30歲,好後悔結婚兼想離婚

1001 回覆
210 Like 1032 Dislike
生左仔啲錢好似倒水咁去…樣樣都係錢,個啲先係大錢

定係你覺得生左個仔天生天養算?

淨係數自己,唔諗下人地同將來,我係你老婆都唔想同你生
介唔介意講下係咩行業
候咩生

我40幾

結左2次婚有兩個老婆(唔係同一個國家)

任何問題兩字寄之曰:取捨
冇勇氣就簽紙離啦
而家淨係得樓主一個係度講故事,啲矛盾已經多到佢自己都兜唔到。
夫妻關係又未顧好,食又搵唔夠。
三十歲人冇理由唔知養小朋友要用幾多時間精神金錢,連二人家庭都搞唔掂,仲講乜鬼生仔。
難為佢好意思怪老婆唔配合佢個suicide plan。
唔通到時生咗出黎又返屋企搵四大長老幫手咩。
又一個傻仔中伏,
都話結左婚女人先變臉,
唔化搞分錢就預左
準備比人分半層樓啦
仲買保險
一諗起你離左婚既將來 我就覺得好撚爽同好撚羨慕你
屌你老母有層私樓單身大撚把人本錢溝條正菜啦
所有意見不合既問題
得3個結果
1.其中一方讓步
2.爭執,最後嘈交,結恕,互相唔見
3.溝通,共識
推翻婚前共識
咁結婚承諾當係兒戲
唔理你地共識係乜
基本上好難行落去

女人有閪就大晒咩
離婚啦
真,樓主,生小朋友要諗下在咁的地方仲見唔見到將來.....大家都係比建議。當然,在連登上講的都不要太認真,好好珍惜依家你仲可以在連登咁樣傾,第時難保連登都gg
你較個追故mode睇吓樓豬有幾邏輯斷裂同前言不對後語先
你真係好仆街
$100都話貴 仲要話你埋單,咁都同老婆計較。。。
樓主唔會覆唔岩聽既說話
認同
你根本冇能力生仔
佢有冇俾你屌先?
好想聽下幫手調解個社工點講
趁未有小朋友,離婚吧
冇心維繫 咩關係都死啦
折衷辦法 你比你老婆過去生活
你自己係香港搏殺
暫時long D
可能樓主過幾年再諗下會唔會過去
可能你老婆捱唔住返黎
可能真係搞唔掂再離婚囉
你哋又唔係趕住再娶再嫁
咪當過下冷河 一齊努力
層樓婚前買,條女無入過去住
應該分唔到
人嘅睇法隨時間同事件而改變好正常,成世人一成不變先難。

人與人之間最緊要係溝通同理解。你試下二個坐低好好傾下,嘗試理解下對方點解想要作出改變。 又講下喺面對另邊佢作出改變嘅原因下,你點解唔想作出改變。

目標唔係要即刻有共識或者另其中一方立時退讓,而係要大家理解大家作出呢啲選擇嘅原因。可以保留不認同對方的諗法,但起碼要互相理解甚至諒解對方點解會作出咁嘅選擇。

好多嘢唔使即刻落決定,而係遲啲做雖然未必係最佳時機但都唔係話會做唔到嘅。 所以可以暫時保留分歧,大家嘗試 agree to disagree 先。

喺理解咗對方嘅諗法同背後原因後,可以避免日後更多誤會對方行為係不可理喻嘅爭議。雖然唔同意,但起碼知道對方點解想咁做先。

最後先再慢慢嘗試代入對方立場,試下著手解決做成分歧嘅原因。就算未必解決到,有時保留現況一直agree to disagree可以一齊生活落去。
香港係冇婚前婚後資產,一結就你有咩分一半,已經講過好多次,唔好on9啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞