30歲,好後悔結婚兼想離婚

1001 回覆
210 Like 1032 Dislike
過來人,如果樓主真係想離婚,趁仲後生又冇小朋友冇物業,呢個時間係最好,香港法例上唔一定係男人要俾贍養費,除非你有錢過你老婆好多,如果唔係因為冇小朋友,可以一蚊都唔俾,而如果女方有錢你好多,調返轉你仲可以分佢身家

最好就係大家都窮,互相冇嘢要分,大家有共識快快手簽紙一齊有個解脫,唔好聽啲律師亂講,冇必要都唔好搞上庭
離囉
呢d文9成假膠
港女邊會肯跟咁撚垃圾唔死都無用嘅男人
正常條女29更識諗將來樓主咁鳩廢仲點會同佢結婚
LM
揸巴士都係本事
外國唔洗牌咩
因為放假得閒
呢到d人只會盲叫人移民
但又好撚鐘意香港嫁
不過都係網上鳩up叫人走
但現實又繼續留係到
所以唔洗係移唔移民呢個話題同連登仔討論 無意思
唔講以為樓主做緊份過十萬嘅工
係咁話人要揸巴士
講真樓主咁撚廢隨時巴士都揸唔掂
係囉 個個去到去到渣巴士咩?同埋巴士好似係高人工
唔係插你 真係客觀見到嘅野
得罪講句樓主只係諗自己,讀書又好份人工又好層樓又好生仔都好,唔想自己係香港辛苦建立嘅野又要係另一個地方再黎。唔洗諗都知無諗過條女要嘅係咩。去心理輔導其實難聽d係想有多個人說服你老婆。你覺得兩公婆要讓步,但你自己係最唔想讓步果個。想離婚但又唔想搵另一個再開始,不如趁大家都仲有大半世時間再揀過。
起碼一早知唔洗結婚
其實係講緊比自己聽
同事去到都係廢到要揸巴士
揸巴士邊有face呀
係香港樓主我揸筆坐office風涼水冷呀
生小朋友呢個真係要好有共識
移民唔鐘意嘅起碼可以返香港
但小朋友生咗出黎真係要對佢負責任
你老婆本身想生到唔想生嘅原因係咩先?
係香港嘅教育制度?
所以先考慮移民?

老實講我自己留係香港真係唔會諗生仔
雖然未到好抗拒小朋友
但呢樣真係有能力移民先會考慮

另外就係如果你想生 對方唔想生嘅話就趁早分開啦
有仔趁早生係真嘅
除咗女方後生身體復原得快啲之外
你都有多啲體力湊仔啦
你諗下到時你40歲先有個仔
到你60歲佢先岩岩20歲
當然你有能力可以提早退休
但你又要諗埋佢第時養唔養得起自己
要唔要你幫手俾首期個啲
除咗錢 時間都係個成本
留名學野
你上嚟問班中學生意見
樓主成世生唔到仔係功德嚟
佢生仔係作孽
其實樓主點解咁想生仔

佢肯定爭得贏佢老婆,個仔肯跟佢!?

爭輸左,個仔跟佢老婆,樓主最後咪又係一個人
鬥長命得唔得
女方嗌離婚使唔使分身家畀男家
離婚啦,唔好等
事實上係港女真係唔係全部都咁勢利
咁樣你都仲想生小朋友,害撚死人咩!
因為自己無本事留住條女
諗住搵個仔綁住佢+住佢層樓唔供樓都畀D雜費減輕佢負擔,有金錢付出比較難走
所以我咪話9成
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞