【魔羅】《病港II》(58)

948 回覆
1001 Like 8 Dislike
加更
那三色台人偶突然摘下頭套,不出所料是無線電視台見過的大佐。

「嗰個人……係我哋個搬水工!嗰個打雜!」燈光師指認出。

「咩打雜?」博海德表情困惑。

「因為拍《水中魚》要將成人池填滿水,所以我哋呢幾個月請咗個大隻嘅打雜幫手喺翠林邨來回搬水,就係佢……」攝影師鏡頭聚焦他身上。

「點解呢條友會喺到!?」導演得知對方是人類,驚懼之色立即消退。

大佐從觀眾台直接跳落地面:「大佐本來好善良,如果不曾見過你哋拍劇……」

「你……你想點啊……」有個男演員指住他警告。

「血腥暴力虐殺電影先係王道!」大佐目露凶光。

「更衣室個病獵,係咪你殺。」博海德直接問。

「人係我殺!但我無錯!」大佐喊。

喊畢,大佐高舉雙手衝向我們一行人等。

博海德抽出西洋劍,對準大佐瘋狂刺擊,呼呼生風。

不出數十秒人偶服給刺得千瘡百孔,大佐唯有一時退卻,徒手撐破整件破爛的人偶服,露出天生強壯的肉體。

「嗰個病獵係無辜。」博海德保持端直地側站,劍尖指住敵人。

「佢唔俾大佐入片場……」大佐雙手舉頭護目,直接蠻衝:「係壞人!」

博海德邊後退邊刺擊,都擋不住大佐衝勢,我只好拉開博海德,迎面應戰大佐,大家互相拉弓出拳,右拳相碰!

「呯」拳頭沉實打擊聲。

動作姿勢維持約三秒,大佐伸拳的右臂輕輕顫抖,繼續彎掉縮下:「嗚啊啊啊……」他哀吟著。

「博海德。」我盯住大佐膝蓋。

會意的博海德用西洋劍朝大佐後膝一刺令他跪下,然後掏出一束繩索將大佐綑綁制服。
「會長,搞掂。」博海德用繩子給大佐雙腕打個死結:「點處置佢?」

「正常人殺人應該以命抵命,但先留佢一條命,帶佢返去公會。」

「但佢掙扎得好勁。」博海德都不知怎帶他回去。

我雙臂捧起大佐,直接掉落泳池下:「等佢斷下氣先。」

「澎」水花彈起。

大佐整個人沉入池底,處於窒息和昏暈之間,等到他掙扎變少,我才落水將他救到岸上。

「馬克先生,今日好彩有你嘅出現!」導演對我不勝感激。

「嗰位病獵嘅屍體,你哋會點處置?」我問。

「呃……仲可以點處置?我哋之後都唔會再返嚟呢到。」

「將佢火化,你哋做到?」

「但佢死咗,條屍會唔有病毒細菌……」導演非常顧忌。

「佢好歹都叫有保護你哋,你在意呢啲小事?」

「我哋返到倖存區,最多叫人出嚟幫手火化。」

我用肩扛式背法,將大佐抬起:「算,你哋鐘意。」與博海德離開這個地方。

正式行出游泳池時,博海息問:「會長,咁電影嘅事……」

「呢種人對病獵唔尊重,搵佢拍都無咩意思。」我說。

「咁又係……」

「如果成個倖存區真係得嗰個導演識拍電影,咁我寧願唔拍。」

「其實仲有個嘅,仲曾經拎過金像獎最佳導演,但條友好藝術家性格,長期半退休狀態,無人叫得掂佢出山。」

「邊個?」

「我搵到再同你講。」

我們將大佐關進病獵公會牢籠中,罪名自然是殺害病獵。那位死在更衣室中的病獵,我們亦派出人員前去火化,希望圓滿了結事件。

「真係慘,做做下嘢都會無端端俾個白卡佬打死。」博海德站在牢房前,抱著手打量大佐:「會長,你係點識佢?」

「以前同烏納咒喺電視城遇到,佢前身好似係個叫不法者嘅組織,不過之後俾另一個叫公子會嘅組織收檔,係唔知點解佢突然出咗嚟……」

等等……如果是賴桑的話,可以洞悉到他的記憶,或許能讓我看見「公子會」的全貌?記得大佐曾經說過,不法者跟公子會有些交雜。

我事不宜遲,去請賴桑幫個忙。

賴桑不嫌我頻頻找他麻煩,願意用能力再助我一把,即場探取昏倒的大佐記憶,殊不知探索過程中賴桑心神不穩,不得不從大佐的記憶中抽離。

「啊嗄……」賴桑睜開眼,回過神來。
「賴桑?」他好像很辛苦的樣子。

「頂唔順,太多殺人畫面。」賴桑巴不得忘掉見過的畫面。

「唔緊要。」

「仲有,我之前已經探取過艾匡嘅記憶,但搵唔到公子會相關內容。」

「嗯……」

「所以白月草嫌疑性更加大,可能佢已經洗走哂艾匡關於公子會嘅記憶。」

「可以走到依種地步?」

「其他人唔知,佢話唔定可以……話哂係個專業人士。」

「呢個大佐,可能係全個將軍澳入面,真正見過公子會,對佢哋仲留有記憶嘅人……」

「我之後會繼續試下探取佢記憶,有消息我同你講。」賴桑點頭。

話雖「公子會」不會是我首要目標,但都想盡量得悉他們的背景未雨綢繆,如果真的探取不到資訊,那只好暫時作罷。

奔波整天,該是休息的時候。

好久沒有梳洗的我,順利成章的使用公會浴室清潔身體。

使用肥皂擦拭身體期間,我感悟到即使身體堅韌度極高,但不好好去休養傷勢的話,總有天都會碰牆受傷。

我或者不應再那樣操勞,至少在將軍澳中。

夜深時分,口吐酒香的瑪希從倖存區歸來,其醉意濃郁,臉頰泛紅,步伐磕絆的回到白鯨昔日睡房,躺床大睡。

公會其他成員好像見怪不怪,對我和博海德來說卻是初次看見。

第二朝清晨,是湯婆上講堂的日子。

我在公會喝碗大骨湯恢復元氣,然後穿好鞋子起行至病獵學校。

縱使特種病獵忍耐饑渴和飢餓可超過三天長久,人體亦需要食物提營養來修復傷口,這個時代不會怕吃胖,能當個胖子可說是福氣。

到達病獵學校後,我事先打聽湯婆的課室,老早坐著裡面等候。

湯婆比我想像中早到,八點正上的課,七點半已經來到。

她剛放下書本到教師桌,才注意到講堂席上有人早到,眼睛繼而朝我望去。

「死而復生嘅感覺點?」湯婆問我。

「幾好,咁你?救到人係咩感覺。」我也問她。

湯婆面無表情:「無任何感覺。」

「無任何感受係大得過第一次,你仲記得令陀蘭死而復生嗰陣嘅感受?」我緩緩的說。

湯婆全身怔住,像被我戳到弱點的樣子。

湯婆聲音變得凌厲逼人:「你應該唔會知道呢件事。」

「但我就係知。」

「然後?」

「我想知,你對於佢嚟講……」我抱著猜測的語氣,作出提問:「係抱有敵意,定係個救命恩人?」
補上po 600
「善意又好,惡意又好,都唔再關我事。」

「點解?」

「佢係個怪物,唔係我控制到。」

「我知佢可以控制身體病化程度。」

湯婆見我略知一二,於是轉說:「佢係你想要狩獵嘅新對象?我勸你放棄。」

「我係幫你嘅實驗執緊手尾,湯婆……你知唔知你整咗隻咩怪物喺病港周圍走。」

湯婆沉默良久,目光凝固課室一株盆栽植物上:

「當佢病化程度超過50%,身體會自動釋放出腐蝕任何事物嘅孢子,令接觸對象急劇腐爛,佢唔需要出手……都可以置人於死地。」湯婆說起都有些避諱。

簡單點說,陀蘭的能力是恐怖的範圍技,如果他有心要殺人是不能倖免。

「如果佢病化到100%會係咩情況?」

「你可以搵佢試試,如果問完就唔好阻我上堂。」湯婆一手掀書,一手握著粉筆。

「陀蘭有冇弱點?」我再問。

「……」湯婆無視。

「咁郭顏諒?」我轉換話題。

「……」湯婆再次怔住。

「你搞出嚟嘅禍害,唔止陀蘭一個。」

湯婆根本是病獵界DR.D。

「依件事你講出嚟,我就暫時唔再煩你。」

比起陀蘭的事,關於郭顏諒的事湯婆沉默得更久,最後提也不想提,逕自看書抄寫化學公式到黑板上預備課堂。

既然湯婆不言不語,我唯有用功夫說話,起身行到講堂門口前,將門關上鎖好。

「咔嗒」

湯婆的神經被上鎖聲觸動,握斷手中的粉筆,神情嚴厲地盯住我。
湯婆收起袖子,再次擺出白眉拳架式。

當日在病體內,我輸給了她的拳法……

但今天,不一定。

我雙拳握緊,謹慎的小步靠近。

湯婆猛喝一聲,對我滑腳飛鏟。

我急忙跳起跨過其身,湯婆卻伸手上擒,抓住我的腳踝拉下,使我立即向下仆倒。

我兩掌隨即往地上一撐,作出後翻動作甩開湯婆的擒拿,成功翻身站立,然後伸手握住黑板上數根粉筆,用力捏碎於掌心間,再轉身朝後鬆掌灑出大量粉末。

「咳咳!」湯婆給粉末干擾視線和呼息,動作遲疑半拍。

我把握機會對湯婆伸拳出腳,連續幾下拳腳攻擊將她逼至大門,湯婆壓下身子閃身虛步,兩掌成爪使出凶狠毒辣的白眉拳反擊,四拳交接不斷,就比誰的眼界更準。

突然,湯婆兩手合攏,十指兩掌砌成蓮花往上一抬,將我出拳方向抬至上方,身子朝上方扯向導致半秒僵直,湯婆眼光一狠,紮好馬步並收拳蓄力,要使出當日將我打得內臟破裂的「破膽拳」。

相同的畫面,但不同的結局。

「呯!」那拳直直打落我肝部位置上,在抗打擊屬性下沒有很致命。

是次我沒有捲腹倒下,而是抓住湯婆出拳的胳臂夾到左腋下,右手猛朝湯婆出拳毆打,越打越起勁!

鼻血溢出的湯婆想要脫身,手臂都無法從我腋下抽出,只得承受每兩秒揮來一次的拳頭,打得她頭暈目眩不能還手,方收下憤怒的拳頭。

「嗄……你仲講唔講,我無咩耐性。」

「嘿嘿……」湯婆反而笑了幾聲:「非常好,原來依個就係你對救命恩人做嘅事……非常好……」

湯婆的說話無意間影響到我。

「如果你肯合作,我就唔需要做得咁難睇。」

「咁你打死我……」湯婆咧嘴傻笑,毫不在乎自己生命:「打死我都唔會有你想知嘅事……」

聽著湯婆的笑聲,我拳頭重新握緊,正要揮落湯婆頭部給她個重擊之際,恰好經過的奎斯進來制止,擋住了我的拳頭,阻止血案發生。

「M!?M……」奎斯反覆呼叫下,我的理智稍為回位。

我看著染血的右拳,鬆開了被夾住的湯婆,重新調整呼吸。

湯婆用手袖擦拭鼻血,蹣跚地扶牆站起,不理會臉上打鬥造成的瘀傷,回到黑板前繼續用粉筆抄寫化學公式。

我看湯婆神色倔強,應該是問不出什麼了。

我呼口氣,行出講堂冷靜冷靜。
「你搞咩突然同湯婆打到咁……」奎斯選擇出來慰問我。

「佢隱瞞咗啲事,諗住打到佢開口,估唔到佢幾頸硬。」我垂頭吸氣,免得滿腦谷血。

「打到人開口?唔似你。」

「係關另一個病獵實驗嘅事,本來佢肯坦誠講出嚟都算數,但如果係要隱瞞落去……咁就係不知悔改。」我說。

「湯婆係個怪人,你搵其他事物引誘佢開口會比較好。」

「再算。」我漸漸收下怒氣。

學徒們開始從走廊行入講堂,我都是時候離開學校。

今天到訪,可說是零收穫。

無論陀蘭還是郭顏諒的事,湯婆都明顯有所隱瞞。

下樓梯時候,碰巧撞見瑜小六,她驚奇的看著我:「你係……」搓搓眼睛。

「小六。」

「你又神不知鬼不覺咁返咗嚟!」

「嗯……」

「你個頭咁亂嘅,啱啱打完架啊?」瑜小六居然注意到我頭髮。

「你真係估啱咗。」

「吓,同邊個打?」

「湯婆。」

「你哋唔係舊同事嚟嫁咩……」

「無點合作過嘅舊同事。」

「我幫你散散瘀先!」瑜小六捉住我的手,急步帶我到學校醫療室中。

瑜小六煮了隻雞蛋,將它用毛巾包裹,再往我瘀傷上輕揉散掉瘀血。

「雖然唔知有冇用,但唔該哂。」我說。

「緊係有用,電視劇都係咁做。」

「隻蛋識吸收瘀血?」

「緊係唔識啦,雞蛋點會識吸血咁恐怖,重點都係靠熱力促進血液循環!」

「咁你捽完之後俾隻瘀血蛋我食,我咁啱肚餓。」
早文祝福
奎斯:M 你做咩打人啊?
係小六呀
M: 打人?我打飛機添呀
揾賴桑chok湯婆
M好似有少少迷失自我
支持m打阿Paul
特種Monster武力話就話高返
但係無咩顯著戰績
仲要成日失控

感覺表現好似仲衰過顧問Monster同大劍Monster
顧問M同大劍M屈好撚多
大劍m應該就係m嘅全盛
唔計病者時期嘅話
湯婆根本是病獵界DR.D。

呢句好笑
郭x諒係乜水 忘了
小六
詭甲
你唔係忘了
係冇認真睇過啫
病者國度追殺m嗰條友
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞