30歲,好後悔結婚兼想離婚

1001 回覆
210 Like 1032 Dislike
結婚大家都無諗住犧牲,1+1=2?根本係0.5+0.5=1
錢嘅問題,價值觀問題,完
唔通真係信拍拖唔仆野,講嘅都on9 就算唔同居有呢種諗法又咪會講個閪比人屌咗9年屌到爛

搵仔搵咗最on9嘅連登仔好難幫到你,呢個post 樓主有板比大家睇
低質又點? 你留言呢句野好高質? 同個主題好有建設性? 而家D 人真係好惡, 下下要批鬥
樓主係個啲股票蝕多多錢
生活食野都慳多多錢啲 戇鳩

以前隔離鄰居都係咁蠢
慳埋慳埋 全部股票蝕晒

最好轉移比父母先
跟著女方資產多過男方
到時要女分比男就爽
On9
你係港島食lunch 都70蚊

夜晚$100兩個人?
譚仔都唔得啦
仲嫌貴

男人一定唔可以搵得少過女人
你咪又係批鬥緊 哂氣
屌 真
個個都叫佢離婚佢又喺到諗點令老婆留港
你真係覺得男人唔會咁諗 啱呀,我唔認同要同一個男人9年先嫁。
搵少過女人無問題,我識幾pair 都係女搵多過男好多結埋婚生埋仔,但樓主咁on9幫佢唔到

最緊要係樓主個老婆到時決定離婚唔會分佢身家,唔係樓主成世都生唔到仔
你不如好真誠咁問下佢
如果同你一齊去英國 係咪我揸巴士你都願意?
如果佢好真誠答你係嘅
你再將問題相反咁問一次自己
到時你就知道答案

放低所有無謂嘅野
比次機會大家誠實咁面對
好難概括講因為生活有好多部分
而大家嘅習慣同期望都唔同
例如有人覺得冬天天黑早好易憂鬱 有人覺得無問題
有人覺得無眼神歧視 有人天生敏感覺得有
有人好enjoy small talk 有人性格內向唔鍾意/英文唔好唔想講
有人覺得做野慢係鬼佬slow living姐 有人屌鬼效率低
有人覺得唔買車都ok 搭公共交通都得

有好多日常生活例子 以上都無啱同錯既
我知有好多人係唔係都會話有得走緊係走
有時盲目到話所有留港撚都無腦
但事實真係唔係咁
都唔知幾多鍵盤戰士有係外國生活過
要好好filter有咩advice係可信 可以take
我身邊識有女仔生埋仔都仲搵到第二個嫁啦,好似樓主咁拍咗長拖同嫁最後散埋又嫁得出

我自己就唔會諗條女同人拍拖唔扑野咁單純,其他人點諗我控制唔到

你要搵個嫌棄你嘅幫你唔到
老母幫一半首期,供雞碎咁多都話可以月月清
婆乸數就識計省個一千幾百
生仔數咁大開資就唔撚諗

真係唔好害咗個女仔啦
人哋大把世界

你要做港豬唔係問題
但唔見得你好有本錢囉
你有研究過啫有諗過移民但驚去到無筍工做⋯其實你係驚離開舒適圈,一到三十通常都想安穩嘅⋯所以你前妻真係好搏下,有諗過移民生活,想改變當下固定模式。

其實建議離啦!係香港教仔好辛苦㗎!勁多教育要課金,入幼稚園前、幼稚園面試班、課外活動、升小⋯

以前話養小朋友要百幾萬,依家都唔止了,而且唔想小朋友支那化就要離開香港,因為不嬲多新移民同學。

你無湊唔知幾麻煩,依家啲小朋友無部ipad就會同同學呻,呻到老豆無面逼住買,到時你一定好後悔,又係連登屌老婆唔識湊仔,現實發生唔少兩公婆嘈就係時間上俾唔足教小朋友。

你返工忙,你又經濟上唔係好負擔到,加上你老婆又同你有分歧,完全無未來啦!佢肯同你供先搞笑,擺明對你心淡咗,肯同你講移民都應該想做最後通牒⋯仲講生仔咩?

生仔唔講笑,個個男性嘅女性嘅都呻好辛苦,尤其係香港,反而外國個堆又無乜嘢,可能美國教育無咁嚴苛,反而有女性話學校太輕鬆mode,要親自教小朋友背乘數表。
其實呢個po黎講
大部分人唔係叫樓主跟住過外國,
係叫佢離婚,佢就可以繼續留港,
條女亦可以如願以償

問題係佢一直想條女轉軚
一句講晒
樓主自撚私
樓主除左層老婆唔想要既樓同幾隻蟹貨都冇咩資產了
屌,你當個個男人都係CCtoys 班青頭a0毒撚?
一個正常拍過拖嘅男人點會介意?
我唔會
同佢講野好辛苦
會咁諗個啲都青頭 A0毒撚多架啦,再唔係就精神有問題,依啲男人嘅想法點解要介意?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞