中國有嘻哈討論區

1001 回覆
97 Like 317 Dislike
認真問 普通話難rap啲定英文難rap啲

差唔多

英文韻腳超多可以mix and match唔多講喇

普通話你睇番D韻母雖然好多

但好多都好似一樣咁 ai an ang

相比起廣東話黎講易好多
講多句今集明明兩個人合作演出一首歌
屌你講咩野BATTLE姐

不過我估過兩集應該真係有互DISS既BATTLE
其實JIN D普通話咁差都聽唔明人地講咩
唔知佢果組可以點玩,希望唔好柒
我想睇大笑rap 點知cut撚左
播啲又唔播啲
好心一開始就咪撚播啦咁

識聽唔識講
你睇佢之前去台灣嗰啲出show 佢都係人地問佢普通話 佢答英文
傳聞mc jin係12進9/9進6自己退出,小青龍20進15拜拜
D人話係因為如果留mc jin係到,冠軍就失去懸念,一定係mc jin奪冠,降低觀眾對節目興趣 所以先踢佢出局
呀吳 講野有文有路
真係似專業
另外個幾個9up 多
呀吳 講野有文有路
真係似專業
另外個幾個9up 多

自己本身有玩音樂 真心覺得佢評得幾準

就算唔RAP得 起碼對音樂都有番幾份造詣

上面彈幕都係咁講佢對耳好靈 同埋好嚴格 我都認同

本身諗住佢韓團出身 都係偶像派 點知 對佢有D改觀
呀吳 講野有文有路
真係似專業
另外個幾個9up 多

自己本身有玩音樂 真心覺得佢評得幾準

就算唔RAP得 起碼對音樂都有番幾份造詣

上面彈幕都係咁講佢對耳好靈 同埋好嚴格 我都認同

本身諗住佢韓團出身 都係偶像派 點知 對佢有D改觀

好多時候我自己聽到個參賽者邊度邊度甩beat 邊度走音

都係吳生講番我心聲出黎

識聽唔識講
你睇佢之前去台灣嗰啲出show 佢都係人地問佢普通話 佢答英文

識聽唔識講都難攪啦,同埋RAP 講得快,佢明到7成都算好
另外對手唔識英文/廣東話又係雞同鴨RAP
點DISS
ok走啦88

霸氣
鬼卞把聲超正
呢集好撚悶
首先呃曬全世界話係battle 點知係合家歡合唱
其次係d歌既質素真心好一般
冇一首係想loop 唔知係咪俾太少時間
最後係d導師 屌 廢撚到嘔 我上去評都好撚過佢地
至少我會講下flow 講下歌詞
屌你老母講黎講去都係廢話 冇營養既野
呢集好撚悶
首先呃曬全世界話係battle 點知係合家歡合唱
其次係d歌既質素真心好一般
冇一首係想loop 唔知係咪俾太少時間
最後係d導師 屌 廢撚到嘔 我上去評都好撚過佢地
至少我會講下flow 講下歌詞
屌你老母講黎講去都係廢話 冇營養既野

以為自己睇緊中國好聲音
自問對hippop唔熟

唔明咩係flow

邊度有得惡補一下
孫八一foul左好傷心
小青龍佢地首歌真係好正
我覺得唔會咁快foul jin既 都係做下話題
下集就會話不過咩hiphopman的skill還是比較好之類既野
始終好多人都係睇jin先睇呢套野
唔到臨尾都未必會foul

小青龍首歌有得dl既話就好

上微博有
4個評審最有料係吳亦凡
佢講嘢真係中point 又有分析
如果根據smtm,之後d集數應該有互diss

根本照抄過黎
如果根據smtm,之後d集數應該有互diss

根本照抄過黎

大陸政府先係問題
佢地唔會俾呢d唔和諧既畫面出現
有無人同我一樣迷上左Jony J

推薦類
freestyle MC
小青龍 PG One 孫八一

聽完會開心 MC
Gai
Bridge
TT (同 2Real都算係EZ rap)
徐真真2Real(有同Jin 合作既歌)

風格類
TT 隻碟都幾有個人特識
小白、鬼卞、艾福杰尼都幾好

終極推介
作品
Jony J 歌詞超好,唔係大部分MC 既曬命曬錢曬女
Mixtape:物金女、J Hood Youtube都有

Freestyle
小青龍 & PG One
小青龍屬於押韻又可以直接攻擊人,比較市井比較貼地
PG One屬於Flow 變化好多,freestyle串人比較婉轉,算現代化

利申:四日前開始接觸Hip Hop
日日煲幾次TT Jony J d碟

套路真係好撚正
但又忘詞真係睇到心都痛埋
on9根本就未淘汰
認真睇mcjin個行為同埋孖仔反應
mcjin只係扮小丑搞緊笑
孖仔根本未正式拎到cap帽
配合埋mc hotdog fb個post
99%只係節目效果
目的吸引你地幫傻仔追埋下集
制作人comment只係希望未來mcjin用少d中文
邊會夠姜淘汰mcjin呀
吸到幾撚多觀眾
下星期出左新一集
如果同我講既野有出入
開post拍片自rap一分鐘
絕不走數

利申有追開柯南
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞