《毒舌大狀》電影討論區(含劇透)2

1001 回覆
63 Like 17 Dislike
我都有咁諗,做戲名 令我expect更毒舌,點知唔夠
唔咁樣扭橋子華根本冇得打

人地出陰招玩鳩你, 到你以牙還牙出陰招
人地又搬龍門拎規矩程序去大你
所以先寫到謝君豪放水, 加埋班反派好似九品班友咁樣派膠自爆先贏到
冇得打先係現實
但睇戲就預左唔係睇現實架啦
Renci係viutv亮相果陣已經俾人話係大波版陳妍希
激將法
等佢揀打呢單案,而放棄證監case業務
學之前班巴打話齋
當佢superhero movie咁睇個觀感會fit哂
起身坐底起身都攰?人地又唔係老弱/肥底
同埋好多國會開會都要起身坐底起身啦
正義迴廊 8.5/10
一級指控 7.5/10
毒舌大狀 6.5/10

雖然我評毒舌大狀最低,但都好好睇
非常同意
編劇如果想寫謝君豪聽完錄音良心發現 加上不屑鍾家所為
可以寫佢繼續好專業咁喺庭上盤問鍾京頤
但就突登問出啲破綻比林涼水使用
暗地裡幫林涼水好過喺到發爛炸啦
難以相信主控官會喺庭上玩殘自己控方證人
對藍屍觀眾其實的確幾毒舌,又鬧權貴、又講公義、又講制度、又同錢作對
門外盞燈呢個位已經足以令陪審團覺得鍾京頤唔係講真話啦
仲有其他疑點 多數都投無罪啦
點樣冇得打?
編劇可能想編控方太強 辯方太弱 最後辯方贏
但而家我睇到係辯方太強 控方太弱 贏得唔夠刺激
男排女將
家瑜個閪面隊友
大波renci
戲係好睇,但現實未必有咁嘅公義
如果犯案嘅係中聯辦天龍人,一早就窮人含撚
我覺得係角色營造嘅問題亦啫係劇本
反而最深印象都係謝君豪同黃敏德果場戲
謝係到嘆茶而黃想說服佢
呢幕先有交流嘅感覺
對比之下子華同林保球場果幕其實好出戲
不單止各有各講仲要子華式讀對白
當然你可以咁樣諗
但係如果佢庭上俾人踢餵水果陣
加少少內心戲俾佢
例如佢為咗幫老婆隱瞞所以整死個私生女
又或者喪心病狂啲為咗夾fish去坐監屈佢錯手殺人而餵水
會唔會成件事通順啲
而家一味係忍屎樣
黃敏德個角色又係奇奇怪怪
一開始好智者feel又係法律界巨擘
上庭又係變低能仔
俾人串兩句又發脾氣又要投訴
咁又係咪合理
因為有大律師做劇本顧問同現場顧問,講過畀拍攝團隊知,一個大狀站立發言嘅時候,另一位係唔會站立,所以佢地輪流坐低起身係合乎事實。
可能編劇都諗唔到子華可以點樣正面砌低謝君豪

看更遺書睇牌面都夠上訴但係都比佢禁住嚟砌
如果唔放水淨係門口盞燈佢都可能有方法去拗
琴日睇完
好有tvb feel
有冇人覺得主控官好似 廖啟智
方大軍 好似 唐寧
其實呢個角色,套落啲富二代,紅底人都fit
tvb邊寫到呢啲劇本呀?
好有深度喎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞