30歲,好後悔結婚兼想離婚

1001 回覆
210 Like 1032 Dislike
其實一個生仔,另一個唔想生係一樣嚴重

以前無任何政治問題都大把人因為咁離婚
兩性關係從來都同原生家庭有關係
你唔識嘢就唔好喺度亂吠
你追咗po先,個女嘅有行動過埋去一個月睇樓
男家同親家都唔睇好佢兩個
條女已經無同佢一齊住,大家半個月先見一次
應該想行分居離婚
得佢自己仲on99咁想未來ex wife回心轉意
揀咗樓主仲蠢到結埋婚就同原生家庭有關,離婚係因為條女終於瞓醒,你追返post而家要離婚焦慮嗰個係樓主
兩性關係從來都同原生家庭有關係,不論當中有無人變心 定係 你所謂嘅瞓醒
咁樓主喺段兩性關係入面就冇份?條女唔順佢意,佢都唔順條女意啦,照你講法佢都有原生家庭問題先會搞到要離婚收場,你嘅講法係全世界人都有原生家庭問題,大家都有精神病
係,所以最重視要係了解原生家庭或各有關情況令對方想唔想生仔嘅思維。互相明白了解到就可以行落去。但好多時啲人唔肯用 好幾年甚至十年八載 去處理 積咗喺自己幾十年人生嘅原生家庭狀況,就走出離婚
係,佢都有原生家庭帶俾佢嘅狀況。
原生家庭狀況不一定是精神病。internalization唔一定係精神病。
你睇返焦慮嘅係邊個先落判斷啦,唔好扮心理學家,照樓主嘅講法條女做事好果斷有行動力去意已決,反而樓主明明唔想離但仲係咁擺高姿態,方向唔同咪離婚,但佢自己過唔到呢關就踩低個未來前妻
兩個都要從佢地本身原生家庭狀況睇返點解會咁樣諗咁樣做
原來真係有人生經歷所有失敗都怪屋企嘅人
你點解會咁樣interpret?
了解原生家庭狀況 係 了解為什麼我是我
然後從而去處理 同埋 進步
唔係賴屋企
你呢個思想唔係咁好喎,不妨睇返多啲有關嘅資訊,唔好再咁諗嘢啦
學識搵自己嘅問題先再去搵人哋嘅問題啦小朋友,全世界人都受成長環境影響,你扮心理學家去話人有病都係想將過錯推晒去人哋度,人哋有冇病都好,你嘅人生有咩失敗其實都係你自己嘅問題,出生條件俾咗你冇得揀,但後面所有嘢都係你揀,而家條女就揀咗離婚移民過自己嘅生活,樓主就唔肯面對現實仲想揀改變條女,高下立見
咪就係要去搵自己嘅問題囉,從原生家庭狀況去了解自己嘅問題係最基本,點解你無啦啦要去理人地嘅問題嘅?講梗唔係出生條件,而係原生家庭,內化。你都係睇返有關資訊去增加自己對自己嘅了解,你啲對答似乎你係好細個乜都唔識嘅細路仔喺度lur地,你好攪笑呀
放過自己啦巴打,唔同個扮識心理健康嘅人講道理
而家係樓主上嚟唔想離婚,你同佢講佢個未來前妻有原生家庭問題有焦慮,咁關佢叉事?你幫佢搵咗佢自己原生家庭問題先啦,佢又有咩心理問題你同佢分析下啦,當幫佢
點解你咁好心機覆 佢句句都原生家庭前原生家庭後 一味講有關 又無解釋有咩關係 完全唔知條友做乜
唔好笑咩?想睇佢分析埋樓主
我肯定應該唔關佳寶肉同急凍餃子事,佢地係無辜

等老婆同樓主離婚再同第個人生,個仔應該唔使食佳寶肉

Ching 咁睇得起佢會有分析
睇到樓主有mother complex
想有人好似老母咁照顧佢起居飲食

聽講唯一治療方法係好似bb咁啜老母對奶,彌補童年創傷
其實都唔一定,只能講可以有關
不能一口咬定一定有關
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞