫。
但冇。

呢個位最寫實
有錢有權根本玩撚猿
都冇呢個位
董大狀佢冇「封晒所有口」
同埋佢始終都係尊重法律
有一幕佢伙計問佢使唔使approach陪審員,其他佢已經表左態,對單case as法律顧問佢會盡做,但如果係想干預埋法律呈序,佢既判斷都係no,寧願相信有法律之神,交返比個天做judge,當然呢段野之後比人影到佢同鍾家傾計,就代表已經搭沉船
成套戲已經係呢個位
果個係咪羅孝勇
佢似係醒目仔明哲保身嗰種姐
但智商一時跌 watt 俾人偷拍咗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞