30歲,好後悔結婚兼想離婚

1001 回覆
210 Like 1032 Dislike
講返我哋少少背景:
- 我 30 佢 29
- 大家大學同學,拍拖 9 年後結婚
- 疫情期間結婚,曾經搬過出去住

拍拖相處無問題,但佢屋企人反對下無婚前同居

婚後無耐我夜晚進修,返工又忙,慢慢忽視咗同佢關係,令佢唔係好肯進入「老婆」角色,加上佢性格問題收收埋埋自己

搵過社工跟進,但大家立場企得好硬

最主要對方想全部推翻婚前共識:包括大家講好咗買樓、生小朋友,而家佢想改為養寵物加移民

重點係佢覺得我愛佢就要滿足哂佢要求

而家拉鋸咗成年,我又覺得佢成為咗我生活奮鬥嘅目標,而且目前生活太多拗撬

最近仲因為屋企問題分開住,半個月先見到一次面,連我哋兩邊屋企人都開始睇唔好我哋可以繼續落去⋯⋯

我應該點算好?應該離婚搵過個嗎?
大家目標都唔同點行落去,準備分身家
離婚
屌咗9年乜都厭
換個廿中嘅已經好好砌
或者廿頭果啲大學生
你想咪離婚囉,你哋29 30仲後生快快脆脆斬纜

我結婚2年,我想移民,但老婆唔想走,I know that feel
講返我哋少少背景:
- 我 30 佢 29
- 大家大學同學,拍拖 9 年後結婚
- 疫情期間結婚,曾經搬過出去住

拍拖相處無問題,但佢屋企人反對下無婚前同居

婚後無耐我夜晚進修,返工又忙,慢慢忽視咗同佢關係,令佢唔係好肯進入「老婆」角色,加上佢性格問題收收埋埋自己

搵過社工跟進,但大家立場企得好硬

最主要對方想全部推翻婚前共識:包括大家講好咗買樓、生小朋友,而家佢想改為養寵物加移民

重點係佢覺得我愛佢就要滿足哂佢要求

而家拉鋸咗成年,我又覺得佢成為咗我生活奮鬥嘅目標,而且目前生活太多拗撬

最近仲因為屋企問題分開住,半個月先見到一次面,連我哋兩邊屋企人都開始睇唔好我哋可以繼續落去⋯⋯

我應該點算好?應該離婚搵過個嗎?

即係你唔捨得自己份工,所以唔想移民
你哋換妻咪得
同佢再表明立場,唔肯就分啦,襯後生仲可以搵過第二個,大家都係
你都識講你都無俾心機去建立關係
你以為結婚係打爆機但其實係新game 嚟
你都半棄game
咁仲點想人想同你買樓生仔咁大commitment
30歲男仔好多都仲係細路仔
你揀個同齡一定搞唔掂啦
搵個20頭既,舒服好多
你條女揀返個30中尾去移民養寵啦

應該本身大家理念係一致,之後中途有啲事情發生有一方偏離咗。

呢啲情況真係有啲Kick手,愛意要夠大,明白大家都係捍衛自己嘅正義,呢啲情況真係要有一方願意退一步先。
最主要對方想全部推翻婚前共識

離啦,目標相差太遠
即係你想去迪士尼,佢想去海洋公園咁
分開搵另一個人一齊去好過
佢未玩夠又唔肯同你捱(供樓生仔湊仔)

兩個人心態同步唔到,你就努力為將來,佢就當打爆機

你只係衰冷落左佢,佢就成個人既方向唔同晒。襯買樓前勸你搵個願意陪你努力既人
你哋換妻囉
我覺得無論咩原因
移民都係個人選擇,無對錯
佢唔捨得國際大刀會
你仲想買樓生小朋友?
大家而家人生目標唔同
又唔肯妥協
唔離婚可以點
佢未玩夠又唔肯同你捱(供樓生仔湊仔)

兩個人心態同步唔到,你就努力為將來,佢就當打爆機

只係衰冷落左佢,佢就成個人既方向唔同晒。襯買樓前勸你搵個願意陪你努力既人

咩叫「只係」?咁樣仲唔夠咩,結咗婚就唔洗理對方㗎喇?
咁你要問自己, 你同依個人一齊, 係為咗達成你口中嘅目標, 定係想同佢過世囉 如果你只係想做到買樓生仔, 咁對你嚟講其實對方係街邊個阿嬋都得架
其實我覺得樓主錯在太忙忽略咗家庭,
但係大家目標有變錯不在樓主
如果由一齊買樓生仔,變左唔生同移民
似乎好難搞。 點解你地都過左19才結婚
,會改變左諗法?
我自己個行業無乜人移民,但佢個行業多外國同事,一半人都走咗,搞到佢又想走

我自己係英國生活過,唔會再想返去;但佢係傳統名校出身,無去過外國,極度想人走佢走有種跟風心態。

其實最崩潰係當我好努力咁奮鬥時,佢係咁同你港女 mode 咁你唔滿足佢就係唔愛佢
你夜晚進修返工又忙完全唔會幫手照顧小朋友,你老婆唔肯生證明佢智力正常做左個正確決定
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞