【魔羅】《病港II》(58)

948 回覆
1001 Like 8 Dislike
每日一推
推快佢
快快推推
快推快推快
冇記錯 好似話第二年有錯請指正
要有
推到有wiki為止
「你好好抖下啦,無咗你一個都仲有大把病獵喺到,個世界唔會死。」

「個世界好可能真係會死……」

「點會啊。」

我沉澱思緒,好好想接下來該做什麼。

「幫我通知南征嘅七病獵返嚟,我要召開會議。」

我召回眾人的意思由蒙柯亞傳達,再以口訊形式帶給石澳的南淵七病獵,他們當晚趕著回來,聯同協會中的大病獵,加上瑪昆坐在座位上,聽我說明病者國度的發現。

我將自己的經歷詳細說一次,博海德即場描繪地圖初型。

我說出當地數之不盡的特殊病者、病者國度文明發展和病者的智商程度,認清當前形勢是最首要的事情,畢竟南征部隊最終目的是殲滅病者國度,但我看即使坐擁二百人的菁英部隊,恐怕都未能撼動那裡。

我們需要更改計劃目標,因為想要殲滅全島上病者是不可能任務。

根據香港曾經的各區人口統計,鴨脷洲居住約八萬人,假設有半數人口因各種原因死掉,那島上至少仍有四萬名病者存在,如果大部份是普通病者,那尚有些勝算,但我見到的都是特殊病者,況且智慧不低,要攻陷那兒恐怕有點不切實際。

「咁M你認為應該點做?」秦狩直接問我意見。

「擒賊先擒王,將重點放喺地位特殊嘅病者身上。」

「地位特殊嘅意思係?」石在陽眉深深皺起。

「嗰到嘅病者因為有文明發展,所以其實有階級之分,我哋集中解決上位者就夠,無咗上位者發號命令,病者會群龍無首。」

「咁清楚邊幾隻病者係屬於病者國度嘅上位者?」元蒼雙手放桌,上身傾前。
「暫時已知嘅係詭人議會,位於鴨脷洲市政大廈,然後海怡半島疑似有個城堡,入面應該都有隻重要嘅病者,最後係病者所崇拜嘅宗教──天腦。」

「即係政治、皇權、宗教,三個層面。」竹三草唸。

「秦狩有冇意見?」我問。

「的確,係要變更戰略目標。」秦狩同意。

我眼梢斜他一眼:「霍洛圖,嘎嘎同瑪昆喺邊到?叫佢兩個一齊嚟。」

「嗯。」霍洛圖馬上去辦。

不一會,曾經待過病者國度的瑪昆和嘎嘎給一起召來,有他們對病者國度的認知,相信大病獵們對於那裡的面貌會更加清晰。

「你咁快好返,M……」嘎嘎對我的狀態感到驚奇。

我拍嘎嘎的頭,給各位介紹:「呢位叫嘎嘎,匿咗喺病者國度一年,係為咗避之前闖入病獵協會殺死何學民教授嘅陀蘭,不過呢樣係題外話,佢都係個不穩定因素。」

嘎嘎看向在座眾人,表情有些愕然。

我接續介紹高大的瑪昆:「瑪昆就唔洗多介紹,總言之因為某啲原因,佢都入過病者國度,知道唔少情報。」

瑪昆更是看著地面,不跟其他人目光交接。

「你兩個對病者國度嘅認識比我仲深,我哋有啲嘢想問你。」我說。

「哦……」嘎嘎對面前的男人們感到陌生。

「答到我都會答。」瑪昆點頭。

「病者國度嘅政治層面,係咪詭人議會?」

「係。」嘎嘎和瑪昆異口同聲。

「咁海怡半島嗰到?係咪有王之類嘅病者。」

「呢層我唔知。」嘎嘎搖搖頭,欲言又止:「但好似有個叫病母嘅……」

瑪昆的聲音蓋過嘎嘎:「王座上面嗰個就係弒神者。」

「瑪昆你入過去?」我記得那裡病獸森嚴。

「一旦成為病者族群成員,自然會有所認知。」瑪昆把話說得隱晦。

「咁你哋知道天腦?佢應該係病者國度入面嘅宗教。」

對於天腦嘎嘎和瑪昆都表示不清楚,其真身位置仍然非常神秘,但嘎嘎說了個線索給我追尋。
「我喺屠場嗰陣,見到有人類俾天環教出賣運咗入去,我唔知兩者有冇關係……」

「好,我會再查下。」

總括來說,我們先要逐個擊破,主導病者國度的存在。

詭人議會、弒神者、天腦,一個不漏。

是次開會,又是一次的海量性情報轟炸,大家都閉言不語,消化著剛剛病者國度裡的內容。

我見他們一副用腦過度的樣子,又好難聚首一堂,於是無端想要提出聚餐。

「喂,既然咁齊人,不如一齊食個飯。」

「好啊!」陳一劍拍掌叫好。

「哇,好啊,個腦就爆炸。」博海德揉著太陽穴。

大病獵那邊都同意了,南淵七病獵在秦狩的點頭下,都留下來用餐。

我們索性留在會議室中,讓霍洛圖給我們去飯堂下單,點了幾款小菜。

包括、涼拌魚皮、油泡鮮魷、水煮魚、炒時菜、烤蘑菇串和生雞蛋拌飯,首先上桌的涼拌魚皮在十多對筷子的圍攻下,好快就整碟清空。

嘎嘎手太短什麼都夾不到,失望的看著空碟子,我唯有轉讓自己夾到的那一口酸溜開胃菜。

我們吃著談著輕鬆的事,不久前討論的國家大事,彷彿一下子拋諸腦後,後來多上五壺黃酒,配搭醃製的蘿蔔和芹菜,大家觥籌交錯、胡吃海喝,非常痛快。

滿面赤紅的陳一劍最快醉倒伏於桌上,蒙柯亞和博海德都互搭膊頭高唱《友情歲月》,薛墊仁和竹三草握著一根根筷子比賽投進杯子中,富馬史只是靜靜的坐著。

聶一凜坐在會議室角落,獨個兒自閉著。

秦狩、元蒼、石在陽、范世京、姜河冥,五人則談論著無聊的軍隊事情,外人完全插不了嘴。

嘎嘎吃得非常飽足,相反瑪昆半粒米飯不沾,相映成趣。

「阿嘎,我都未正式感謝你,帶我離開嗰個地方。」我跟在場唯一的女生說話。

「小意思。」嘎嘎伸手輕輕拍了我的頭。

即使是高興的時間,我都要提一提起他。

「陀蘭……佢應該唔知幾時會嚟到。」既然何學民都被他找上門殺害,嘎嘎都不例外,但他似乎不想對嘎嘎下殺手。

「點都避唔開……」嘎嘎目光凝滯,苦笑了一下:「佢真係好恐怖。」

「睇嚟你對佢好重要,佢不惜搞沉咗班叛獵嘅據點,得罪蕭梵嗰個癲佬。」沒錯,對我而言蕭梵是很厲害的瘋子。

「我諗……留多一兩日就走。」嘎嘎落寂的低頭,玩著手指:「唔好連累你哋,我已經累咗船上嗰班人。」

「無話邊個累邊個,依家大家都係同坐一條船。」我搭住她的膊。

嘎嘎看著我,面露青少年該有的淺笑:「估唔到,我都可以有朋友。」

「嚟!跟我哋一齊唱《友情歲月》,咁我哋都係好朋友!」博海德和蒙柯亞喝得有點醉了,一人拉起嘎嘎一隻手起身,要她同唱老歌。
有文休息
咁一拳一隻病獸既力量係邊
照咁講m應該跑得快跳得高 好有爆發力
而唔係閉病者目
點解變左bbq結局
成班叛獵死晒
蕭梵之前好似在西城薈唔知用咩換左支飛彈 應該係想用黎炸果度
比大眼大鼻當狗咁打
成班叛獵為咗救佢死晒 轉個頭同人大魚大肉
讓領導先走
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞