30歲,好後悔結婚兼想離婚

1001 回覆
210 Like 1032 Dislike
非常認同
你老婆啱晒,咁既時勢,仲唔快啲移民?
就算買樓都香港買啦,咁既時勢仲生乜小朋友,你都識講你返工進修都忙到無時間理個老婆,仲邊有時間/心機照顧個小朋友。
其實係,香港搵十幾萬的話,其實生活唔會好差
咁無啦,刀會都留戀,無咩好傾落去

移唔移民你話個人選擇都算
你既要求仲係留港+係香港生小朋友
正常有番多少智力既女人都唔可能接受啦
而家係香港生小朋友受既係咩教育
好心你咪自私禍害下一代
所以?
呢啲真係好頹……
溝通同價值觀問題

你咪試下同佢係英國住一個月
等佢體驗咗英國生活
再決定去唔去

佢都崩潰嘅位係 佢想要嘅「野」
你有冇真正了解過/溝通過

其實成件事無岩同錯
只係大家想要嘅野 唔同
五毛or假膠黎
提提大家起底
咁樓主要考慮自己份工都好合理,正所謂斷人衣食猶如殺人父母。

做男人都要有份工先養得起家庭養得起老婆,佢會考慮唯一嘅收入來源都好合理姐,又點會存在樓主小朋友呢?

應該咁講,其實你唔係考慮自己份工,你係擔心移民之後去唔去得番你現時嘅生活質素,你仲俾唔俾到幸福佢姐。

移民唔係一個人嘅事,要雙方都決定,從中太多野要考慮,一方面係家人,一方面係陪伴你終生嘅人。

所以提出移民個方其實佢係最大責任要考慮你感受,而且仲要係中途偏離。

愛情係你生活嘅一部份,話到明係一部份,冇咗都係缺少咗一部份,或者每個人佔嘅比率有唔同,唔知你占幾多。

但都係生活不可或缺嘅,加上你都已經結咗婚,真係你一個好大嘅考驗,唔係溝通可以解決,明顯係有溝通過但冇用啦…

睇吓有冇咩契機,或者屋企有大事發生,最重要最重要都係睇你兩個人之間仲想唔想繼續行落去。

如果大家同一理念覺得係埋一齊係行得開心一齊快樂,乜撚野事就算個天跌咗落嚟都解決到,因為大家嘅出發點會為咗仲想同對方行落去而有所改變,咁先能夠有溝通遷就到。

但有一方真係唔想再一齊嘅話真係好難講,咁樣真係無能為力。
直到係荷爾蒙騙案!!
siu4
女人青春有限 青春女人無限
係搵十幾萬既人才就唔洗上連登R工啦
現代人太易離線,以前嫁雞隨雞既觀念無左
好易因為相方想唔同發展而離婚,最麻係隨時分一半身家
是旦一邊唔移民,最後只會不停嘈
講到佢老婆搵唔到全家要靠佢養咁
唔生仔唔需要娶老婆, 娶老婆就係為生仔

樓主應該有結論
WOW,金句
樓主呢啲正宗垃圾香港人

唔關黃藍事,藍絲都識自私為自己移民

屌你老母有能力移民都唔走,留戀香港打工交稅養港共養黑警,屌你老母你交稅你就係害撚緊香港人,你咪撚同我講你好愛香港果啲廢話

屌你老母仲話生仔,你呢啲陷家產第時個仔咪拍住你個頭屌你老母做咩唔移民搞到佢淨係識講普通話,希望第時你個仔係小粉紅拉你出街示威

屌你老母
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞