30歲,好後悔結婚兼想離婚

1001 回覆
210 Like 1032 Dislike

我想講,有排晚晚攰唔想煮飯,茶記外賣都 $100 兩個人

晚晚咁食其實好大支出,當然啦,婚後一齊食飯大部分又係我埋單
重點係佢覺得我愛佢就要滿足哂佢要求

呢個已經無得玩
離婚

咁你就可以搵令一個人生
佢又可以移民養寵物

大家滿足返大家願望,雙贏
專食靚女
你又要生仔又唔撚移民

屌你老母都on9
啱呀,買樓畀首期靠父母
加埋70k但又唔敢講自己搵幾多
重打算喺香港生細路害鳩人一世
邊個尊重邊個呀
你覺得果邊d生活,點唔適合你?
想知多d。

btw ,兩個性格都有主見既人,
係幾難相處到。
婚姻起碼要一剛一柔咁先得,
如果兩個人都有某d堅持,唔可以退讓,
一係就你就佢,
唔係就唯有分開ja,
都唔容易繼續落去。
離婚啦,冇共同目標,唔會有好結果
無共識就是個一方妥協
唔願妥協就離婚
生仔確保仔女有良好嘅教育環境居住環境同有時間照顧細路都係對仔女嘅尊重,樓主咁想生仔但連對老婆嘅時間都無咁點照顧仔女?更唔好講係香港嘅教育環境同居住環境,唸就唸到咁輕鬆話生就生,最後個細路俾邊個湊?到時候係香港要撲心撲命勻幼稚園邊個去勻?仲有補習興趣班每年要帶去旅行呢啲,係英國可以唔一定需要做但係係香港你唔想做都要做,更唔好講仲有教育內容。

樓主口輕輕咁講生仔但根本就無打算真係為個仔女plan future同付出,仲係度淨係唸自己份工,咁嘅case真係唔好害人好過。
唔知你真膠定假

最主要對方想全部推翻婚前共識:包括大家講好咗買樓、生小朋友,而家佢想改為養寵物加移民

人大咗諗法會變 同埋咁嘅社會環境重諗生仔 改變咗想法好正常

Btw感建分
養貓狗移民,你應該聽你老婆講,金石良言
你知唔知生小朋友用幾多錢,慳返啲錢同時間換來幾高既生活質素,仲有,你又未發達生出來未來只會幫人打工做資本家嘅奴隸
你愛佢就要滿足哂佢要求
哩啲咁痴線既言論你同佢一齊9年會唔知?
思想完全不同,已經分和唔分冇分別,自然吧
婚後無耐我夜晚進修,返工又忙,慢慢忽視咗同佢關係

你仲想對方同你生仔 比我都唔肯啦
我都費事屌咁多,辛苦曬

同班自我中心撚同擺明煽風點火嘅引戰狗解釋得多都嘥氣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞