【魔羅】《病港II》(58)

948 回覆
1001 Like 8 Dislike
是咪已經roll咗機拍好了
55M做咗男主角
直接攞m殺大眼救人去上映
push
「導演乜你好想我死咩?」被頻頻推去送死的收音師忍不住問。

「大佬,你份人工包埋嫁!」導演抄起劇本,打落收音師頭頂。

「嗚嗚嗚嗚嗚……」

見女演員哭過不停,導演又忍不住將她扯起:「八婆!喊夠未啊,病者死咗喇!定你死老豆啊!喊喊喊,前世未見過病者咩!」

攝影師上前想給她說說好話:「導演佢只係……」

「你收皮,你拎住部機就得,唔洗識講嘢!」導演握著捆成一卷的劇本抵著攝影師胸口。

「係……」

「喂,你班友!」導演走向男演員那兒繼續教訓。

這導演中氣十足,電影真能交到他手上?

不一會,博海德從水簾行出,似乎已調查更衣室。

「點?」

博海德神情凝重,到我耳邊說話:「女更衣室到有個死人。」

「咩人。」

「持劍配弓,著住獵人服裝,袋到有瓶靈藥,有公會證件,標準病獵配置。」

「即係死咗個病獵……」我脊椎一寒,橫視眼前的劇組:「兇手可能喺入面。」

「本嚟只係想搵人拍套電影啫,咁都捲入咗單殺人案到……會長你真係好嘢。」

「關我咩事?」

「我只係發覺你成日都遇到呢啲事。」

「帶我去病獵到睇睇。」

「唔洗通知定呢班人,最好即刻停止拍攝?」

「唔好打草驚蛇。」
我們行往女更衣室的事發地點,那是某一單間沖洗室,那狹窄的小小空間中,病獵就這麼死在裡面,依屍體表面跡象看來死去不到幾小時,因為蒼蠅都未吸引一隻,呈僵硬狀態,要是我們早半天到來,或許結果會有所不同。

「安息。」我闔上病獵的眼皮。

死者身上多處深黑的瘀傷,疑似被活生生毆打至死。

「會唔會係外人做?」博海德提出另一想法。

「機會比較微,呢位病獵係男性,但離開眾人視線範圍,嚟到女更室已經係奇怪嘅事。」

「係個女演員?全劇組得佢一個女人,但應該無咁簡單……」

「有冇搵到兇器?」

「無。」

「我哋出返去先。」

我和博海德重新回到游泳池外,導演馬上問:「兩位大恩人,見唔見到嗰條病獵?」

「見到。」半句話畢,我馬上觀察全劇組人員反應:「仲有,你量詞用錯咗。」

在我說「見到」後,幾乎所有人都望過來。

「唔好意思!但未請教,你係咩人?做咩突然會嚟……」

博海德聰明地擔當我秘書角色,給導演介紹:「呢位係投資人馬克先生,佢對拍劇有興趣,聽講你哋拍緊嘢,特登嚟參觀下。」

「原來係資方!咁夜咁危險都特意嚟,真係辛苦哂。」導演熱情地給我講解拍攝內容:「我哋依拍緊套叫《水中魚》嘅電影,今日呢組要拍四式接力嘅畫面,唔知你會唔會有興趣參與?」

「點解我要參與?」

「因為本來嗰個病獵係識游水,同佢講好咗佢會落場一齊游,令真正攝影師真正影住嗰班演員有壓力,會游得落力啲,但依家無咗個隱形對手,成件事就唔到位。」

「我對做戲無咩興趣,即使唔洗上鏡。」我拒絕。

博海德靈機一動,想討價還價:「除非……除非你打個九折俾我哋!」

「九折啊……呃唔……」

我愣然的看著博海德,他只是客氣的笑著:「幫輕下開支。」

「好喇!你開心時我開心,馬克先生你肯落場,你之後有戲開我俾個九折你!」導演豪爽的同意了。
無謂跟金錢作對,既然可以大大省下一百萬大元。

「就拍一場,我唔要有對白。」

「好!全世界埋位。」導演拍拍掌。

突然給加我工作,都差點忘記了,劇組可能有兇手存在,但查案和游水誰說不可兼得?

「嗱,馬克先生,一陣條女吹完雞呢,你就要游游游到最尾再回頭一圈,總共重複四圈,每圈都要用唔同嘅泳式,包括背泳、蛙式、蝶式、自由式。」

「嗯。」我站到池邊熱身。

「會長你識游哂四式?」

「都係講手腳協調。」

真正落場拍攝的是四名年青男子,跟我一樣擁有鍛鍊過的身材,但當我真正脫下衣服時,他們還是給嚇一跳了。

除了因為那精瘦身形,更是因為身上多不勝數的傷痕,槍傷、割傷、瘀傷、擦傷、灼傷,讓人看得目瞪口呆。

我簡單的拉個筋,就準備好落水。

同時間,博海德仔細查看在場每名人士,看看有否可疑之處,包括打鬥的傷痕、衣服上有否染血、神情是否怪異等等。

「全世界準備!」導演再三呼喊。

女演員就位倒數:「On your marks, get set, go!」

我和男演員仰後入水,使用背泳游至盡頭,來回一圈後,換二號男演員跳水轉由蛙式,我則翻身入水,踏牆轉身換成蛙式繼續跟對方比拼,現在對方欠我整整五個身位,再多來回一圈,就換成較激烈的蝶式,雙手每次插水都掀起大量水花。

此時,對手已跟我大幅相差半個圈。

最後要使用速度最快的自由式,可說是完全輾壓對手,套圈滅卻對手的比賽和拍攝熱情。

我上岸後,指住導演:「九折。」穿回上衣。

「哇……馬克先生,你未免游得太快,唔講我以為睇緊世界級比賽……」導演吃驚得牙齒格格打顫。

「你攰唔攰啊馬克先生,飲枝水啊。」女演員驀地給我送水。

在外人來看或許是非常貼心的行為,但於我而言是多此一舉,十分可疑。

「唔洗,有心。」

「係呢,隻大眼點樣入嚟?」博海德借機會打開話題。

「係我哋休息嗰陣突然間入嚟。」編劇說。

「然後你哋就上哂去嬉水池舊嘢到?」

「係……」

「會長,其實仲有一點值得注意,死者好歹都係病獵,唔係正常人可以對付到。」博海德提醒我。

的確,整個劇組沒有人健壯得可以活拳打死人的能耐。

我想,先公佈消息比較好,等大家各自提防一下。

「各位,其實我已經搵到你哋請嘅病獵,不過見到嗰陣已經死咗,佢俾人謀殺。」

「吓!?」大家都感到吃驚。

「夜媽媽唔好開啲咁嘅玩笑好喎……」編劇抱抱雙臂:「我驚嫁。」

「唔得閒同你哋講笑,你哋最好即刻執嘢走人,返去艾寶琳報案調查先。」

「唔得!」導演第一個站出來:「我今日出嚟洗咗唔少支金,點都要拍落去嫁喇!」

「即使再有人死?」

「呢個年代條命值幾多錢啊!拍戲要緊!」導演反駁。

燈光師可能慌了,用燈照射其他方位,燈光移動至觀眾席上時,竟發現有個人偶坐於其中一個座位上。

「咩嚟嫁!!!」燈光師喊。

劇組一起跟著光源望過去,只見有個穿著三色台人偶服的傢伙像看戲般安坐。

這件人偶服,讓我即時想起某個輕度弱智人士──大佐。

「拍得唔好!唔准收工!」大佐大喊。

「嗰隻咩嘢嚟!!?」導演嚇得不敢吭聲。
大佐
笑死
大佐亂入
笑死
今日拍得唔好,唔準收工
聽日拍得好,可以收工
M又有支線
同tvbuddy 55波
睇錯少佐

心諗少佐慘變弱智
又係世界大戰時間
究竟香港以外地方係點呢?
淪陷:
冇事:
暗黑推po大法的味道
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞