30歲,好後悔結婚兼想離婚

1001 回覆
210 Like 1032 Dislike
理想主義者
想生仔嘅反而要留低係咩玩法? 咁個B只係人有我有嘅玩意? 咁係咪跟風?
明顯之前係英國生活唔到,無信心就睇死個老婆跟風!
邊個估到香港會變成咁
不如話樓主自私 唔諗下一代
連登仔真係以為男人有錢啲? 咩年代呀
其實又未生細路 不如離婚
去養班唔做野既英國佬

俾好多稅果批英國中產都未屌
同埋香港都要養公屋蝗
至少你已經攞到外國passport
你朋友on9

除非係有小朋友要每個月追膳養
如果唔係呢啲賠償係要即刻攞,
仲要有律師睇住簽返作實,
唔好分幾年,對方唔愛你點會乖乖俾錢
呢啲時候律師就有用
可能佢喺香港唔使交稅
首先,我朋友唔想再見佢前夫。第二,settlement 有律師睇住,本身話一炮過。不過,佢拖左好耐都話比唔起。結果走數。律師每樣野都收錢嫁。正式律師離婚都成皮啦。而家佢連十皮都冇,搵律師都未必有用。
“婚後無耐我夜晚進修,返工又忙,慢慢忽視咗同佢關係,令佢唔係好肯進入「老婆」角色,加上佢性格問題收收埋埋自己”

「老婆」角色其實係咩?咁你認為「老公」角色係咩?

其實新婚你應該冇俾幾多時間出泥啦, 你又有冇進入「老公」角色?
喺香港要養黑警
1%都唔想俾
除左支那,有邊度唔係福利主義所以養懶人。
支那好啲冇錢一律當韮菜。
老底點都食到一陣掛
其實換個角度, 你老婆想secure 有生活既地方
對佢嚟講香港唔係生活
假設佢去得預左要捱
最壞情況係死到入籍再返香港搵錢
到時有咩事都仲可以拍拍籮柚返英國
但陪你留低, 到你想走嗰陣就未必走得到啦
其實福利主義所以養懶人is a myth
因為福利主義最勁嘅北歐犯罪率先低,識字率高,而且大部分人都安居樂業

新加玻最起碼都照顧國民基本住屋
咁起碼可以上小額錢債追
如果無律師睇住,追都無得追
個前夫再婚都黎左uk
冇得追
天氣形容係客觀 不過鍾唔鍾意就主觀
環境太主觀 而且近市中心同價錢都大過香港
搵到年薪十萬鎊都係俾35%左右稅同一半仲有一段距離 不過真係多過香港好多
治安唔計政治黑警針對的確係香港好啲
食物香港完勝選擇更多更平都係客觀事實
有歧視都係客觀事實 不過佢地唔可以做出面每個人接受程度唔同

我自己嚟講 唔計政治香港好啲 但唔算好太多
計埋就冇得唔走 同時亦知道英國唔完美
你有主觀感受唔鍾意到要返香港好合理
不過釐清返主觀客觀意見同埋某啲資訊
其實,外國人離婚有問題都好興告人
依層就唔知,不過我份工要處理d admin work 會有離婚 或是death enquiry
好多人都離婚,四五十再婚。
Netflix 套marriage story 其中一個分歧都係LA vs NYC
係樓主冇左條女唔得,但佢只想返工同進修,關係有事都唔想自己搞想踢晒俾社工叫社工搞掂佢老婆。

唔想冇左條女,唔想花時間搞段關係,以為結左婚就掂晒唔駛再花心機,冇諗過條女見到自己唔付出會轉軚,覺得條女轉軚好仆街。

萬一將來真分左,樓主會怪條女、怪社工、怪連登仔囉。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞