30歲,好後悔結婚兼想離婚

1001 回覆
210 Like 1032 Dislike
你都好搞笑,結咗婚食$100外賣計較邊個埋單
你兩個同行
但佢個skill set 世界通行
咁其實佢有野心過你好多
佢鋪路時已經諗定點擴大自己能力同版圖
你就做local野就算
你想安安穩穩,佢想見識世界
你放手啦,你唔會食得住條女
佢都未必睇得你起
講真,為咗另一半移民真係要好大決心,用人生做賭注喎大佬。
問題在於樓主成個post講過咁多野,由食乜去到移民生仔都係要個老婆遷就佢,咁多頁入面佢講過邊樣野無佢遷就老婆?
而佢自己仲因為所謂「搏殺」連個老婆都唔撚理,然後怪老婆唔投入。
物質又冇感情又冇,叫人點樣投入呀。
佢娶老婆返黎純粹係貪有個免費助手咋嘛,你有冇見過縮骨老細為個伙記犧牲?
自膠,打錯字。

「咁多頁入面佢講過邊樣野佢遷就老婆?」先啱。
最抵死佢諗住講啲唔講啲
點知都係俾人屌到仆街
如果講哂真相會點
然而而家係樓主睇佢唔起話佢跟風移民
所以上面有巴打話佢莊閒都未分清
時代又變,你地自己隨年齡又變緊。諗法有改變好正常(雖然好似變得好快),一齊咁多年試下再傾下

如果你想生,首先假設移左民,佢仲想唔想生?
依點都傾唔掂就好難一齊行落去
其實香港個大環境令人覺得唔想生仔同買樓係好正常㗎
世界局勢不穩﹐忍下手唔好買樓住﹐當係儲多啲錢
移民生仔方面﹐就睇下你就唔就到佢﹐移咗民所有嘢都安定落嚟﹐有穩定工作就自然會考慮生仔
至於喺香港生活嗰度﹐睇下你等唔等到﹐可能三五七年後香港重生﹐到時咪可以考慮回流囉
依家100我淨係諗到m記,如果你唔係住較舊嘅住宅區
不過條女無付出又唔係依家先知,咁結咩婚
加野飲就過60
咪on9 有讀過少少law既都知短暫婚姻係冇得分對方身家 加上可能佢老婆有錢過佢 更加分唔到樓主身家
你同佢講唔通你要我做你puppet又係愛我嘅表現?
而且你哋都結得咁短時間佢啲諗法已經咁大變化, 佢份人好似諗野好兒戲。難保移咗民1-2年又要返香港。
好彩未生
樓主真係食飯唔知米貴
已經唔係移民唔移民,100蚊茶餐廳都攞黎講,學人講生仔,呢D男人唔要都罷
講咁耐咪又係錢問題

無嘢好討論,樓主資料太片面
老婆點諗我哋咩都唔知
最簡單點解老婆突然想移民?
世界好大,好多女等緊你
結論係你地大家都唔愛大家
愛自己多啲,想對方就自己

每個階段都追求唔同野
疫情前同後好多野都唔同左

疫情前:
香港係攪緊抗爭
好多人既目標一直係買樓、結婚、生仔、去旅行

疫情後:
香港人多左英國、澳洲、加拿大三條路行
想去外國既人自然會改變人生計劃

你死咬住「婚前共識」無意思
傻西
咁樣搞兩搞又唔見錢
我唔中意個天氣 成日天黑陰天落雨又勁大風
我唔中意個環境 屋大要住得遠都無乜意思 又悶
我唔中意揾錢要比差唔多一半比政府 去養班唔做野既英國佬
我唔中意個到啲治安 唔夠好
我唔中意到啲野食 有名你叫美食沙漠 食野又貴對比香港真係美食天堂
仲有比人岐視
仲有好多好多
雖然香港都有唔完美 但只少比英國好
住左8年返左香港既香港人上
離婚啦
你老婆值得更好
色人俾4千 冇兩年
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞