【魔羅】《病港II》(58)

948 回覆
1001 Like 8 Dislike
push
2個都係自然系能力者 點都一定係最勁個幾個
up
有怪叔叔呀
今朝有加更
嘎嘎短促的苦笑,看向其他地方:「咁你都知我以前嘅事。」

我拍拍她肩:「最緊要係你已經脫離咗嗰到。」

我和嘎嘎正躲沿岸地區的一間荒廢加油站,好消息是眼下並無病者,馬路上意外地冷清,不像病者國度的吵雜熱鬧。

「真係好彩,無撞正怪物出貨。」嘎嘎又說些我不明白的東西。

「出貨?」

「呢條路直去到盡頭,又係個怪物據點,一個大型工場。」嘎嘎指著東南面:「佢哋會搜括人類遺留喺城市嘅各種精密儀器、日用品、電子零件、廢棄材料,全部喺嗰到進行研發同加工,仲有大量病者全天候喺嗰到無限發電。」

「簡單嚟講,即係病者國度嘅工業地帶。」我概括成一句。

「嗯,講得好。」

「……」

話音剛落,路面上有些震盪,遠處兩隻病獸拖著大型拉車,朝工場反方向離開,由前頭隻身披殘袍的大眼領路,拉車兩旁是全副武裝的竊屍賊,拉車上的物品被粗布掩蓋著,也不知是什麼。

嘎嘎打開背包,掀開日記中自己所繪畫的地圖,接著告訴我病者國度中各個的區域。

「頭先講咗,利南道、利興街、利樂街嗰頭,係病者大型工場。」嘎嘎手指上移,指著利東:「然後係利東區,嗰到係特殊怪物生活氣息濃厚嘅聚集地,唔同興趣、藝術、教育、文化活動都喺嗰到搞同發展……」

「即係創意中心地區咁。」我見識過那裡的藝術品有多病態了。

「隔離少少嘅漁安苑係怪物屠場兼養殖場,應該唔單單係人類,其他生物都會喺到被圈養宰殺……」

「嗰到有人類!?」

「我……無實際入去睇過,但聽過有人類嘅慘叫聲。」

就算真的有人類存在,我一個人都做不了什麼。
「然後就係鴨脷洲市政大廈,嗰到係政治重地,有個怪物議會存在,怪物國度嘅發展方針都喺嗰到決定,外面鴨脷洲大街經常企滿哂病者,絕對唔好過去。」

「怪物議會,即係詭人議會。」嘎嘎說的怪物,需翻譯成病者。

「你又知?」

「我知道病者間有呢個議會存在,但唔知原來就喺嗰到。」

「市政大廈隔離小小嘅悅海華庭係怪物孵化區,好多人類屍體疊成塔咁,怪物會埋自己喺屍堆入面。」

「即係病爪……」

「再向左移鴨脷洲邨,嗰到係宗教神廟,怪物佢哋之間都信奉住某個神祇,會喺嗰到進行敬拜、洗禮、祭獻。」嘎嘎手指移動下方,指著海怡半島:「對下嘅海怡半島我未入過,俗稱「病城」,估計呢個國家嘅大魔王就喺入面,守衛非常森嚴。」

「病城前少少嗰個平台花園,有隻巨型觸手大眼,係咩嚟?」剛剛我想憑精神力破解夢境,卻起不到任何效果。

「夢境締造者,一旦同佢對上咗眼,無論咩方法都唔會離開到個夢空間,直至有人幫你移離佢視線範圍外……」嘎嘎指著天空,瞇著眼睛:「你見唔見個天好紅?係佢隻眼發出嘅光芒影響,將個天空局部折射成咁,長期喺呢種紅光底下生活,會令你壓抑到有精神病,思想出現精神污染……我就係被呢種紅光搞到個腦越嚟越唔正常。」

「成個病者國度發展出政治同宗教,咁文明程度都唔低……」

「仲有仲有,最近大橋區域嘅鴨脷洲公園,有隻十六米高嘅怪物,佢俾六條巨柱鎖住喺入口前面,佢先係最具威脅嘅怪物!成隻巨獸咁,仲有其他地方我未去過就唔啦。」

嘎嘎說的大概是病獸,這種高度算凶獸級。

「咁你知唔知,有隻叫天腦嘅病者。」

「唔……」嘎嘎沉思一陣:「無。」

「咁你又有冇聽過,有個叫天本聰嘅人類?」

「都無喎。」

「嗯……」都不算白來一趟,至少得到不少具價值情報。

大量病者國度的資訊被灌輸,看來我需要點時間去消化。
我們在加油站躲了會兒,見陀蘭仍未追來,估計暫時脫險了。

現在我一身是傷,無謂久留此地。

「嘎嘎,你有冇諗過離開依到?」

嘎嘎抱著膝:「我唔想返嗰個倖存區。」

「因為嗰間機構?佢哋已經唔存在,你唔洗驚。」

「我都無屋企。」嘎嘎表情有些厭惡。

「可以去我到。」

嘎嘎雙眼呈橫線,表達無奈。

「我意思唔係我屋企,係我做嘢嘅地方,病獵協會。」

「病獵……」

「你唔一定要喺嗰到受訓,食下嘢、訓個覺,做蛀米蟲都得。」

「邊有咁好嘅人同事。」嘎嘎別臉,不是很相信。

「咁當然係因為你對我都有用,你比較熟識病者國度。」

「唔要。」

「真係?」

「唔去。」嘎嘎語氣非常堅定。

「可能會有雪糕」

「去。」

嘎嘎想都不想就答應了。

我們的下步計劃,是如何離開病者國度。

正常來說回去鴨脷排,撐船回到海洋公園是正確的做法,但是失去病袍的話,情況就不一樣,無法掩人耳目。

我唯有請教旁邊的高手:「嘎嘎,你之前點避開病者發現?」

「匿喺無人嘅位置,郁都唔郁就係最好嘅辦法。」

「但你總要食嘢……」

「偷偷入去啲大廈單位,入面廚房仲有幾個罐頭淨,但喺依到我哋同曱甴無分別,見到病者都要即刻跑。」嘎嘎輕輕仰頭,大姆指摸鼻:「我最叻就係伏匿匿,連魔羅都唔夠我玩啊!」

「叻。」我含諷刺意味。

嘎嘎聽完,卻心滿意足的接受稱讚。

「有兩個怪物係要特別小心。」嘎嘎舉出三隻手指:「一個係蛾人,第二個係監視者,前者係識飛嘅怪物,不時喺天上面飛嚟飛去,但平時只會企喺座斷橋上面,後者係專企喺天台高位嘅大眼仔,佢會監視每個地方。」

「大眼仔?你唔係講緊大眼啊……」

「是。」

「咁威脅唔大,小心就得。」
po錯文,重覆po
墨巴重複咗喎
要加更了
po錯 重新放一次
幸運時間
馬路上非常清靜,是出去的機會。

「你仲跑唔跑得郁?」

「得!」嘎嘎拍打雙腿。

「我哋跑去前面污水處理廠先。」我壓著身子走出加油站,上到馬路立即奔跑。

嘎嘎使用忍者跑姿,跟緊我背後。

我曾想過誰能一起共闖病者國度,包括向來是菁英級的富馬史、地獄級的蕭梵、更甚是傳說級的七傘武者,但與個女孩同行倒是沒想過。

利南道上有間規模不大的污水處理廠,讓我想起曾經在金糞王朝的畫面。

雖說位置離主要聚居地較遠,但污水處理廠裡不是沒有病者,我和嘎嘎能清楚聽見,廠內有些吸吮的聲音,經過的我自然忍不住窺探,往裡頭瞟了幾眼,萬萬沒想到看見早前才遇到的惡子柯晗,他正吸吮糞汁什麼的,弄得滿地污水。

我和嘎嘎不得不閉住呼息,單是輕輕細嗅都有反胃感覺,更別說正常呼吸,整個區域奇臭無比。

好不容易進入斜坡,竟見斜坡盡頭有隻病者,他穿著皺黃的校服,顯然是十年前被感染的當地學生,本身正朝著斜坡下去。

他是大眼品種,那瞳孔顏色卻是稀有的綠,跟公仔相同,然而下秒突然變成黃。

我們兩者對望一刻,時間像凝固了,大家都定格不動。

呆若木雞。

站在病者角度去想的話,大概是沒想過病者國度會有人類吧。

「唔好郁、唔好郁……」嘎嘎連忙說。

「嗯?」我真的聽嘎嘎說話,強行壓制自己逃跑的想法。

「係三色瞳……如果任何非同類生物,喺佢紅色瞳孔亮著嗰陣郁,會有唔好嘅事發生。」嘎嘎眼也不敢眨。

「咩唔好嘅事?」

下一秒,三色瞳轉變成紅色瞳孔,剛巧有隻無辜飛過的麻雀,給我們展示了下場。

牠達成出現三色瞳視線範圍內和紅色瞳孔時郁動的條件,三色瞳馬上拿出像槍械的東西,精準地朝移動中的小麻雀射擊。

「啪」那麻雀應聲而落,身體插著根長釘。

是釘槍!?

三色瞳手上拿著把釘槍。
「明未……」嘎嘎盯緊那把釘槍:「佢眼界好準,可以一擊必殺。」

「嗯……即係紅綠燈咁。」

「咩係紅綠燈……」

「已經唔會有用嘅嘢。」

三色瞳換成綠瞳孔,我和嘎嘎馬上向前跑,約五六秒後再轉成黃瞳孔,安全起見我收住腳步,嘎嘎大膽多跨幾步,待真正轉成紅瞳孔前半秒,嘎嘎才收住步伐。

每每變成紅瞳孔時候,都是我的思考時間。

三色瞳手上那一把,不可能是普通的釘槍。

一般釘槍射程和強度,都不能殺死與他有段距離的麻雀。

綠瞳。

我和嘎嘎再貪婪地大踏步,誰不知三色瞳大玩反高潮,突然快轉成黃至紅瞳,嘎嘎剛好兩腳觸地,我左腳卻剛剛提起,要立刻鎖緊全身肌肉和重心,來讓自己維持平衡不跌。

媽的……

三色瞳揚起微笑,紅瞳維持整整十分鐘。

我就單腳站著十分鐘,即使特種病獵身體非凡,我都不確保自己會否跌倒,猶如磨刀殺豬令我焦急如焚。

「你頂住啊M……」嘎嘎不能回頭看望我,大概不知我情況多糟糕。

「我會打到佢隻眼變稀巴爛。」我怒氣隨時間上升。

十二分鐘過去,我腳都麻了,真寧願用身體硬接釘槍,最多左手護頭,右手護心,全身體上下這兩個位置最致命。

正當我想著各種捨命方式時,三色瞳轉變成綠瞳孔,然後在頭上做圓形手勢。

可以動了!

我那提起好幾十分鐘的腳立馬落地,然後雙腳跪下變成趴行方式,一來相對舒適,二來不受腳麻影響。
三色瞳轉成黃瞳孔,打個三角形手勢。

嘎嘎咬著牙關,準備衝刺最後大直路。

三色瞳先換成交叉手勢,再變成紅瞳孔。

最讓人煩躁的紅瞳。

就像急趕的駕駛車子外出,可交通燈卻總在過路口的最後一秒轉紅。

本來我們以為定格幾十分鐘,三色瞳便會轉換成綠瞳孔,可是他偏偏不轉,單純的站在原地展示紅瞳孔整整半個小時。

要不是這條斜坡偏僻,我們早被其他病者看見殺害。

「我好攰……」嘎嘎說。

「頂住……佢消磨緊我哋耐性。」

既然存在病者國度的特殊病者,那麼三色瞳肯定不蠢,至少具有人類程度的智商,不可能規規矩矩地任由我們接近。

三色瞳嘴角越揚越深,但我亦發現他的一個特點,那便是三色瞳轉成紅瞳孔的時候,他本人都不能郁動,除非對方先動,其餘綠和黃瞳孔時都能自由地動。

「嗄……」我身上的血和汗一起滴到地上。

我受夠了。

要是從前的話,我可能會慢慢等個半天。

但現在我沒那個耐性了,很想殺了……殺了……

那隻三色瞳。

我拳頭隱隱作動,血液受憎恨沸騰,連帶身上皮肉跳動。

不曾現在尚有理智擬定計劃的話,等會我可會變成野獸盲衝。

「嘎嘎!」我喊。

「咩……」

「我等陣會郁。」我沉住氣,跟她說:「佢射我個陣,你衝上去搶佢把釘槍走。」

「好……但你唔怕俾佢射死?」

「我數三聲……」我渾身震怒地倒數:「三、二、一!」

「呀吼!!!!!」我起跑前衝,瞪大雙目怒盯三色瞳。

紅瞳孔狀態下受刺激的三色瞳立即舉起釘槍,對我射擊三發釘子。

「咻咻咻──」

那些釘子如子彈般快,單靠身法根本無法阻擋,於是我伸手護頭部和心臟,半秒後兩個掌心果然給釘子貫穿開洞,第三發釘打中肚子中。

我吐了口血,即使手掌是為神經密集的地方,那劇烈的痛楚無阻我腳下疾如風的步伐,我咬緊了牙關向盡頭狂奔!

「嘎噫……嗤!?」三色瞳慌張了。

與此同時,趁機會衝上去的嘎嘎撲往三色瞳,牢牢的抱住他手持釘槍的胳臂,不讓他再作射擊。

「噫啊!!」嘎嘎不要命地抱臂,縱使背部受拳頭猛砸。

「哇嘎嘎嘎呀──」三色瞳棄掉釘槍,欲要拔腿轉身。

但那殺氣騰騰,目露凶光的我已經撲來,將他狠狠壓到地上,兩手緊握其大眼球往中間出力擠壓,將圓形強行擠成不穩定的橢圓形,三色瞳尖銳地慘叫。

「呀啊!!!」

我怒喝一聲,徹底把大眼球擠爆。

「啵!」

血漿眼汁濺上臉部瞬間,如在熱夏給清涼的冰水扇巴掌爽快。
成集就係玩紅綠燈
嘎嘎點解會唔知咩係紅綠燈 做咗白老鼠冇晒病港之前嘅記憶?
以為啲釘會射唔入m
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞