《毒舌大狀》電影討論區(含劇透)2

1001 回覆
63 Like 17 Dislike
如果用命題去比,應該同《窄路微塵》比,都係探討良心
如果探討良心兼且有法律元素,應該同《沒有小鳥的天空》比
如果有睇之前NT Live 法外有情 Prima Facie已經講得好清楚:
真正嘅劣師係唔會問事實真相亦唔會叫自己個犯講真話,好嘅「律師」只需要跟據自己當事人嘅版本砌一個靚嘅故事符合法庭要求嘅「證據」就得
所以嚴格黎講王敏德先係代表「現有正確做法」,套戲係批評緊呢樣野,但又唔可以直接批評個制度文化
好睇既 啲角色都搵岩晒人做

子華同dee做呢啲浮誇嘅演技到位唔會好似大台愛回家咁睇到好撚尷尬;大波女死魚樣岩晒做認真撚;謝君豪夠台型駕馭到正經正義撚既角色

但整體劇情老套 覺得只係較岩香港人口味(為公義同權貴抗衡)既商業片

我覺得正義>飯氣>毒舌
現實咪繼續窮人含撚
法律根本唔公平
睇完 想問份驗屍報告死因係推跌 失血過多致死

咁照道理黎計 份report唔會留意到唔尋常既水份留係身體入面咩
毒舌大狀算唔算香港近年來數一數二嘅科幻片?
唔明王丹妮同fish 既關係 咩兩個月?
拍散拖囉咪
王丹妮就正,食完牙fish再食柏天男
我覺得天海佑希應該最適合 韓國就金惠秀 美國就Jessica Chastain
果幕我以為柏天男玩3p 仲以為鍾太咁open 不過兩個都bi又係好open
唔係
因為唔係政治案
唔合家歡?

鍾京頤字幕明明叫 desmond 但係嗰個角色都叫佢king
有排都未到佢啦

有靚女食又有靚仔食
公平咩
我諗好睇不外乎套戲爽同節奏明快,一開始到尾都吸引觀眾眼球,就算當中有啲bugs位或者唔合理情況,觀眾睇得滿足就得

當然好多情節都有演員演技有加乘,令觀眾覺得個情節好睇
想問法醫驗屍會唔會發現個女飲太多水,所以加速佢死?如果係咁,應該一開始就會推斷到嗰兩個水樽有可能係作案工具,再加埋醫生當時在場,其實就已經好有嫌疑

不過整體嚟講套嘢都幾好睇,bug位唔使考究太多。另外讚吓謝君豪,佢做戲真係好正
唔駛去到法醫
去到醫院,咩血液濃度,仲有大量尿液,全部都會令醫生睇得出佢飲左大量水。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞