【魔羅】《病港II》(58)

948 回覆
1001 Like 8 Dislike
佢嗰陣一直負傷大量出血狀態,戰鬥能力點都會下降,我要跟住呢啲情況嚟寫
如果m俾跟蹤者扯甩頭髮之後既形象應該係咁
隻大眼識轉眼睛玩催眠,威脅程度其實同外面病者唔同
佢經歷咁多生生死死,除非係身邊真正識、有交情嘅人死,如果唔係都唔會點傷春悲秋,做得病獵都有隨時會死嘅覺悟,唔會係令人突然難以接受嘅意外嚟

加上跌低唔係困難,識自己振作企返起身先重要,食餐飯好少事係對自己好,亦對其他人好

不過大家可能睇慣佢幾神勇,而對M要求自然高咗如果佢病獵生涯係場足球賽,咁佢已經係踢緊下半場
下半場
即係未必有病港3
可以有加時嘅
墨巴,偉大祖国73週年有加更賀国慶嗎?
push
應該算係加時了
正當大伙兒高高興興時,有位朋友驀地步入會議室中,瞬間鴉雀無聲。

能讓空氣靜掉的友人,非蕭梵莫屬。

其邪凜氣質,嘎嘎都打了個冷顫。

「聽講開緊會。」蕭梵首先開腔。

蕭梵進來,後面還跟著樞密基、伊藤義經、厲鍾鳴、老漁夫、老煙槍、林善祥等叛獵固中好手,一時間會議室內擠滿不少人。

「你唔係喺數碼港?」我詫異地挑眉。

「你之前唔係想同我合作?」蕭梵反問,冷視桌上光掉的菜盤:「真係開心,你哋真係知道自己面對緊嘅事?」

嘎嘎突然覺得人好多,打量那群靠近門口的叛獵。

「或者你哋未去過病者國度,所以對未來仲抱有期待,但如果踏入過,諗法應該會由點樣求勝,變成點樣求存。」

「你過嚟就係為咗講晦氣說話?」地位最高的秦狩站起:「蕭梵。」

「相反,我嚟係……」蕭梵伸出食指一拭碟上的菜汁,放進嘴裡嚐:「為咗合作。」

博海德眨眨眼睛,恍然的說:「合、合作?哦,合作咋,你啲開場白搞到氣氛好僵。」

「我推開門之前係諗住你哋會嚴肅開會。」蕭梵側目而視,輕揚嘴角:「只係同我想像中有落差。」

「都係,都抖得差唔多,既然蕭梵嚟到,就聽埋佢有咩講。」我讓個主席位給蕭梵站。

「喺我幾年前第一次潛入咗病者國度之後,我已經知道單憑人類嘅力量、冷兵器、各種戰術,都係無可能完全成功佔領嗰到,可能佔領到半塊土地,但無可能大獲全勝。」蕭梵開始說到重點,表情深沉些許:「然後我記起新聞曾經講過,西城薈收藏住支「暴風導彈」,於是做咗少少嘢將佢拎到手。」

「導彈……」大家都面露訝異。

向來使用冷兵器的病獵,居然會持有導彈?

「你應該唔會係想拎支導彈嚟……」 蒙柯亞思疑。

蕭梵眼神間透露出狠勁:「一下炸沉成個鴨脷洲。」
大家張目結舌,說不出什麼來。

「導彈……點可能,就算係發射都包含好大量技術,更莫講話香港會唔會有導彈專家,最基本嘅INS我哋都搞唔到出嚟……」

「真係無可能實現?導彈聽落好安全,可以幫我哋瞬間殲滅成堆病者,減少唔少犧牲……」富馬史思考著。

博海德想著想著,忽然自打嘴巴:「啊,如果唔考慮精準度同末端機動,其實係好容易,正常導彈技術難主要係因為要根據目標移動而主動修正彈道,基本上有架移動發射車,直頭可以帶支導彈入病者國度引爆,唔係難事……」

蕭梵笑而不語,彷彿被點中答案。

「如果唔需要發射直接送入去引爆,咁要諗嘅就係點送支導彈入去,過程實唔少病者阻攔。」我說。

「導彈長十五米,直徑一點四米,威力大約100T……幾乎啱啱好覆蓋成個鴨脷洲。」蕭梵說。

「所以你提合作嘅原因係……」元蒼看向他,大概猜到用意。

「我要南征部隊,全體護送導彈入去鴨脷洲。」蕭梵直接說出。

「但運到入去,夠時間走?」劉吉提出疑問。

「到時直接引爆。」蕭梵的話令我們都雞皮疙瘩。

那……

不就是要護送導彈的南征部隊全員犧牲!?

「咁即係要所有南征病獵陪葬。」蒙柯亞敢講出口。

「反正你哋二百人就咁過去,都預咗只會死淨個位數,倒不如留條命嚟付出喺成功率更高嘅策略上。」蕭梵壓根不考慮生命的輕重,一心求成。

「我唔會批准。」秦狩語氣決斷,絲毫不退讓:「你要我日夜訓練嘅戰友,最後死喺友方引爆嘅導彈下?絕對無可能。」

「良心過意唔去?」蕭梵與他抱臂對視:「咁交俾我領軍,我無良心。」

「就算係死,佢哋都唔應該咁死,咁同叫佢哋送死無分別。」元蒼都跟著站起。

「嘿嘿嘿,你哋都只係做緊一樣嘅事,只係美名化少少,搞紀律、奉行團體精神、玩戰術合作……」笑嘻嘻的林善祥忍不住要反駁:「其實你大可呃佢哋落車護送,唔講俾佢哋聽會原地引爆,佢哋咁乖唔會懷疑。死喺導彈下係壯烈少少,但值得!」

石在陽聽得火冒三丈,拍了下桌面:「你知唔知自己講緊咩,佢哋唔係隨便可以棄置嘅棋子。」

「佢把口天性賤格,兩位病獵兄弟唔好意思。」性格較為沉穩的老漁夫,想給場合降溫:「其實就喺無耐前,我哋有位老同伴宮浪紋戰死,好明白失去同伴嘅心情。」

「浪紋……」陳一劍嘆息,有些感慨。

厲鍾鳴冷哼:「佢哋不過係想帶住病獵嘅榮譽,成身感染下咁死去,頑固嘅人係合作唔到。」
范世京都聽不下去,站了起身:「我哋唔止要佢哋識得上戰場,更加要佢哋可以離開戰場。」

樞密基平和的微笑:「浪漫主義,唔係任何時候都適合。」

「不如玩俄羅斯輪盤決定邊個話事,一了百了。」老煙槍不耐煩的咬著香煙,掏出左輪手槍放到桌子上。

伊藤義經和聶一凜依舊沉默,不發一言。

「方法我提供咗,揀唔揀係你哋嘅事。」蕭梵繼續他不近人情的言論。

秦狩和蕭梵兩方人馬勢成火水,互相對峙。

一方是南征部隊,一方是叛獵組織。

兩個同屬病獵協會的派系,卻各持不同的理念。

兩派在病獵界中都舉足輕重,我不想得失任何一面。

「會長,你點睇……」僵持情況下,博海德詢問我意見。

秦狩和蕭梵都自然看上來,等待我的答案。

我答錯的話,相信都會有一方勢力離開。

「所有嘢都可以拎個平衡,我哋無必要一時三刻決定哂所有嘢。」我選擇停局。

忽地,我無意望見會議室的玻璃門外,有個身穿純白的戰術大風衣、戴三角帽留金髮的人站著,我被他吸引了目光,難道是……

「雲梨?」我擠開叛獵們,推開了門出去。

雲水。

她跟某個持槍叛獵,靠在外面欄杆咬著吹波糖等待。

「咦,終於鬧完交喇?出面都聽到你哋把聲……」雲水轉身望來,方發現是我:「你、你係哥哥朋友……」

「係雲水啊……」我尷尬的笑了笑,搖搖頭:「第二次認錯你。」

「唉,蕭梵原本係嚟接我返去,但打聽到你哋開緊會就直接上咗嚟,麻煩到你唔好意思啊……」雲水摘下帽子,給我躬身致歉。

我輕笑幾聲想說些什麼,卻說不出話來。

「可以借你頂帽嚟?好快完。」我給她個擔保。

「……嗯。」雲水遞了給我。

回到會議室中,我把三角帽放到桌子上,大家目光都聚焦帽子上面,並想起那個人、憶起那個人、紀念那個人。

「我哋要團結,明?」
早文祝福
其實蕭梵冇錯 成功率最大
一個病獵大師入到去都唔敢打
m強化咗入到去都係打唔過要走佬
比二百個南征病獵入到去可以殺得幾多隻
所謂陣法 其中幾個比紅眼仔照到都玩完

反而拼死入到去點著枝導彈
成個病者國度收皮
都係換咗二百個南征病獵
其他地方嘅病者應該都易搞好多 仲有協會其他人去清
只係放唔低人性
唔通同天腦有關係
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞